Ладижин C

Стрічка новин

17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
Більше новин
» » Міського голову Ладижина намагаються притягнути до адмінвідповідальності за неоприлюднення відкритих даних


Міського голову Ладижина намагаються притягнути до адмінвідповідальності за неоприлюднення відкритих даних

Фото: Lada.fm
ЛАДИЖИН / ТОП
5 549
1

За результатами Всеукраїнського моніторингу працівниками секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Єдиного веб-порталу відкритих даних встановлено, що Ладижинською міською радою не оприлюднені набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затверджених Постановою Кабміну від 21.10.2015 № 835, обов’язок оприлюднення яких визначено у статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації». 

Про це йдеться в Протоколі про адміністративне порушення, складеному 12 липня 2019 року начальником відділу регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Оленою Ярошенко. Текст Протоколу є в розпорядженні «Ладижин NEWS».
В документі зазначається, що «Ладижинською міською радою здійснено реєстрацію, однак не оприлюднено інформацію у формі відкритих даних на Єдиному веб-порталі відкритих   даних,  як того вимагає абзац другий частини першої статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Факт неоприлюднення було зафіксовано знімком екрану Єдиного веб-порталу відкритих даних.

З огляду на вищезазначене у діях Ладижинського міського голови Коломєйцева Валерія Івановича вбачається склад  адміністративного правопорушення, а саме неоприлюднення інформації, обов’язкове оприлюднення якої  передбачено Законом України «Про доступ до публічної інформації». Йдеться в протоколі.

Після виявлення порушення особу, відповідальну за оприлюднення наборів відкритих даних, запросили до начальника відділу регіонального представництва в центральних областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини для надання пояснень. Але запрошення було проігнороване, про що свідчить другий протокол, підписаний пані Ярошенко.

«08.07.2019 о 09.54 на електронну адресу Ладижинської міської ради направлено листа від 05.07.2019 за № 02/67 вих-19 з вимогою усунути порушення статей 10-1, 15, 173 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», забезпечити явку посадових осіб Ради, відповідальних за оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних, надати пояснення вказаних осіб щодо порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації», а в разі їх невизначення особисто з’явитись до регіонального представництва Уповноваженого для надання пояснень 12.07.2019 на 09 год. 30 хв.

Водночас, станом на 16 год. 30 хв. 12 липня   2019  відповіді від Ладижинської міської ради регіональним представником Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини не отримано, пояснення не надані, міський голова для надання пояснень не з’явився» – йдеться в протоколі.

Протокол про адміністративне порушення від 12 липня 2019 року надійшов на розгляд до Ладижинського міського суду. Справа №135/988/19 (дата надходження 18.07.2019, провадження № 3/135/508/19), де стороною спору є міський голова Ладижина Валерій Коломєйцев, а предметом позову – невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

За повідомленням ресурсу https://clarity-project.info  засідання суду призначалось тричі, але рішення так і не було винесене. За інформацією з власних джерел, міський суд не може розглянути справу через неявку міського голови Ладижина Коломєйцева В.І. до суду.
Обидва протоколи, які «Ладижин NEWS» отримав від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у відповідь на електронний запит, невисокої якості, то ж для тих, кого цікавить їх зміст, ми відтворили текстову частину нижче.

ПРОТОКОЛ
про адміністративне порушення
«12» липня 2019 року
м. Вінниця, вул. Замостянська, 26-А
Регіональне представництво Уповноваженої Верховної Ради України 
з прав людини в центральних областях
(місце складання протоколу)

Начальник відділу регіонального представництва в центральних областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олена Ярошенко, керуючись статтями 254, 255, 256 Кодексу України про адміністративні порушення, склала цей протокол про те, що:
За результатами Всеукраїнського моніторингу  працівниками секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Єдиного веб-порталу відкритих даних було встановлено, що Ладижинською міською радою (далі Міська рада) не оприлюднені набори даних, передбачені Положенням про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженим Постановою Кабінету міністрів України від 21.10.2015 № 835 (у редакції від 14.07.2018), обов’язок оприлюднення яких визначено у статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Так Міською радою здійснено реєстрацію, однак не оприлюднено інформацію  у формі відкритих даних на проталі, як того вимагає абзац другий частини першої статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

В результаті моніторингу вбачається, що Міською радою не оприлюднено наступних наборів відкритих даних:
  • Нормативи, що затверджуються та відповідають оприлюдненню відповідно до закону розпорядником інформації;
  • Звіти, в тому числі задоволення запитів на інформацію;
  • Інформація про систему обліку, види інформації, яка зберігається розпорядником;
  • Реєстр наборів даних, що перебувають у володінні розпорядника інформації;
  • Адміністративні дані, що збираються (обробляються) та підлягають оприлюдненню відповідно до вимог закону, розпорядника інформації:
  • Нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником інформації, проекти рішень, що підлягають обговоренню, інформація, визначена законодавством про засади регуляторної політики;
  • Фінансова звітність суб’єктів господарювання державного сектору економіки;
  • Переліки регуляторних актів із зазначенням дати набрання чинності, строку проведення базового, повторного та періодичного відстеження їх результативності та інформації про місце їх оприлюднення;
  • Звіти про виконання фінансових планів суб’єктів господарювання державного сектору економіки;
  • Перелік незадіяних земельних ділянок і майнових об’єктів (приміщень) комунальної форми власності, які можуть бути передані в користування;
  • Генеральні плани населених пунктів, історико-архітектурні опорні плани, плани зонування території та детальні плани територій (за винятком відомостей, які відповідно до законодавства складають інформацію з обмеженим доступом);
  • Звіти про виконання фінансових планів комунальних підприємств;
  • Інформація про рекламні засоби (дані про місцеве розміщення рекламного засобу, його вид і розміри, найменування розповсюджувача зовнішньої реклами, номер його телефону, дата видачі дозволу та строк його дії, номер і дата укладення договору, якщо місце розміщення рекламного засобу належить до комунальної власності);
  • Інформація про інвестиційні договори, додатки, додаткові угоди та інші матеріали до них;
  • Перелік земельних ділянок, що пропонуються для здійснення забудови.
Факт неоприлюднення було зафіксовано знімком екрану Єдиного веб-порталу відкритих  даних.

Частиною другою статті 34 Конституції України проголошено, що кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір.

Порядок здійснення та забезпечення прав кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес, визначає Закон України «Про доступ до публічної інформації».

 Відповідно до ст. 4 Закону України «Про доступ до публічної інформації», доступ до публічної інформації здійснюється на принципах: 1) прозорості та публічності діяльності суб’єктів владних повноважень; 2)легального отримання, поширення та будь-якого іншого використання інформації, що була видана, або оприлюднена відповідно до цього Закону, крім обмежень, встановлених законом; 3) рівноправності, незалежно від раси, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак.

Відповідно до ч.1. ЗУ «Про доступ до публічної інформації», публічна інформація у формі відкритих даних – це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний доступ до неї, а також подальше використання.
Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах.

Перелік наборів даних, що підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, вимоги до формату і структури таких наборів даних, періодичність їх оновлення визначаються Кабінетом Міністрів України. При цьому до такого переліку Кабінет Міністрів України обов’язково включає інформацію, доступ до якої у формі відкритих даних передбачено законом, йдеться у п.4 ст.10 ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Так, відповідно до п. 1 Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого постановою Кабміну від 21.10.2015 р. № 835 (в редакції від 26.05.2017) (далі Положення), це Положення визначає вимоги до формату і структури наборів даних, що підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, періодичність оновлення та порядок їх оприлюднення, а також перелік таких наборів даних.

У п. 2 Положення визначено, що набір даних – електронний документ, який містить відкриті дані та складається зі структурованої  сукупності однорідних значень записів, і включає поля даних та інформацію про них.

Відповідно до п. 3 Положення  Розпорядники інформації згідно з цим Положенням завантажують у формі відкритих даних набір даних, визначений у переліку наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, згідно з додатком, та будь-які інші наявні дані, що відповідають визначенню публічної інформації у формі відкритих даних.

Згідно з переліком, усі розпорядники інформації зобов’язані оприлюднювати наступні набори: Довідник підприємств, установ (закладів) та організацій розпорядника інформації та організацій, що належать до сфери його управління, у тому числі їх ідентифікаційних кодів, офіційних веб-сайтів, адрес електронної пошти, телефонів та адрес; інформація про організаційну структуру розпорядника інформації; акт про використання бюджетних коштів (для розпорядників інформації, що використовують бюджетні кошти) зокрема за окремими бюджетними програмами, нормативи, що затверджуються розпорядником інформації; переліки національних стандартів, відповідність яким надає презумпцію відповідності продукції, пов’язаних з нею процесів, або методів виробництва, чи інших об’єктів вимогам технічних регламентів; звіти, у тому числі щодо задоволення запитів на інформацію; річні плани закупівель; інформація про систему обліку, види інформації, яка зберігається розпорядником; реєстр наборів даних, що перебувають у володінні розпорядника інформації; правові акти, що підлягають оприлюдненню, відповідно до ЗУ «Про доступ до публічної інформації», фінансова звітність суб’єктів господарювання  державного сектору економіки, що належать до сфери управління розпорядника інформації.

Поряд з вказаними вище наборами відкритих даних, органи місцевого самоврядування також зобов’язані оприлюднювати основні положення генеральних планів  населених пунктів та детальних планів територій: перелік об’єктів комунальної власності; перелік об’єктів комунальної власності, що передані в оренду чи інше право користування  (з даними права передачі об’єктів в оренду); перелік  незадіяних земельних ділянок і майнових об’єктів (приміщень) комунальної форми власності, які мають бути надані в користування; результати радіаційного контролю; інформація про використання публічних коштів під час будівництва, ремонту та реконструкції об’єктів дорожньої інфраструктури, та хід виконання проектів; дані про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу; звіти про виконання фінансових планів   комунальних підприємств; паспорти бюджетних програм місцевого бюджету, звіти про виконання; титульні списки на проведення капітального та поточного ремонту, будівництва, реконструкції та благоустрою; реєстр боргових зобов’язань суб’єктів господарювання комунальної власності територіальної громади (як суб’єктів господарювання перед третіми особами, так і третіх осіб – перед суб’єктами господарювання); інформація про договори, додатки, додаткові угоди та інші матеріали до них; відомості щодо схем розміщення засобів пересувної торгівлі, відомості щодо схем розміщення засобів сезонної торгівлі, відомості щодо ярмарків (строк проведення, місце, кількість місць, організаторів, договорів, укладених з організаторами таких ярмарків, про розміщення громадських вбиралень; відомості щодо залучення пайової участі (як у забезпечення інженерно-транспортної інфраструктури, так і на утримання об’єктів благоустрою); перелік перевізників, що надають послуги пасажирського автомобільного транспорту та маршрути перевезення; відомості щодо транспортних засобів, які обслуговують міські автобусні маршрути перевезення (кількість на кожному маршруті, марка, модель, державний номер, пасажиромісткість); розклад руху громадського транспорту; перелік земельних ділянок, що пропонуються для здійснення забудови; перелік укладених договорів, інші правочини, додатки, додаткові угоди та інші матеріали до них; актуальні списки власників/орендарів місцевих земельних ділянок; відомості про лікарські засоби/препарати, придбані за бюджетні кошти; відомості про розподілення таких ліків між закладами охорони здоров’я та їх залишки в кожному з них; бази даних щодо ремонту доріг; точне знаходження ділянки відремонтованої дороги, ширина та довжина дороги, довжина ділянки, ширина дорожнього покриття, матеріали, види робіт, вартість робіт, гарантійний строк, виконавці робіт; інформація про дотримання державних соціальних нормативів у сфері обслуговування закладами культури, підсумки споживання культурних благ і їх доступність для різних категорій населення.

Відповідно до пунктів 1, 2, 5, 6, 7, 10 частини четвертої статті 42 ЗУ «Про місцеве самоврядування», міський голова забезпечує здійснення у межах наданим законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади, організовує в межах, зазначених цим Законом роботу підопічної ради та її виконавчого комітету, вносить на розгляд ради пропозиції про кількісний склад   виконкому відповідної ради; вносить на розгляд ради пропозиції щодо структури виконавчих органів ради, здiйснює керiвництво апаратом ради та її виконавчого комiтету, призначає на посади та звiльняє з посад керiвникiв вiддiлiв, управлiнь та iнших виконавчих органiв ради, пiдприємств, установ та органiзацiй, що належать до комунальної власностi вiдповiдних територiальних громад, крiм керiвникiв дошкiльних, загальноосвiтнiх та позашкiльних навчальних закладiв.

Відповідно до ч. 5 ст. 42 ЗУ «Про місцеве самоврядування», міський голова несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень.

Відповідно до пунктів 9, 10, 13 ч. 3 ст. 5 ЗУ «Про місцеве самоврядування» призначає і звільняє керівників та інших працівників структурних підрозділів виконавчого апарату ради; здійснює керівництво виконавчим апаратом ради; забезпечує роботу по розгляду звернень громадян та доступу до публічної інформації; веде особистий прийом громадян.

Органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть відповідальність у разі порушення ними Конституції або законів України (ч.1 ст. 77 ЗУ «Про місцеве самоврядування»).

Відповідно до ч. 4 ст. 58 ЗУ «Про місцеве самоврядування» виконавчий апарат ради за посадою очолює голова відповідної ради.
Особу, яка вчинила правопорушення, виявлено 12 липня 2019 року о 9 год. 30 хв.

З огляду на вищезазначене у діях Ладижинського міського голови Коломєйцева Валерія Івановича вбачається склад  адміністративного правопорушення, а саме неоприлюднення інформації, обов’язкове оприлюднення якої  передбачено ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Правопорушення вчинене 12.07.2019 р. за місцем роботи.

Протокол надається на розгляд до Ладижинського міського суду Вінницької області.

ПРОТОКОЛ
про адміністративне порушення
«12» липня 2019 року
м. Вінниця, вул. Замостянська, 26-А
Регіональне представництво Уповноваженої Верховної Ради України 
З прав людини в центральних областях
(місце складання протоколу)

Я, начальник відділу регіонального представництва в центральних областях секретаріату  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Ярошенко Олена Миколаївна, керуючись статтями 254, 255, 256 Кодексу України про адміністративні правопорушення, склала цей протокол про те, що:

За результатами Всеукраїнського моніторингу  працівниками секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Єдиного веб-порталу відкритих даних було встановлено, що Ладижинською міською радою (далі Міська рада) не оприлюднені набори даних, передбачені Положенням про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженим Постановою Кабінету міністрів  України від 21.10.2015 « 835 (у редакції від 14.07.2018), обов’язок оприлюднення яких визначено у статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Так Міською радою здійснено реєстрацію, однак не оприлюднено інформацію  у формі відкритих даних на проталі,  як того вимагає абзац другий частини першої статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Начальником відділу регіонального представництва в центральних областях Секретаріату Уповноваженого О. Ярошенко 08.07.2019 о 09.54 на електронну адресу Ради направлено листа від 05.07.2019 за № 02/67 вих-19 з вимогою усунути порушення статей 10-1, 15, 173 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», забезпечити явку посадових осіб Ради, відповідальних за оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних, надати пояснення вказаних осіб щодо порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації», а в разі їх невизначення особисто з’явитись до регіонального представництва Уповноваженого для надання пояснень 12.07.2019 на 09 год. 30 хв.
Водночас, станом на 16 год. 30 хв. 12 липня 2019 відповіді від Ради регіональним представником Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини не отримано, пояснення не надані, міський голова для надання пояснень не з’явився.

В той же час обов’язок співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини  та його представниками випливає зі статей 14 та 22 ЗУ «Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини». Так органи державної влади, органи місцевого самоврядування, посадові та службові особи, до яких звернувся Уповноважений, зобов'язані співпрацювати та надавати інформацію та пояснення стосовно фактичної і правової підстави своїх дій та рішень; забезпечувати доступ до матеріалів і документів, у т. ч. на засадах, визначених законодавчими актами щодо захисту інформації з обмеженим доступом.

Відповідно до ч. 2 ст. 22 ЗУ «Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини» відмова органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, їх посадових і службових осіб від співпраці, а також умисне приховування або надання неправдивих даних, будь-яке незаконне втручання в діяльність Уповноваженого з метою протидії, тягнуть за собою відповідальність згідно з чинним законодавством.

Відповідно до п. 5 ст. 13 ЗУ «Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини» Уповноважений має право на ознайомлення з документами, у т. ч. тими, що містять інформацію з обмеженим доступом, та отримання їх копій в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, органах прокуратури, включаючи справи, які знаходяться в судах. Доступ до інформації з обмеженим доступом здійснюється в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч.1 ст.11 ЗУ «Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини» Уповноважений має право призначати своїх представників у межах виділених коштів, затверджених Верховною Радою України.

Згідно з п. 1 Положення про представників Уповноваженого Верховної Ради з прав людини від 26.07.2012 р. № 7/8-12 (далі – Положення), доручення Уповноваженого від 05.06.2019 № 229/д Представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини є посадовими особами, яким з метою здійснення парламентського контролю за додержанням конституційний прав і свобод людини і громадянина делегуються визначені повноваження Уповноваженого з прав людини, та на яких розповсюджуються гарантії забезпечення діяльності Уповноваженого.

При цьому п. 6.4 Положення встановлено, що Представник Уповноваженого з прав людини має право підписувати листи (з використанням бланка затвердженого зразка представника Уповноваженого) до органів державної влади та місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб (крім Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, народних депутатів України, керівників центральних органів виконавчої влади), органів прокуратури України (крім Генерального прокурора України), органів судової влади (крім голів вищих спеціалізованих судів та ВСУ), керівників підприємств, установ та організацій, громадських організацій з питань забезпечення дотримання прав людини, зокрема порушених у зверненнях до Уповноваженого, разом із рекомендаціями щодо дотримання стандартів у галузі прав людини, контролює їх розгляд.

Таким чином вимоги начальника відділу регіонального представництва Уповноваженого з прав людини О. Ярошенко щодо усунення порушень та надання пояснень ґрунтуються на положеннях Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини».
При цьому, ст. 188-40 КУпАП за невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або його представників передбачено адміністративну відповідальність посадових осіб.

З огляду на вказане, в діях Ладижинського міського голови Коломєйцева В. І. вбачається склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 188-40 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме невиконання законних вимог начальника відділу регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у листі від 05.07.2019 за № 02/67 вих-19.

Датою визначення правопорушення є 12 липня 2019 року.

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

1 коментарій

Миха 1 листопада 2019 17:31
йому похрен на закон. 

йому похрен закони і порядкок

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.