Ладижин C

Стрічка новин

17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
Більше новин
» » Грошей з часом на другий рівень медицини в Ладижині не буде, будемо відрізати «присоски», – мер про лікарню


Грошей з часом на другий рівень медицини в Ладижині не буде, будемо відрізати «присоски», – мер про лікарню

Фото: з відкритих джерел
Здоров’я / ТОП
4 685
0

Після зустрічі з представниками НСЗУ в Ладижині мер міста Коломєйцев впевнений, що в державі недостатньо грошей на забезпечення лікарні вторинного рівня. Про це він розповів на  черговій сесії міської ради, яка відбулася в Ладижині 10 червня.

«НСЗУ – це та організація, яка надає нашим лікарням гроші. Я їх запросив, вони приїхали. Отут у цій залі була довга розмова. Що основне ми зрозуміли. Грошей з часом на другий рівень в Ладижині не буде. Нам треба з вами вже сьогодні думати, про те, де зекономити, де у нас гроші витрачаються, буває таке, знаєте, – до місцевого бюджету присоски – їх треба відрізати. Тому що дитина буде мати освіту, як передбачає закон, а не буде мати тут відповідного фахівця ЛОР, який може полікувати вухо і горло, то що важливіше?», – зазначив на сесії мер Ладижина В.Коломєйцев. 

Зі слів директора «вторинки» Віталія Клименка,  котрий звітував перед депутатами про роботу закладу, КП Ладижинська міська лікарня вижити без місцевого бюджету не зможе.

«У 2020 році лікарня щомісяця отримувала від НСЗУ 1 млн 800 тис. грн, (або  21,6 млн грн/рік, – ред.). Цих коштів якраз вистачало на зарплату. Всі інші видатки покривались за кошти  місцевого бюджету та власних надходжень. У цьому році з квітня ми отримуємо 1 млн 500 тис. грн, (або 18 млн грн/рік, - ред.).  І це при тому, що в нас є підвищення мінімальної зарплати в Україні. У квітні нам вдалося уникнути заборгованості по зарплаті завдяки бюджетним коштам та заробленим на платних послугах власним коштом підприємства. У травні ми отримали кошти за квітень і за травень, і цих два транші нам вистачило на зарплату. У червні ми знову будемо звертатися по допомогу до бюджету», – сказав Віталій Клименко. 

Через брак коштів заклад вирішили оптимізувати. Першим кроком стане скорочення 18 працівників уже у вересні – це переважно медсестри та молодший медичний персонал.  Потім через брак коштів планують «оптимізувати» пологове відділення (хірургію та терапію поки не чіпатимуть, бо вони заробляють собі на з/п). 

Але у випадку з пологовим відділенням, проблема не лише у фінансуванні. Як зазначив директор ладижинської вторинки, статистика показує щорічне зменшення кількості пологів у ладижинському пологовому – у 2018 їх було 137, у 2019 – 134, у 2020 – 110,  за 5 міс 2021 року 38. До того ж половина породіль – не місцеві, а ладижанки їдуть народжувати до Вінниці та Гайсина. Недостатня кількість пологів негативно впливає на професійність ладижинських гінекологів, тож, аби убезпечити мам та дітей, Віталій Клименко запропонував депутатам відмовитись від пологового відділення. 

«У нас в лікарні працює чотири акушер-гінекологи, з них оперуючими є лише двоє. Пологи приймають по факту також двоє. При такій кількості пологів втрачається кваліфікація. І ніякі курси тут не допоможуть. За існуючими рекомендаціями МОЗ оптимальною для підтримання високого рівня   практичних навичок персоналу є кількість пологів у закладі в межах 300-400 на рік. Тому прошу депутатів розглянути питання доцільності подальшого утримання пологового відділення і пропоную відмовитись від відділення як з фінансової точки зору, так і з огляду безпеки наших мам та новонароджених. За програмою медичних гарантій жінка має право безкоштовно народжувати у будь-якій лікарні України», – сказав Клименко. 

На запитання депутата Андрія Скакодуба, скільки доведеться доплатити з місцевого бюджету, щоб лікарня нормально могла працювати без скорочень,  Віталій Клименко зазначив, що при нинішньому стані зарплат (5-7 тис. грн) потрібно 35 млн в рік. А якщо привести зарплати до конкурентних, то це вже буде інша сума. 

Як резюмував по цьому питанню мер Ладижина Коломєйцев, місто не має утримувати лікарню за власні кошти, а має добиватися, аби Уряд забезпечив лікарню необхідним фінансуванням.

«Я вам так скажу. Якщо Ладижинська ТЕС закриється, і ми не отримаємо спецфонду, то квітів в нас теж не буде. І ми що самі повинні утримувати освіту в порушення Конституції України за рахунок місцевого бюджету? Охорону здоров’я в порушення Конституції за рахунок місцевого бюджету? Те ж саме нам кажуть і у Києві. Тоді у мене запитання – ви готові жити у помийній ямі, без води, без нових доріг, без інших напрямків (спорт, культура…)? Нам треба займати позицію і добиватися, щоб той, хто зобов’язаний – уряд України – забезпечив нас тим, що передбачають закони України», – зазначив Коломєйцев. 

Аналізи

Щодо питання про направлення пацієнтів на аналізи до одного з приватних центрів міста (мова про «Центр здоров’я», 50% якого володіє донька мера Світлана Коломєйцева) Наталія Шерстка, керівниця «первинки», повідомила, що їм не вигідно утримувати власну лабораторію і саме тому вони уклали договір з «Центром здоров’я».  

Віталій Клименко зазначив, що спектр основних аналізів на вторинці виконується самостійно, але частину їх роблять у «Центрі здоров’я», згідно з договором.

«Є 5 найменувань аналізів, які лікарня була зобов’язана за договором з НСЗУ надавати хворим на ковід. Такі аналізи для лікарні робив приватний «Центр здоров’я». Але з 1 червня ми не надаємо допомогу при COVID-19. Тому потреби в цих аналізах немає», – зазначив Клименко. 

Як ми раніше повідомляли, Ладижинська міська лікарня, маючи власну лабораторію, не стала укладати договір з «первинкою» та розвивати комунальну лабораторію. Тим самим перенаправивши кошти НСЗУ в приватну фірму Коломєйцева. 

Також Л’Новини володіють інформацією, що ладижинські лікарі видають направлення на здачу платних аналізів в «Центрі здоров’я». До того ж направлення видаються  на фірмовому бланку «Центру здоров’я». Таким чином містян позбавляють права вибору звернутися до інших приватних лабораторій, яких в місті є ще дві. 

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.