Ладижин C

Стрічка новин

17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
Більше новин
» » Мрію провести Фестиваль металевих виробів в Ладижині, – коваль Андрій Чепірдак


Мрію провести Фестиваль металевих виробів в Ладижині, – коваль Андрій Чепірдак

Фото: з відкритих джерел
Культура / ІНТЕРВ’Ю
1 836
0

Професія, що бере початок ще з грецької міфології, та стала похідною для доволі поширених прізвищ: Коваль, Ковальчук, Коваленко… Не важко здогадатись, нашим співрозмовником став представник цього давнього ремесла – коваль-художник з Ладижина Андрій Чепірдак. Майстер, що володіє складним мистецтвом перетворення заліза на різні елементи екстер’єру та інтер’єру, розповів про свою «сродну працю» та про те, як ковалям працюється в умовах коронавірусу. Також Андрій поділився мрією, яка б, в доповнення фестивалю дерев’яної скульптури, могла б започаткувати в Ладижині подібний захід серед ковалів.

Андрію, у скільки років вирішили спробувати себе як коваль?

– У 13 років я взявся за ковальство. До того моменту займався лозоплетінням, глиною, керамікою, різьбою по дереву. В мене руки того просили, бо спадковість – це велика сила. Мій батько був художником, сестра також малює. А горно я вперше розпалив, коли ще був учнем в УПК (навчально виробничий комбінат) в старій частині нашого міста. 

Якою була Ваша перша робота?

– Це був підсвічник заввишки у мій зріст. У моєї мами він досі зберігається, як перша спроба коваля.

Зараз у вас уже своє підприємство. Коли і за яких обставин відкрили кузню?

– Ми відкрились двадцять років тому, а 15-ма роками раніше, вже брали участь у різних всеукраїнських та міжнародних виставках та робили персональні у Києві. Зараз на моєму досвіді їх більш ніж 20. Ото ж в ногу з розвитком ковальства в Україні прямуємо і ми.

В якій виставці брали участь нещодавно?

– Останнім часом давненько не брав участі, адже, щоб їхати на виставку потрібно, везти з собою щось вражаюче, а не абищо. А часу зараз трохи на те не вистачає. 

Бути ковалем це творча чи скоріше технічна професія?

– Тут варто правильним чином розмежувати професію. Адже коваль є слюсарний, тобто технічний працівник, який виготовляє знаряддя праці. Також є коваль-художник, віднесу себе до цього розряду. Хоча межа тут тонка, адже ми так само працюємо з залізом, так само як і 20 років назад, його нагріваємо. Хоча, з технологічним розвитком все механізувалось, але традиційне ковальство, яким було таким і залишилося. Горно досі розпалюємо.

Але, якщо говорити за специфіку, то все ж для того, щоб бути ковалем, потрібно мати талант, чи можна набути навички з досвідом?

– Звичайно, талант повинен бути присутнім. Це ж не навчитись водінню. Хтось навчений їздити, а в когось талант відчувати авто, як кажуть «вроджений шумахер». Так і тут потрібно бути «шумахером», аби відчувати пластику металу.
Чи користується ковальство попитом сьогодні?

– Так, на ринку наша робота затребувана. Ми виготовляємо ворота, сходи, решітки, паркани та інші вироби, співпрацюючи з людьми по всій Україні. До початку війни ми виготовляли також меблі для жителів Східної України.

Скільки маєте колег у своїй кузні?

– У моїй кузні працює п’ятеро ковалів. Скажімо, у роботі я їх навчаю та виховую, адже з працівниками у нас завжди було скрутно. Навіть коваль, що працює 1.5 року, технічно ще не може називатись сильним спеціалістом. До всього треба досвід та навички.

Чи  часто до вас просяться на роботу, і чи вимагаєте від охочих належну освіту?

– Так. Люди часто просяться на роботу. А т про освіту скажу так: бажано, щоб вона була. Але її здобути в нашій країні не просто – відповідні заклади знаходяться лише в Києві та Львові. Здається, є ще й заклади у Вінниці… Але студенти, що отримали там освіту, шукають, де б притулитись у великому місті, а не у провінції. До мене ж може прийти людина, що раніше, можливо, лише стояла поряд зі станком. Проте всього можна навчитися. Для цього потрібен час.

Небезпеки у вашій роботі: які вони?

– Як і в кожній професії тут свої ризики. Можна і очі попалити. Завжди потрібно бути обачним при роботі зі станками, пресами. Адже можна добряче пошкодити руки, тому після вечірки краще не працювати, бо зосередженість потрібна максимальна.

Один з Ваших виробів – металевий Тризуб, що встановлений на площі Ладижина, внесений до книги рекордів Гіннеса. Чи слідкуєте ви за колегами по цеху, котрі  виготовляють щось на кшталт цього?

– Ні, насправді і сам Тризуб – це не була спроба вгнатися за величиною чи стати виробом-рекордсменом. Навіть виготовлення герба не стояло на першому місці, адже спочатку планувалось кування бюсту Шевченка. Проте це тривало б понад 5 років. Тому ми знайшли альтернативу і водночас зламали стереотипи про величину: погруддя Шевченка ми виготовили в рівень людського зросту, а не як монумент, до якого потрібно піднімати очі, немов до Бога. А Тризуб став додатковим елементом композиції.
Чи не плануєте побити чийсь рекорд або ж власний? І ще раз потрапити в Книгу рекордів Гіннеса?

– Ні, адже мистецтво – це не спорт, щоб бити рекорди. Моїм бажанням є виготовляти щось для душі, під шум натхнення. Зараз я вже досяг того рівня, коли маю індивідуальну кузню та власний інструмент, яким користуюсь лише я. Хочу аби більше можна було виділити часу на творчість.

А яку найменшу за розмірами виготовляли скульптуру?

– У 2007 році виготовляв скульптуру з малахіту у формі руки з окулярами «Погляд у світ». Розмір менший, ніж А4 (29х21см). Я її виконував на міжнародну виставку, де  її відразу ж купили. Нею потім нагородили актора року на якомусь фестивалі.

Як працюється вашому підприємству в умовах карантину?

– Вірус негативно віддзеркалився й на нашій роботі. Замовлень поменшало приблизно на 70%. Зараз головною проблемою є не відпустити працівника на вулицю, а забезпечити роботою. Адже у всіх сім’ї, всіх треба розуміти. А конкуренція на ринку в нашій професії велика, тому у кожного виробництва є певні запасні варіанти. І зараз, на жаль, ми ними користуємось. 
В нашому місті проходив нещодавно фестиваль дерев’яної скульптури. Чи не хотіли б ви, аби подібний захід пройшов серед ковалів?

– Раніше на день міста я організовував майстер-класи. Ми кували підковки, словом, робили шоу-програму. Проте, щоб піднятися до рівня фестивалю з ковалями-фахівцями та відшліфованою програмою, нам ще потрібно кілька років. Такі заходи потрібно проводити не для годиться, а щоб здивувати, щоб дійство вражало і запам’яталося. 

Яку ковальську шоу-програму плануєте найближчим часом?

– Хочу, щоб до Дня закоханих ми все ж провели майстер-клас в Ладижині. Аби закохана пара підійшла та власноруч виготовила сердечко. Нехай кожен вдарить молотком по залізу і певною мірою відчує себе ковалем. Разом з тим, щоб був безкоштовний чай з печивом. Тоді кожен учасник візьме на згадку з собою і власноруч виготовлений виріб, і теплі спогади. Тоді я знатиму, що моя команда стала частиною гарної події для закоханих.Гадаю під час такого майстер-класу до ковальської справи спробують долучитися не лише закохані. Адже нагода власноруч виготовити виріб із металу дається не щодня. А металевий талісман у вашій кишені на додачу до приємних спогадів постійно нагадуватимуть: до чого б не торкалась людська рука – все може промовляти до серця словами. 

Спілкувалася Каріна Галба

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.