Ладижин C

Стрічка новин

23:30
В центрі Ладижина відкрили магазин мережі «М’ясомаркет» від МХП
ексклюзив
PR
17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
Більше новин
» » Якщо ми ходимо до школи, то чому б не спробувати навчати песиків, – кінолог Олександр Ружицький


Якщо ми ходимо до школи, то чому б не спробувати навчати песиків, – кінолог Олександр Ружицький

Фото: з відкритих джерел
ІНТЕРВ’Ю
1 309
0

Собака ­– друг людини. Цього прислів’я нас вчили ще в початковій школі. Щоб отримати вірного друга, а не агресивного озлобленого собаку, варто спочатку вирішити, чи готові ви брати відповідальність за чиєсь життя, доглядати, піклуватись, терпіти норови та капризи свого чотирилапого друга. Якщо так, то дбайте до кінця. Щоб ваше спільне життя приносило лише радість та втіху, навчіть свого хвостатого товариша правилам взаємодії. Звісно ж без фахівця тут не обійтись. Л’Новини побували  за лаштунками буднів кінолога Олександра Ружицького.  

– Олександре, коли у вас виникла ідея, чи радше мрія, стати кінологом?

– Цю ідею я виношував з дитинства. Була мрія займатися з собаками, навчати їх виконувати команди. Тому і вступив до ШОС (Школи Охорони Собак) «АРІАС» в Києві. Там я навчався 5 років. 

– Отже, після закінчення навчання постало питання «куди йти працювати?». Чи легко сьогодні знайти роботу за фахом кінолога?

– Взагалі роботу знайти не надто важко. Можна йти працювати в поліцію, але я обрав працювати сам на себе. Головним нюансом тут є момент реклами. Щоб про тебе почули та дізнались. Для мене це суперечливе питання, я не хотів викладати, наприклад відео, як виконує команди мій пес, адже, скажімо, він «профі». Тож, щоб клієнти не чекали захмарних результатів, краще не давати марних надій та не створювати ефект «ідеальності». 

– Я маю зараз маленького песика. Звісно, мені цікаво, коли краще починати навчати його команд?

– От тут з’являється момент, коли я завжди виправляю у твердженні господарів. Дресируванням потрібно починати займатись, коли собака вчена. Що я маю на увазі: з песиком спочатку варто подружитись та дати зрозуміти, що ви друзі, далі вам потрібно виховувати собаку. Це, як з маленькими дітьми: їм варто приділяти більше уваги, давати вказівки, але з розумом. Аж потім, коли собака відчує вас господарем, тоді можна починати дресирувати. Раджу починати з 2 місяців, але все дуже відносно. Потрібно дивитись по своєму песикові.

– З якими побажаннями найчастіше звертаються господарі?

– Найчастіше до мене звертаються з проханням підготувати собаку до сторожування. Я таких клієнтів не приймаю, аргументуючи це тим, що для цього потрібен вепер. Вепер – це людина-фігурант, яка в спеціальному одязі спільно з кінологом тренує сторожових собак.
 
– Олександре, коли власники собак в першу чергу у вас запитують, коли пес навчиться виконувати ту чи іншу команду, що відповідаєте?

– Я дуже не люблю, коли мене запитують про якісь часові рамки, ба більше, очікують на захмарні результати з першого заняття. Розумієте, за мою практику ставалося і так, що один пес показав такий результат, який я бачив від схожих на 6 занятті. Також в кожної породи свій темперамент і характер, тому необхідний підхід до кожної собаки, як і до людини. Це потрібно бачити з першої зустрічі. Моя ціль – не навчити «сидіти», «лежати», а   подружити господаря з собакою, стати тією субстанцією, яка дозволить розуміти один одного з пів слова. 

– Багатьох власників собак турбує питання, як привчити цуценя до туалету, та як відучити його від псування меблів. Маєте дієві поради?

– Про туалет – спірне питання, адже собака не кішка. Ти не поставиш лоток та не чекатимеш, поки вона зрозуміє, що це за місце. Насамперед я завжди раджу погодувати собаку, та через 30 хвилин вести її на прогулянку-туалет. Але, якщо ви захотіли привчити собаку до ходіння в туалет-лоток, то будьте готові до того, що вам потрібно буде приділити собаці багато часу та терпіння. А ще ключовим моментом другого варіанту є умовний поділ кімнати на 4 зони: їдальня, зона сну, дозвілля, та туалет. Гарантія успіху – проводити з собакою час в кожному куточку відповідно до його призначення. Будьте готовими до всього. 

– Чи траплялось у вас на практиці таке, що ваші команди собака виконувала, а команди господаря ігнорувала?

– Так, нещодавно був випадок, що навіть мій син, якого я взяв з собою за компанію, давав команду собаці, і вона її виконувала, а від господаря просто розверталася. Я відразу запитую в такому випадку господарів, чи той не бив собаку, адже я читав багато підручників із зоопсихології та дізнався, що така реакція часто зустрічається серед собак, якщо їх залякувати. Також бувають випадки, коли собаку подарували, а господар змушений його чогось бодай навчити «для годиться». Проте особливої любові чи ентузіазму я в таких людей не зауважую.

– Чи варто пробувати самотужки виховувати собаку? Якщо говорити мовою лікарів – займатися «самолікуванням» собаки?

– Я категорично проти того. Адже від незнання бувають наслідки. Наприклад, собак здебільшого навчають завдяки маніпуляціям з їжею. Але, якщо це робити неправильно, то можна отримати не дисципліну, а харчову агресію. Це той момент, коли ви неправильно даєте тварині урок, а собака змушує вас ховатися, коли їжа біля неї. Але не потрібно і занадто боготворити собаку. Так, її потрібно сприймати на рівні з її характером та норовами, але ви для собаки – хазяйка (хазяїн), а не «домохазяйка». Тут варто чітко розподілити ролі.
– Також цікавим є питання утримання пса на прив’язі. Часто собаки можуть впадати в депресію, протестувати по-своєму та показувати непокору і неприйняття. Що скажете з цього приводу?

– Якщо ви плануєте прив’язувати собаку, то не потрібно давати їй волі до року, в іншому випадку ви прийдете до мене та скажете: «допоможіть прив’язати собаку, щоб вона це сприйняла». Це буде неможливо зробити, адже в неї вже сформувалась вольова поведінка та вона знає, що її життєдіяльність активна. Ніхто з кінологів не вчитиме вашу вже дорослу собаку. Тут немає сенсу. Гроші, час та сили на вітер.

– Чи буває таке, що собака не піддається дресируванню?

– Якщо навчання почати вчасно, то один відсоток зі ста, що ви її не навчите. Головне – правильний підхід. Повторення та домашні репетиції. Наприклад, не бачу сенсу водити собаку до кінолога, якщо ви не повторюєте та не закріплюєте навички вдома. Це, як дистанційне навчання, за яким ніхто не веде нагляд. Тобто пес побачив вправу зумів її відтворити, але якщо ви вдома її не повторили, тобто не закріпили з песиком, то собака буде на наступному занятті розгубленим школярем з чистим листком та не виконаною домашньою роботою. 

– Скільки потрібно відвідати уроків, щоб навчити собаку певних команд?

Конкретної кількості нема, але я волію бачити песика приблизно на 10 заняттях. Звісно ж, разом з господарем. Адже моє діло навчити не стільки собаку, скільки хазяїна. Так, я частково контактую з собакою, але в основному – з господарем. Тому від господаря теж має бути максимальна концентрація уваги та бажання бачити результат. 

– Та останнє. На вашу думку, чи обов’язково собаку водити до кінолога та вчити командам і дисципліні?

– Якщо собака має здібність навчатися, то її (здібність) потрібно використовувати. Ми ж не махнули рукою на своїх дітей та не припинили їх водити до школи чи садка, бо для чого їм освіта? Для більшості людей це принципове поняття. То чому б вам на радість, а песику на користь, не віддати чотирилапого в потрібну йому школу? 
Спілкувалась Каріна Галба

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.