Ладижин C

Стрічка новин

17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
Більше новин
» » Благодійний фонд МХП-Громаді реалізує щонайменше 27 проектів на території Вінниччини


Благодійний фонд МХП-Громаді реалізує щонайменше 27 проектів на території Вінниччини
PR

Фото: Ладижин Новини
МХП / Проєкт: Люди і бізнес
25 446
0

Про низку соціальних проектів та конкурсів, які реалізує на Вінниччині Благодійний фонд «МХП-Громаді» в ефірі радіо «Лада.фм» у програмі «Люди і бізнес» розповів керівник соціальних проектів Петро Андрієць. 

Для довідки: 
Місія Благодійного фонду «МХП-Громаді» — розвиток громад шляхом побудови партнерських відносин між громадами, владою та бізнесом.
Цільова аудиторія фонду — понад 200 тисяч жителів України.  
Діяльність зосереджена у п’яти ключових напрямках: адаптації людей до змін у швидкоплинному світі, екології, доступних та якісних освіті і медицині та розвитку громад шляхом залучення додаткових коштів (грантів) для реалізації соціальних проектів розвитку (фандрейзинг, робота з міжнародними донорами).



- Благодійний фонд «МХП – Громаді», на території Вінницької області, розпочав свою роботу з червня 2020 року. Робота фонду охоплює територію 29 громад: з ярких 25 на Вінниччині, 2 громади в Хмельницькій області, 1 – в  Житомирській та ще 1 в Черкаській.  На територіях цих територіальних громад функціонує три підприємства Групи МХП:  «Вінницька птахофабрика»,  «Зернопродукт МХП» і «Агрокряж МХП»

Але регіональний офіс Фонду знаходиться в Ладижині, так?
- Так. І це не випадково. Керівництвом МХП було визначено саме Ладижин, як місто, яке заслуговує на підвищену увагу з боку соціального аспекту. Тому що в Ладижині сконцентрована найбільша кількість виробничих підприємств МХП.

- Петро Йосипович, з ким співпрацює Благодійний фонд? Це тільки  громади, чи можливо підприємства, організації?
- В першу чергу, МХП співпрацює через Благодійний фонд з усіма ініціативними представниками, які здійснюють свою діяльність у населених пунктах. Це можуть бути як новосформовані об'єднані громади, так і представники громадських організацій. Також є позитивний приклад співпраці з «Ладижинським фаховим коледжем ВНАУ» та іншими бюджетними установами.  Ми готові до співпраці з будь-ким, хто несе раціональні ідеї.

- Які проекти вже вдалося втілити в життя за 8 місяців роботи Фонду? Чи були якісь яскраві проекти про які хочеться розповісти?
- Авжеж. Розуміючи потреби території, які залишилися поза увагою різних бюджетних програм, а це облаштування водогонів, ремонт сільських доріг ремонт закладів освіти, Благодійний фонд успішно розвивається та рухається в ногу з часом. На прикладі минулого року – це будівництво водогону у двох населених пунктах: Богданівка Тульчинського району, (кошторисна вартість проекту склала 2 660 000 грн), також провели водогін до кожної хати у селах Новоселівка та Глинське, що у Немирівському районі. Вартість зазначеного проекту склала 2 млн 200 тис. грн.  Розуміючи, що у 21 столітті якість води певною мірою погіршилась і використання населенням криниць та підшкірних вод заслуговує на покращення – було прийнято рішення облаштувати нові свердловини, які сягають глибини понад 100 метрів. Це дало можливість подати до кожної оселі якісну питну воду. Це, що стосується інфраструктурних проектів.

Минулого року менеджерами Фонду було започатковано програму диджиталізації громад. Що таке диджиталізація? Ми розуміємо, що географічно так сталося, що центри з обслуговування населення по розрахунках за електроенергію та природний газ розташовані, як правило, за 30-40, а в окремих випадках і за 50 км від населеного пункту. Для літніх людей – це справжня проблема. Щоб допомогти, ми закупили сучасні планшети. За допомогою вчителів місцевих шкіл та, що найцікавіше, старшокласників, проводимо навчання літніх людей. Вчимо їх як проводити розрахунки за природний газ та електроенергію онлайн.

Серед іншого, минулого року було здійснено поточний ремонт будівлі Ладижинської музичної та створено умови для подальшого культурного розвитку дітей.



- На які проекти фонд «МХП-Громаді» готовий сьогодні спрямовувати кошти? З чим до вас можна іти та що просити? 
- До нас можна йти з будь-якими ідеями, які підтримуються на території громади. Якщо зупинитися на проектах, які започаткував Благодійний фонд, не можна не згадати про конкурс мікрогрантів «Час діяти, Україно!». Минулого року він набув національного значення. В цьому році, ми запланували реалізувати щонайменше 27 проектів на території Вінниччини. Проект працює на умовах співфінансування. Це коли 50% грошей надає МХП та ще 50% безпосередньо жителі громад й інші суб'єкти господарювання, присутні на територіях.Крім цього у 2021 році під егідою Вінницької обласної ради буде проводитися конкурс «Комфортні громади». Минулого року підприємства МХП долучились до співфінансування, на що було витрачено близько 1,5 млн грн на умовах співфінансування. В цьому році, всі населені пункти, де присутні підприємства МХП, уже розпочали активну підготовку проектів до обласного конкурсу. І ми також будемо їх співфінансувати. Фінансування на кожен проект передбачено в різних сумах – від 50 до 100 тисяч гривень.

Є ще один цікавий конкурс в МХП, який проводиться під егідою міжнародної організації ПРООН для ліквідації наслідків пандемії. Яка, до слова, негативно вплинула на розвиток трудових ресурсів, багато підприємців припинили свою діяльність. Це конкурс мікрогрантів «Село. Кроки до розвитку». Участь у ньому можуть приймати підприємці зі стажем своєї діяльності від нуля до двох років, тобто початківці. Днями,  приходив до нас підприємливий чоловік з Тростянецької громади. Він поділився цікавими  ідеями, щодо вирощування павловнії та створення громадської майстерні. Долучившись до цієї справи МХП зможе надати матеріальну допомогу на придбання верстатів, створити громадську майстерню, в якій літні люди, або люди, які мають відповідні навички, але через певні обставини залишилися без роботи, зможуть там себе реалізувати.

–  Петро Йосипович, думаю що багатьох слухачів зацікавила інформація щодо цих конкурсів. Де можна знайти детальний опис умов та термінів проведення, також куди нести заявки?
–  Інформацію про конкурси та умови їх проведення можна знайти на офіційній сторінці Благодійного фонду "МХП-Громаді" у Фейсбуці.

–  Зі свого досвіду скажу, що активізувати людей доволі важко. Як вам вдається спонукати людей до співпраці?
–  З діяльністю Фонду змінилася і форма спілкування з громадами. Якщо раніше ця співпраця обмежувалася, можна сказати,  проведенням листування - писалися листи від голів селищних рад, районних адміністрацій. То сьогодні нам важливо бачити серед жителів громад партнерів. Як це працює? Насамперед, кожен проект має бути актуальним. Актуальність визначається шляхом збору підписів місцевих жителів. За їх кількістю ми чітко розуміємо, наскільки цей проект цікавий для громади, наскільки ця громада долучається до реалізації проекту. Також однією з форм партнерства громад є так званий збір коштів. Не так важлива сума зібраних коштів, як  кількість людей, які до цього долучилися. Хочеться навчити громади бути самодостатніми, бути небайдужими до тих проблем, які є на наших територія.Показати можливість, що формат співпраці влада-бізнес-громада в кінцевому результаті приводить до бажаних результатів. 

Ніхто нам не покращить екологічні умови на території, крім самих мешканців. Як це не гарно, коли, в’їжджаючи в населений пункт, ми спостерігаємо неприбране сміття. Чистота громади у руках самих жителів. Тому у поточному році плануємо провести ряд екофестивалів, толоки в кожному населеному пункті. Підприємства МХП, зокрема Зернопродукт і Агрокряж нададуть допомогу технікою, але організація населення і бажання змінити своє життя на краще має надходити від самих жителів цих громад. 

Ще один із напрямків, який в цьому році планується реалізувати, це проект «Дивись українське з МХП. Кіно просто неба». Ми визначили 10 населених пунктів, де проживає найбільше населення в сільських громадах. Там плануємо провести наш культурний захід. Погодьтеся, не можна виховувати українські традиції, дивлячись американські чи інші фільми.  Наразі ми проводимо переговори зі спілкою кінематографістів України, визначаємо, які це будуть фільми. Вони мають носити традиційний український, етнографічний характер і бути цікавими для населення різного віку.

–  А Ладижина теж стосується цей проект?
–   Безумовно. В Ладижині він також буде проводитися. Сюди ми плануємо запросити й надати транспортні послуги для жителів населених пунктів Тростянецького району, де сконцентровані виробничі потужності  "Вінницької птахофабрики".

–   Петро Йосипович, не так давно в ЗМІ ширилася інформація щодо проекту "Соціальна їдальня". Можете детальніше розповісти про нього?
 –   Так, безумовно. Протягом 2020 року було підписано меморандум з міжнародною благодійною організацією римо-католицької церкви "Карітас-Спес". Було вирішено створити громадську їдальню для тих верств населення, які не завжди можуть задовольнити елементарні людські потреби у харчуванні. Планувалося її зробити у Вінниці, але за ініціативи МХП вирішили, що це буде в Ладижині. Оскільки, ми найбільш присутні саме в цьому місті. Проект передбачає встановлення сонячних панелей,  генеруючу станцію і подальше виробництво харчових продуктів, (що здешевить затратну частину як для МХП, так і для "Карітас-Спес"), які потім роздадуть тим сім'ям, які цього потребують. Загальна вартість проекту складає близько 1 млн 200 тис. грн, співфінансування Благодійного фонду буде в розмірі 400 тис., решту коштів надають благодійники з Польщі та Німеччини для реалізації цього проекту.

В контексті теми, хочу нагадати, що в підтримку багатодітних родин, які проживають в місті Ладижині, а це 183 родини, багатодітним родинам було надано можливість обслуговуватися у соціальному магазині та купувати продукти на 50-60% нижче від їх реальної ринкової вартості. Такі ж привілеї були і в працівників медичної галузі.

–   Так ми поступово переходимо до волонтерства. В Європі це дуже популярний напрямок. В Україні, на жаль, він тільки починає розвиватися. Але знаю, що компанія МХП працює в напрямку корпоративного волонтерства. Можете розповісти більше?
–  Так. Це такий новий напрямок діяльності який ми започаткували торік. Перша програма, яку ми реалізували минулого року, пов'язана із волонтерством наших працівників МХП. Це програма «Донор МХП». Понад 160  працівників компанії взяли у ній участь та здали кров. Це допомогло покращити ситуацію в обласному Центрі переливання крові. І, до речі, зараз на території області вже другий рік поспіль проходить ця програма. В Ладижині на донорів очікуємо 10-11 березня. Здати кров можна буде на базі Ладижинської міської лікарні. 
Також цьогоріч ми плануємо залучати працівників до реалізації проектів «Посій насіння з МХП», «Збережи насіння з МХП». Ці акції носять більш інформаційний, аніж матеріальний характер. Маємо про цю ініціативу лише позитивні відгуки від населення. Добре виходить, спочатку люди виростили врожай з насіння, потім його зібрали та законсервували брендовими кришками. Усі задоволені. У цих заходах також плануємо активніше використовувати волонтерство серед працівників компанії. Ніби дрібничка, та все одно, дуже приємна.Разом робимо важливе!

Спілкувалась Тетяна ПОЛІЩУК

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.