Ладижин C

Стрічка новин

21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
PR
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
17:53
Мобільні оператори можуть частково обмежити окремі сервіси.
16:59
«Укренерго» вводить екстрені відключення світла по всій Україні
Більше новин
» » Їх гасло – мужність і звитяга, їх уперед веде відвага!


Їх гасло – мужність і звитяга, їх уперед веде відвага!

Фото: з відкритих джерел
ТОП / ІНТЕРВ’Ю
2 601
0

У неділю 6 грудня наша держава відзначатиме День збройних сил України. Так склалося, що крім загальних карантинних обмежень, на свято накладається ще й карантин вихідного дня. Це певною мірою обмежує проведення будь-яких урочистостей. Проте, аж ніяк не впливає на головних винуватців свята – тих, хто зі зброєю в руках боронить незалежність нашої держави. І в дощ, і в сніг, і в спеку, і під час пандемії вони мужньо боронять нашу землю від зазіхань ворога.

Хто з наших земляків сьогодні перебуває у війську, як їм служиться в умовах карантину, і наскільки свідомими є наші краяни в питанні проходження строкової та контрактної служби, в інтерв’ю для «Л’Новини» розповів  військовий комісар  Тростянецького ОРВК Сергій Стоколос.
Сергій Леонідович, як коронакриза вплинула на особливості призовної кампанії? Через ситуацію на сході вона і так була складною. Як цього року пройшли весняний та осінній призови?

– Карантинні заходи дещо ускладнили проведення призовної кампанії, але оскільки всі посадові особи дотримуються умов карантину, маскового режиму, обробки дезінфікуючими речовинами і т. д., призов юнаків проводиться згідно з планом. Стосовно самих призовників, перед відправленням до навчальних центрів або військових частин всі вони обов'язково проходять тестування на коронавірус, аби запобігти його розповсюдженню.

Хто з ладижинців сьогодні проходить військову службу? Чи є серед них жінки?

– У 2020 році до лав ЗСУ було відправлено велику кількість юнаків для проходження строкової військової служби. Серед них були і ладижинці: Володимир Задояний, Олексій Леонтьєв, Ілля Лисиця, Андрій Кравчук, Максим Шпак, Дмитро Базанков та інші.У той самий час багато чоловіків і жінок виявили бажання проходити військову службу за контрактом: Павло Рибак, Анна Мудрак, Станіслав Чистяков, Інна Білецька та багато інших.

Хочу поділитися декількома історіями людей, які обрали своєю професією захищати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Ці люди являються яскравим прикладом для всіх громадян нашої держави.

ШАЦЬКИЙ Євгеній Анатолійович 1973 р. н. з міста Ладижин  сьогодні день проходить службу у складі 59 окремої мотопіхотної бригади, та захищає нас від агресії Російської Федерації на сході нашої країни. В цей самий час його син Дмитро 2001 р. н., виявив бажання проходити військову службу за контрактом, а згодом після початку військової служби вступив до військового вищого навчального закладу, Львівської академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, звідки він повернеться вже справжнім чоловіком та офіцером Збройних Сил України. Ця невеличка військова династія сім’ї Шацьких викликає повагу та гордість за справжніх синів нашої України.
АНДРОСОВ Роман Олександрович, з села Четвертинівка, який має малолітнього сина, вкотре повернувся до лав Збройних Сил України, підписавши черговий контракт. Його дитина може бути впевнена що її батько – герой, який захищає її життя та право жити у незалежній європейській країні.
Які є вимоги для тих, хто призивається на службу в збройні сили: освіта, фізпідготовка, стан здоров’я?

– Призову на строкову військову службу підлягають всі придатні за станом здоров'я чоловіки, громадяни України, від 18 до 27 років і які не мають права на звільнення або відстрочку від призову. А на військову службу за контрактом відбирають кандидатів згідно з рівнем їх морально-ділових якостей, які не мають судимостей та проблем зі здоров’ям, а також не досягли 60-ти річного віку.

Яке сьогодні забезпечення строковиків та контрактників ЗСУ? 

– На сьогоднішній день військовослужбовці строкової служби повністю забезпечуються у військових частинах всім необхідним (формою, триразовим харчуванням та заробітною платою, яка залежить від звання та посади). При цьому за ними зберігається робоче місце та середній заробіток, за умови офіційного працевлаштування до призову. Військовослужбовці-контрактники теж повністю забезпечуються військовою формою і мають такі самі пільги на місці офіційного працевлаштування. Заробітна плата військовослужбовця контрактної служби починається від 10 500 грн і зростає відповідно до звання та посади, яку він займає.

Як можна потрапити на військову службу за контрактом?

– Для того, щоб потрапити на військову службу за контрактом кожен громадянин може звернутися до Тростянецького об’єднаного районного центру комплектування та соціальної підтримки, де з ними проведуть комплекс заходів по проходження військово-лікарської комісії, оформленню необхідних документів та направлять до військових частин.

Чи є такий вид військ в ЗСУ, куди дуже складно потрапити через якісь особливі вимоги? 

– Серед усіх родів військ ЗСУ особливі вимоги пред’являють лише Національна Гвардія України та Десантно-Штурмові Війська. Для НГУ таким вимогами є відсутність татуювань на тілі, а для ДШВ – спортивна підготовка громадян, які виявили бажання служити.

Певний час статус військового в нашій країні був не дуже високим (до початку АТО). Наскільки змінилося відношення до війська, по-перше – з боку держави (фінансування, забезпечення, пільги, житло), по-друге – з боку цивільного населення. 

– Це правда що певний час професія військовослужбовців була не надто популярна. Але після подій 2014 року громадяни почали більше проявляти патріотизм, та вступати до різних підрозділів ЗСУ (в тому числі і бойових частин). Також зросла підтримка з боку держави: для учасників бойових дій почали виділяти земельні ділянки, надавати пільги на комунальні послуги, які складають 75%, пільги на проїзд у громадському транспорті, а також виплати під час безпосередньої участі в ООС (1 лінія – 17 000 грн, 2 лінія – 6 500 грн, і виплата премії за зразкове виконання завдань у розмірі 5 000 грн).

Чи не планують залучати військових ЗСУ (разом з поліцією) для патрулювання вулиць міст у випадку запровадження локдауну?

– На даний час ЗСУ готові до подібного, адже ми маємо роти територіальної оборони, в які входять колишні військовослужбовці нашого регіону та просто не байдужі громадяни, які виявили бажання та підписали контракт на військову службу в резерві. В разі отримання розпорядження керівництва Міністерства Оборони України про залучення до патрулювання рот ТрО під час «локдауну», ми зможемо доволі швидко зреагувати та розгорнути вище зазначені підрозділи, та поки потреби у цьому немає.

Як часто відбуваються в нашій області військові збори для резервістів? Чи плануються найближчим часом проводити такі заходи за участі військ НАТО (із залученням саме ладижинців)?

– Навчальні збори проводяться згідно з планом Генерального штабу Збройних Сил України, як з резервістами, так і військовозобов’язаними. Перші навчальні збори в 2020 році були проведенні у лютому місяці, і в подальшому були заплановані кожного місяця. Але у зв'язку з проведенням карантинних заходів пов’язаних з COVID-19, всі навчальні збори були перенесені на невизначений термін і розпочнуться одразу після того, як вийде відповідне розпорядження керівництва Міністерства Оборони України.

Що б напередодні свята хотіли побажати землякам, які мають відношення до служби в лавах ЗСУ, або планують потрапити на військову службу?

– Напередодні святкування Дня ЗСУ хочу побажати всім міцного здоров’я, довголіття, добра і радості. Нехай Вас ніколи не полишає оптимізм, Божа ласка, тепло родинної любові та пошана від оточуючих. Процвітання, та найголовніше мирного неба над головою.

Як стало відомо «Л’Новини», є серед ладижинців і ті, хто займається співробітництвом з НАТО та ОБСЄ. Наш земляк, випускник Ладижинської ЗОШ №4 ЮРЧЕНКО Денис Станіславович наразі проходить службу у Головному управлінні  військового співробітництва і верифікації ЗСУ. 
У 2015 році Денис закінчив військовий інститут Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка за спеціальністю «Правознавство», з квітня по серпень минулого року брав участь в Операції об’єднаних сил на сході України, як офіцер групи співробітництва. Під час служби в ООС брав безпосередню участь   у підготовці та проведенні візитів західних партнерів. Був перекладачем та помічником командувача об’єднаних сил. Нагороджений нагрудним знаком  Міністерства оборони України «За зразкову службу» за організацію та участь у візиті делегації ЄС на чолі з Дональдом Туском та президентом України Володимиром Зеленським.

«Л’Новини» щиро вітають всіх причетних з Днем Збройних Сил України!  Бажаємо міцнoгo здoрoв’я, успіхів у військoвій підгoтoвці, щастя Вам та Вашим рідним! Сила та міць українськoї держави – у єднoсті армії та нарoду, тoму прийміть найщиріші вітання дo Вашoгo прoфесійнoгo свята і й надалі свoєю важливoю справoю нагадуйте всьoму світoві прo те, щo Україна у надійних руках.

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.