Ладижин C

Стрічка новин

17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
Більше новин
» » Ладижинські студенти будуть практикувати, а потім працювати на підприємствах МХП


Ладижинські студенти будуть практикувати, а потім працювати на підприємствах МХП

Фото: з відкритих джерел
Освіта / ТОП / ІНТЕРВ’Ю
3 760
0

Мати сьогодні роботу – вже добре. А коли вона добре оплачувана, ще й перше робоче місце надає одне з найбільших і найпередовіших у Європі підприємств – подвійний успіх. І саме на нього можуть розраховувати студенти Ладижинського коледжу Вінницького національного аграрного університету: між університетом та МХП укладено угоду про дуальну освіту. Що це таке, та чим сьогодні живе найвищий навчальний заклад нашого міста розповідає його директор Олег Цуркан.

– Отже, що таке дуальна освіта, як виглядатиме цей процес у нас в Ладижині?
– Дуальна форма освіти передбачає поєднання навчання з практичною підготовкою в умовах виробництва. У нас в навчальному процесі передбачені виробничі, технологічні практики, але наш партнер, з яким ми співпрацюємо вже декілька років, МХП, виступив з ініціативою укласти з Ладижинським коледжем договір про тривалу співпрацю. Ми маємо дати нашим студентам хороші теоретичні знання, а агрохолдинг зобов’язується надати їм місця для практичної підготовки на своїх підприємствах. Вся ця співпраця в комплексі повинна сприяти тому, аби студенти, маючи хороші знання, змогли спробувати себе на сучасному підприємстві, відчути, як це працювати на найновішому обладнанні. На переробному комплексі, наприклад, змонтовані лінії з дороговартісним складним обладнанням 2018-2019 років випуску. Такого на своїй практичній базі не може мати жоден навчальний заклад. 
ФОТО: Ректор ВНАУ Віктор Мазур, заступник голови правління МХП з корпоративної соціальної відповідальності Ігор Лещенко, директор Філії "Переробний комплекс" "Вінницької птахофабрики" Олександр Зеленський, директор Ладижинського коледжу Олег Цуркан.
– Здобувачі яких спеціальностей матимуть можливість взяти участь у новому проекті?
– У нас є п’ять спеціальностей: агрономія і агроінженерія, електроенергетика, електротехніка і електромеханіка, облік і оподаткування, підприємництво, торгівля та біржова діяльність. Із них ми зосередилися на двох напрямах – агро- і електро. Вони будуть першими. Сформовані групи по 10 студентів у кожній спеціальності четвертого курсу. Ось-ось розпочнеться реалізація наших домовленостей. Перешкодою стали карантинні заходи. 

– В ідеалі така співпраця – це крок до першого робочого місця студента Ладижинського коледжу на підприємстві МХП?
– Звичайно. Дуальна форма освіти стосується повнолітніх студентів третіх, четвертих курсів. Прагнемо, щоб вони у структурі МХП отримали не лише практичні навички, а й побачили своє робоче місце. Працевлаштування наших випускників – це те, що нас завжди турбує. Ми цим опікуємося, маємо стосунки з партнерами, виробничниками, які надають перше робоче місце нашим випускникам. І хочу сказати, що з цим у нас немає проблем. Частина випускників ідуть працювати і продовжують заочне навчання у коледжі, здобуваючи ступінь бакалавра. Частина продовжують навчання у вищих навчальних закладах, зокрема у Вінницькому аграрному університеті.

– Вже багато років точаться розмови про закриття Верхівського коледжу і переведення його студентів у Ладижин?  Яким є реальний стан речей? Чи дійсно це обговорюється?
– У цьому питанні є різні думки, але на сьогодні Верхівський коледж – один із шести, які входять до потужної структури Вінницького НАУ. Він, як і ми, – самостійна функціонуюча одиниця. Там проводиться підготовка спеціалістів за трьома спеціальностями. Набір на цей рік оголошено, фінансування доведено. Все інше – лише чутки.

– Чи не планується відкриття у Ладижинському коледжі нових факультетів?
–  Це складний процес. Тому, коли зважилися на крок і відкривали спеціальність «Агрономія», спочатку ретельно вивчили потребу на ринку праці, потім зібрали необхідний пакет документів і так далі. Саме ця спеціальність затребувана, ми в цьому переконалися. Влітку минулого року в нас був перший набір, набрали перших 20 спеціалістів, які згодом стануть вченими агрономами.

– Наскільки широка географія студентів Ладижинського коледжу?
– Приємно відзначити, що за останні роки коледж повертає собі ту географію, яка була йому притаманна у кращі для освіти часи, коли у нашому навчальному закладі був представлений кожен район Вінниччини. Зараз у нас навчаються діти навіть з Вінниці, з найвіддаленіших до нас районів області – Могилів-Подільського, Муровано-Куриловецького, Жмеринського, Вінницького, Хмільницького, Козятинського. Новоутворений Гайсинський район – представлені всі громади. Якщо дивитися по областях – є представники Одещини, Кіровоградщини, Черкащини.

–  Якою є загальна кількість студентів?
– На денній формі навчання – 676  осіб, на заочній – 222. Також при коледжі функціонує  навчально-консультаційний центр ВНАУ, де навчаються наші випускники, які здобувають ступінь бакалавра, і територіально (стосовно місця проживання, роботи) їм легше приїхати в Ладижин, аніж у Вінницю. Таких маємо 202 студенти. Загалом близько 1100 здобувачів освіти. Матеріально технічна база коледжу, потенціал колективу дають нам можливість усіх забезпечувати якісними знаннями. Наші випускники цінуються на ринку праці.

– Чи відстежуєте якось, скільки ваших випускників працюють за спеціальністю?
– Це важко зробити. Але ми налаштовуємо їх на вищу освіту, десь половина таки її здобувають. Інші працевлаштовуються. Частина молоді їде за кордон. Хоча у нас є різні програми стажування і, ще навчаючись у коледжі, ми даємо їм можливість поїхати за кордон спробувати себе. І дехто з них переконується, що нас чекають там, не як розумних грамотних спеціалістів керівної ланки, а як дешевий трудовий ресурс. Тому за кордон їде невелика частина. Залишаються тут. І тішить, що такі компанії, як МХП, Ладижинська ТЕС, «Зернопродукт», «Зоря Поділля»  надають нашим випускникам робочі місця та можливість кар’єрного зростання.

–  Нещодавно з’явилась інформація про модернізацію гуртожитків ряду навчальних закладів Вінниччини коштом обласного бюджету. Мова про ремонти, створення освітніх хабів, пристосування до дистанційного навчання. Ладижинського коледжу у цьому списку немає. У нас все добре?
– Ми постійно переймаємося побутовими умовами наших студентів. Позбулися дерев’яних вікон, обладнали потужними бойлерами (на 200 л) душові, замінили на нові електроплити, модернізували систему водопостачання кожного житлового блоку, замінили металічні труби на поліпропіленові. У найближчих планах – ремонт санвузлів, душових кімнат, потрібна заміна дверних блоків, підлоги. 
Щодо дистанційного навчання. Вже за рік чи два до тієї ситуації, що склалася в країні, ми з нашими досвідченими педагогами почали готувати навчально-методичні комплекси  у вигляді презентацій. Тому перехід на дистанційне навчання для нас не став чимось новим і неочікуваним. А от інтернет довелось покращувати. Мережа не була розрахована на таке навантаження. Зараз у нас вже не виникає питань із трафіком та швидкістю, користуємося послугами чотирьох інтернет-провайдерів: це Укртелеком, Київстар, Тодор, ФОП «Бурнаков». Більшою проблемою стало те, що не у всіх населених пунктах, де живуть наші студенти, є нормальний доступ до інтернету. Таких дітей небагато, тому індивідуально підходимо до кожного, щоб вони не залишалися поза навчальним процесом.

– Чи вистачає на всіх студентів місць у гуртожитках коледжу?
– Не в гуртожитку проживають, як правило, самі ладижинці, або ж ті, хто мають у місті родичів. Оплата за місяць проживання у гуртожитку – 390 гривень і вона посильна при стипендії 980, 1250 і 1850 (це підвищена стипендія) гривень. Вистачає місць і для заочників, проблем з житлом для студентів немає.

Спілкувалася Оксана ГАЙСИН

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.