Ладижин C

Стрічка новин

17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
Більше новин
» » В Ладижині з Нового року всупереч законодавству планують підвищити тарифи на ЖКП


В Ладижині з Нового року всупереч законодавству планують підвищити тарифи на ЖКП

Фото: Ладижин Новини
Бюджет / Економіка / Гроші / ТОП
2 414
0

Відповідні 3 проекти рішень виконавчого комітету вже розміщені на сайті Ладижинської міської ради. Якщо виконком затвердить запропоновані тарифи, то вони зростуть щонайменше на 50%. 

Так, тариф на централізоване водопостачання зросте на 58% (з 4,85 до 8,44 грн/м3). Централізоване водовідведення подорожчає на 60% (з 6.10 до 9.73 грн/м3). І найбільше – майже втричі – зросте тариф на транспортування теплової енергії. Порівняння нині діючих тарифів з тими, які виконком планує запровадити з 1 січня 2021 року, дивіться у таблиці.

Прокоментувати ситуацію «Л’Новини» попросили Юрія Куленка – людину, котра досить добре розуміється на формуванні тарифів в Ладижині, адже певний час він очолював міське комунальне підприємство «Добробут». 

Юрій Данилович, у проектах рішення виконкому, розміщених на сайті міськради, йдеться лише про лист директора Ладижинської ТЕС Про необхідність встановлення/зміни тарифів. Але жодним чином не згадується бодай якась постанова держрегулятора (НКРЕКП). Невже повноваження затверджувати тарифи нацкомісія вже віддала на місця?

– Ні, такої постанови не було. Ба більше, п. 2 статті 28 Закону України про місцеве самоврядування говорить, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, послуги з постачання гарячої води, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), транспортні та інші послуги. Тобто, виконком не може затверджувати тарифи на тепло-, водопостачання, а також на транспортування та постачання теплової енергії. Це обов’язки НКРЕКП. Варто зазначити, що розрахунки на такі тарифи запропонувала Ладижинська ТЕС. При поданні документів вони посилаються на   Постанову Кабміну № 869 від 01.06.2011 року. Але п. 3 Загальних положень цієї ж постанови говорить, що цей Порядок не застосовується під час формування тарифів на виробництво теплової енергії теплоелектроцентралями, тепловими електростанціями, атомними електростанціями, когенераційними установками.

Чому виконком Ладижинської міської ради взяв на себе такі повноваження?

– Вони порушують закон. От, наприклад, беремо проект рішення «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення і послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. В тексті рішення є посилання на наказ Мінрегіонбуду № 630  від 14.12.12 р., який втратив чинність, згідно з наказом цього ж міністерства № 231 від 30.09.2020 року. Беремо наступне рішення «Про встановлення тарифів на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води». Тут згадується Постанова Кабміну № 869 від 01.06.2011 року «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги». Дивимося уважно цю Постанову, знаходимо в ній  ПОРЯДОК формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води. П. 3 загальних положень Порядку говорить, що цей Порядок не застосовується під час формування тарифів на виробництво теплової енергії теплоелектроцентралями, тепловими електростанціями, атомними електростанціями, когенераційними установками. 
Також в проекті рішення виконком посилається на наказ Мінрегіонбуду від 12.09.2018 року № 239 «Про затвердження Порядку розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих для їх встановлення», та на ст. 28 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”. 

Дивимось наказ Мінрегіонбуду № 239, п. 1 Загальні положення. Тут чітко написано, що Порядок визначає процедуру розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих суб’єктами господарювання незалежно від форм власності для подальшого встановлення тарифів відповідно до повноважень, наданих Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні»«Про теплопостачання»«Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», «Про житлово-комунальні послуги». 

Що ж це за повноваження. 

6 абзац статті 13 ЗУ Про теплопостачання Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері теплопостачання каже, що: встановлення для всіх категорій споживачів тарифів на теплову енергію і тарифів на виробництво теплової енергії (крім тарифів на теплову енергію, вироблену на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях та когенераційних установках) у порядку і межах, визначених законодавством.

Стаття 20. Цього ж закону каже, що: тарифи на виробництво теплової енергії, у тому числі на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії, на транспортування та постачання теплової енергії встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та органами місцевого самоврядування у межах повноважень, визначених законодавством. А законодавство (ст. 28 ЗУ Про місцеве самоврядування) говорить, що місцева влада не має повноважень встановлювати тарифи на виробництво теплової енергії.

Тобто, якби в місті були комунальні котельні, тоді ця постанова б спрацювала?

– Так. І ще одне. Перед тим, як підвищити тарифи, міськрада має провести громадські слухання. 

Що скажете про нині діючі тарифи на воду та тепло в Ладижині? Вони теж були затверджені з порушеннями?

– О. Тут цілий підручник можна написати. Або детективну історію, яка почалася 27 грудня 2018 року. Тоді виконком Ладижинської міської ради рішенням № 466 (всупереч ст. 28 Закону України Про місцеве самоврядування,  статтям 13, 16, 20 Закону України Про теплопостачання в Україні, та всупереч рішенню НКРЕКП № 1556 від 27.11.2018 р.), встановлює тариф на виробництво теплової енергії для ДТЕК Ладижинської ТЕС на рівні 610 грн/Гкал (без ПДВ). Це при тому, що місяцем раніше 27.11.18 р. НКРЕКП встановило для Ладижинської ТЕС тариф на виробництво теплової енергії в розмірі 507,48 грн/Гкал (без ПДВ). 

Що не так з міськими гідоромережами?

– Це ще один важливий момент, про який я вже 2 роки говорю. Згідно з новим Законом України про житлово-комунальні послуги, ДТЕК Ладижинська ТЕС втратила право надавати послуги з постачання теплової енергії, адже міські гідромережі ДТЕК встиг раніше передати на баланс КП «Ладжитлосервіс». А розрахунки на тепло-, водопостачання Ладижинська ТЕС  проводила так, ніби надає послуги з власних тепло-, водомереж. Тому рішенням № 467 виконкому від 27.12.2018 р. міськрада передала тепло- та водомережі Ладижина в оренду Ладижинській ТЕС за  майже 70 тис. грн/міс. Звісно, витрати за оренду переклали на плечі споживачів – включили в тариф на ЖКП. За цим фактом 23.12.2019 року слідчим відділенням Ладижинської поліції   відкрито кримінальне провадження.

Діючі тарифи

Тарифи з 1 січня 2021 року

Централізоване водопостачання  

5.34 грн/м3     (з ПДВ)

8,44 грн/м3 (з ПДВ)

Послуга централізованого водопостачання  

5.87 грн/м(з ПДВ)

8,44 грн/м3 (з ПДВ)

Централізоване водовідведення  

6.10 грн/м(з ПДВ)

9,73 грн/м3 (з ПДВ)

Послуга централізованого водовідведення  

6.30 грн/м(з ПДВ)

9,73 грн/м3 (з ПДВ)

Теплова енергія  

833,48 грн/Гкал (з ПДВ)

900,88 грн/Гкал (з ПДВ)

Послуга з постачання теплової енергії


900,88 грн/Гкал (з ПДВ)

Послуга з постачання гарячої води для населення (за умови підключення рушникосушильників до системи гарячого водопостачання)  

51.02 грн/м3     (з ПДВ)

57,13 грн/м(з ПДВ)

Послуга з постачання гарячої води для населення (за умови відсутності рушникосушильників)  

46.80 (з ПДВ)

52,93 грн/м3     (з ПДВ)

Транспортування теплової енергії

74.92 грн/Гкал (з ПДВ);

283,85 грн/Гкал (з ПДВ);

Постачання теплової енергії  

8.12 грн/Гкал (з ПДВ)

8,05 грн/Гкал (з ПДВ).


Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.