Ладижин C

Стрічка новин

23:30
В центрі Ладижина відкрили магазин мережі «М’ясомаркет» від МХП
ексклюзив
PR
17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
Більше новин
» » Ладижинців попереджають про необхідність укладення договорів на техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання


Ладижинців попереджають про необхідність укладення договорів на техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання

Фото: з відкритих джерел
Бюджет / Економіка / Гроші
3 393
0

АТ «Вінницягаз» інформує співвласників багатоквартирних будинків про необхідність укладення договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Про це йдеться в оголошеннях, розміщених на під’їздах багатоквартирних будинків Ладижина. Така ж інформація є і на офіційному сайті АТ «Вінницягаз». 
Що саме передбачає «технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання», наразі не уточнюється, проте, відповідаючи на коментарі у фейсбук у Вінницягаз зазначили, що: «Мова йде про фахове технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Перевірку мереж на щільність, герметичність, наявність витоків газу. Ліквідацію виявлених витоків, ремонт мереж, заміну ущільнюючих матеріалів на з'єднаннях тощо».
Чому виникло питання про технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання?

Як пояснює ГазПравда, в Україні ще з 2015 року існувала проблема технічного обслуговування газових мереж у більшості багатоквартирних будинків. Річ у тім, що шість років тому енергетичний регулятор (НКРЕКП), виключив вартість проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж з тарифу на газопостачання. З того часу проблема була повністю перекладена на плечі мешканців. Газорозподільні підприємства, не маючи чітких приписів законодавства, просто відмовлялися проводити відповідні роботи або ж бралися за них лише за умови підписання договорів на непідйомних умовах, змушуючи голову правління ОСББ, керуючого будинком чи просто «уповноважену особу» взяти на себе неправомірні функції.

Попри те, що чинний з 2017 року Закон України «Про житлово-комунальні послуги» чітко визначає, що технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж за умови, якщо співвласники не визначили іншу організацію та не уклали з нею відповідного договору, здійснює оператор ГРМ, НКРЕКП не розробила відповідної підзаконної бази, яка б дозволяла облгазам збирати кошти зі споживачів за обслуговування внутрішньобудинкових мереж. На практиці склалася ситуація, характерна для багатьох законів - визначений законом механізм існує, але способу його реалізації немає. Фактично внутрішньобудинкові мережі, переважно, не обслуговує ніхто.

Коли з’явиться типовий договір і якою буде вартість робіт?

Зміни, внесені Законом №1060 передбачають, що ТО внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку має бути закріплено в окремому договорі, а не в договорі про розподіл.

Міненерго у 2-місячний строк з дня набрання чинності цим Законом повинно розробити та затвердити (1 липня 2021 року)
  • Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та види робіт, які є обов’язковими під час технічного обслуговування.
НКРЕКП у 2-місячний строк з дня набрання чинності Порядком технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та видів робіт, які є обов’язковими під час технічного обслуговування, розробити та затвердити (1 вересня 2021 року):
  • Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку;
  • методологію розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку, які виконуються операторами газорозподільних систем;
  • граничні рівні вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку.
Станом на 12 липня 2021 року проекти зазначених нормативно-правових актів ще не оприлюднені для громадського обговорення, — повідомляють на сайті громадянської мережі «ОПОРА».

Оператор ГРС, своєю чергою, у місячний строк з дати затвердження типового договору та граничних розрахунків зобов’язаний розмістити на своєму офіційному веб-сайті примірник публічного договору та інформацію про кошторисну вартість технічного обслуговування (1 жовтня 2021 року).

До дня укладення договорів на ТО внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку в порядку, передбаченому цим Законом, ТО внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку здійснюється у порядку та на умовах, що діяли на день набрання чинності цим Законом. Тобто, обслуговувати внутрішньобудинкові газові мережі повинен оператор ГРМ, якщо співвласники не визначили іншого суб’єкта господарювання для цих цілей та не уклали з ним відповідного договору.

Не зважаючи на це, облгази масово відключають багатоквартирні будинки і продовжують наполягати на підписанні актів розмежування. Зокрема, з травня місяця такі випадки зафіксовані у Луцьку, Рівному, Бердянську, Козятині, Кривому Розі. В містах, де ОСББ чинять спротив та мають злагоджену позицію, оператори ГРМ відступають.

Обслуговувати мережі може не лише оператор ГРС

У разі укладення договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з іншим суб’єктом господарювання, ніж оператор ГРС, сторони визначають істотні умови договору на підставі вільного волевиявлення з урахуванням вимог Господарського та Цивільного кодексів України. 

Протягом 15 днів з дати укладення такого договору необхідно повідомити про це оператора ГРС.

Представник оператора ГРС або іншого суб’єкта господарювання, з яким укладено договір, має право доступу до приміщень будинку для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання такого будинку. 

Власник (співвласник) зобов’язаний надати доступ до приміщень будинку. Законодавством встановлюється порядок надання такого доступу та відповідальність власника (співвласників) багатоквартирного будинку за його ненадання.

Законом визначається, що оператор газорозподільної системи, що надає в цьому будинку послугу з розподілу природного газу, не має права відмовити в укладенні договору. 

Разом з тим, оператор газорозподільної системи може в односторонньому порядку розірвати договір, якщо за ним є суттєва заборгованість.

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.