Ладижин C

Стрічка новин

21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
PR
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
17:53
Мобільні оператори можуть частково обмежити окремі сервіси.
16:59
«Укренерго» вводить екстрені відключення світла по всій Україні
Більше новин
» » "Тульчин – столиця "Щедрика" – рекордну вогняну витинанку створили за участі ладижинців


"Тульчин – столиця "Щедрика" – рекордну вогняну витинанку створили за участі ладижинців

Фото: ГО Keram Art Misto
Культура / ТОП / ІНТЕРВ’Ю
2 487
0

4-метрова «вогняна» композиція, що прикрашає територію біля Тульчинського коледжу культури, має всі шанси стати символом міста і потрапити до Книги рекордів України, як найбільша в Україні витинанка. До того ж всі елементи композиції підсвічуються із середини, що створює особливу казкову атмосферу та різдвяний настрій. Янгол, ластівка, різдвяні дзвони – всі персонажі «Щедрика» ніжно сяють, немов тендітні візерунки на морозному склі. Дуже атмосферно і «мереживно». Звісно на це диво краще дивитися ввечері.

Як виникла ідея створити такий витвір мистецтва, з чого зроблена композиція, і чи реєструватимуть митці свою витинанку у Книзі рекордів України, Л’Новини дізнавалися у співавторів проекту, викладачів Тульчинського коледжу культури – подружжя Наталії Лавренюк та Василя Рижого.

Як розповів журналістам Василь Рижий, авторами композиції є мистецька громадська організація Keram Art Misto. А перші великі витинанки в Тульчині робили ще 2 роки тому для декору сцени:

– Ідея цього проекту виникла вже давно. В нас в коледжі режисери перед новорічними святами завжди ставлять концерт, і нам запропонували оформити сцену. А поза як коштів та матеріали в нас не багато, то ми вирішили виготовити витинаночку на «заднік» сцени. Ця композиція була метрів 3, складалася з 3-х лементів. Там була центральна частина і дві бічні. А потім вже десь через рік наші студенти за програмою «Композиція» якраз перед Новим роком зробили екзаменаційну роботу. Задумка була спільна, тому що ми передивилися низку ескізів, обрали щось таке середнє, збірний образ, – сказав Василь Рижий.

– Зробили ми таку симетричну композицію з двох ангелів біля великої різдвяної зірки. І ця композиція була в обрамленні. Кожен студент розробляв орнамент на основі клембівської вишивки, і уже були розроблені квадрати під техніку витинання. Таких дві пари вирізали на чотири вікна. Одна пара знаходиться в головному корпусі в наших аудиторіях. Так ми, як вчепили її на новорічні свята, так і не знімаємо. Вже рік висить. А інша витинанка в нас в палаці Потоцького на виставці «Спадок роду», – уточнила Наталія Лавренюк.

Зі слів співавторки проекту, попередні витинанки були зроблені з цупкого рулонного паперу. Але це дуже тонкий матеріал, тому студенти різали його в кілька шарів. Та це не практично. Митцям же хотілося зробити композицію з чогось більш серйозного: 

– Певні експерименти з виробами, що просвічуються та з грою світла, в нас були. Подібні ажурні прорізні орнаменти ми використовували під час виготовлення керамічних виробів. В нас є досвід вогняної скульптури, яка в свій час перетворилась на захоплююче дійство. Саме коли вона підсвічується, відчувається найбільший ефект від отих прорізних орнаментів. Також наші студенти беруть темами дипломних робіт керамічні світильники, де в основі теж традиційна подільська орнаментика – витинанки, вишивки, бубнівський розпис. Але хотілось чогось більш масштабного. 

Коли ж з’явилася сама ідея створення композиції «Тульчин – столиця «Щедрика», митцям знадобилося чимало часу, щоб знайти надійний матеріал для роботи, обрахувати його вартість та отримати «добро» та підтримку від місцевої влади.

– Матеріал міг бути або фанера, або пластик. Але вони не настільки надійні, щоб можна було зробити більш монументальний витвір – це ж і погодні умови, і вітер, і та сама парусність. Це все треба було враховувати. А нам дуже хотілось, щоб то була витинанка велика, щоб вона світилась. Тоді ми звернулися до наших тульчинський приватних підприємців (ПП «Pixel»), де нам запропонували зробити роботу, використовуючи композит – пластик з зовнішнім шаром алюмінію. Ми з таким матеріалом ще не працювали. Але нам потрібно було тільки розробити  композицію, а далі вже справа була за виконавцями. А, поза як композит – матеріал не з дешевих, в нас були сумніви, чи виділять на це кошти з місцевої ради. Тому ми знайшли в інтернеті приблизні зразки таких композицій, бо ж на пальцях не покажеш, як це все має світитися. Єдиним нашим козирем було те, що ми хочемо робити витинанку зі стилізованим пейзажем Тульчина, все-таки Тульчин – столиця «Щедрика», і цей напис має бути обов’язково. А далі була важлива робота голови нашої громадської організації Романа Грималюка, який усе довів нашому керівництву. Ідею зрозуміли та підтримали, – розповіла Наталія Лавренюк.

Далі почалася робота над ескізами. Сказати, що їх було багато – не сказати нічого. Зі слів Наталії Лавренюк, в ескізах була вся їх хата. Адже не так просто зробити графічну картинку, а тим більше врахувати особливості світла, і розміри, і щоб силует читався. Враховувалося все, відтак, ескізи постійно змінювалися. А щоб світло було не різким, не променистим, а м’яким, немов місячне сяйво, внутрішню частину композиції вирішили виконати з молочного акрилу. 

Потім готові нариси потрібно було перевести «в цифру».  Благо, далеко ходити співавторам проекту не довелося, адже молодший син Василя та Наталії – Максим саме вивчає ІТ-технології, то ж допоміг батькам перевести орнаменти в векторні програми та розробив комп’ютерний дизайн. 

Згодом почалася технічна робота. Всі точні розрахунки за проектом здійснив друг сім’ї Володимир Бойчук, за що митці йому красно дякують:

– Він усе вирахував по сантиметрах, усі недоліки, всі плюси-мінуси тих конструкцій. І все оперативно нам зробив: монтаж, зварювальні роботи, словом, цілий комплекс технічних і творчих робіт. Далі це все повільно різалося (на ПП «Pixel»), а ми з нетерпінням чекали, – додала Наталія Лавренюк.

На монтаж композиції у Тульчині пішло ще кілька днів. Зі слів мисткині, до роботи була залучена вся її сім’я, навіть старший син та невістка. Той, хто не вмів тримати інструмента в руках, вчився. Хтось каву варив, хтось бутерброди нарізав, хтось мокнув і мерз, бо якраз дощі пішли з мокрим снігом.
 
І ось, пізно ввечері 23 грудня інсталяція «Тульчин – столиця «Щедрика» вперше засяяла мереживними візерунками для широкого загалу.
Вона дійсно унікальна, як за технікою виконання, так і  за розміром та матеріалом, з якого зроблена. А от чи реєструватимуть автори проекту свою витинанку у Книзі рекордів України, наразі невідомо. Митці побоюються бюрократичних процедур.

Щодо творчих планів, Наталія Лавренюк розповіла Л’Новини, що вже має певні задуми на Великдень, але це поки що є таємницею. Готові майстри прикрасити вогняною скульптурою і дендропарк «Ладижинський гай» – провести щось на кшталт фестивалю дерев’яної скульптури до Дня міста.  Але зараз трохи заважають карантинні обмеження.
Наталія Лавренюк та Василь Рижий
Спілкувалася Тетяна Поліщук

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.