Ладижин C

Стрічка новин

17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
PR
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
17:53
Мобільні оператори можуть частково обмежити окремі сервіси.
16:59
«Укренерго» вводить екстрені відключення світла по всій Україні
13:40
В Україні подорожчали комунальні послуги і не тільки
Більше новин
» » Вакцина від смороду: пошуки тривають


Вакцина від смороду: пошуки тривають

Фото: Ладижин News
ЛАДИЖИН / ТОП
1 071
0

Звільнити Тростянець з полону смороду, який наповнює містечко внаслідок діяльності місцевого спиртового заводу, намагається місцева влада спільно з громадою. Спроби домовитися з керівництвом підприємства результату не дали. То ж діяльність заводу наразі блокують активісти. А селищна голова Людмила Червонецька шукає ефективні заходи. Подібна ситуація з відстійниками склалась в сусідніх Ладижині та Гайсині.

Пропозицію за тиждень позбавити населенні пункти від смороду внесла Всеукраїнська громадська організація (ГО) «Фонд розвитку водоочисних технологій». Зустріч представників ГО з селищним головою Тростянця відбулася 3 липня. Результатом співпраці мав би стати кооператив, утворення якого необхідно, щоб придбати спеціальну мобільну техніку для очищення відходів з бардополів шляхом магнітної сепарації. Кінцевий продукт перероблювання – вода та ґрунтосуміш, готова до реалізації. За словами голови правління ГО Юрія Загороднюка, вартість тростянецького проєкту коливатиметься в межіх 220 тис. у.о. Окупність – 3 місяці.

«Ми переробляємо барду в ґрунтосуміш для підвищення родючості. Це біотехнологія, перевірена за участю експертів Києво-Могилянської академії, Київського політехнічного університету, мед університету ім. Богомольця та Інституту спирту. Ця технологія повністю прибирає запах – немає виділення сірководню. А в результаті перероблювання утворюється такий ґрунт», – каже Юрій Загороднюк.

Та оптимізму столичних гостей селищна голова Тростянця Людмила Червонецька не розділяє. За її словами, зустріч дійсно відбулася, проте на ній не було запропоновано конкретики. Через що влада Тростянця продовжує шукати більш прийнятні варіанти.

«Це більше була ознайомча зустріч. Хоча вона нас зацікавила, тому що ми сьогодні ведемо пошуки, де тільки можемо як допомогти ДП «Тростянецький спиртзавод» зачистити і утилізувати ті відходи, які вони 2,5 роки, не задумуючись над утилізацією, скидали на бардополя. Сьогодні на бардополях знаходиться десь в межах 80 тис. м3 барди, яка бродить, гниє, виділяє сірководень і не дає людям жити. Тому нас цікавить усе – і біогазові установки, очисні споруди, і метантенки. Схема по кооперативу, можливо, була б і цікава, але потрібно провести зустріч в конкретному форматі з виробником і всіма зацікавленими особами. Потрібно розуміти хоча б наближений бюджет. А далі вже можна працювати в цьому напрямку», – розповіла в інтерв’ю для Ладижин News Людмила Червонецька.

Щодо масштабів екологічної катастрофи, то вони значно ширші і виходять за межі Тростянця. Адже поблизу є ще 2 міста, які потерпають від неприємних запахів з відстійників – Ладижин та Гайсин. То ж досвід районного центру може бути корисним і для сусідів. Місцевий активіст Юрий Васильев наголошує, що проєкт, запропонований киянами, може допомогти вирішити не лише проблему смороду, а й забезпечити потребу населення у воді для господарських потреб:

«Проблема з питною водою гостро стоїть в тому числі й для Ладижина. Чому ми беремо воду з Бугу, а не з інших джерел? Тому що в підземних резервуарах, які тут знаходяться, питної води немає. І ми вдячні нашим друзям і партнерам, котрі приїхали в Ладижин та готові допомогти місту та навколишнім територіям повернути воду в господарське використання та надати їй належний статус».

Про це під час зустрічі представників Фонду розвитку водоочисних технологій з активістами Ладижина повідомив Юрій Васильєв в коментарі для L’News. В Ладижин столичні фахівці приїхали одразу після наради в Тростянці. Адже з місцевими активістами вони співпрацюють вже 2 роки, а ладижинське підприємство «Біолік» наразі виробляє препарат, який може нейтралізувати запах на відстійниках.

Та поки що питання усунення смороду в Тростянці, як і в Гайсині та Ладижині, залишається відкритим. Тростянецькі активісти продовжують блокувати роботу спиртового заводу, керівництво якого не бажає співпрацювати з громадою. Влада шукає вихід.




Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.