Ладижин C

Стрічка новин

17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
PR
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
17:53
Мобільні оператори можуть частково обмежити окремі сервіси.
16:59
«Укренерго» вводить екстрені відключення світла по всій Україні
13:40
В Україні подорожчали комунальні послуги і не тільки
Більше новин
» » Ладижинський феномен: успішний столичний логопед і коучер в 40+ стала популярним викладачем музики в Європі


Ладижинський феномен: успішний столичний логопед і коучер в 40+ стала популярним викладачем музики в Європі

Фото: Ладижин Новини
ІНТЕРВ’Ю
11 273
0

Ладижанка Ольга Шеіна (за чоловіком Ларсес) після 40 років кардинально змінила життя, наважившись на переїзд до Швеції й залишивши насичене столичне життя та своїх шанувальників. Як зізналась пані Ольга в ексклюзивному інтерв’ю для Л’Новин, на той час вона була настільки популярна, що де б вона не була у Києві, з нею обов’язково хтось би привітався. А все через те, що Ольга мала дві чудові освіти – музичну (викладач гри на фортепіано та концертмейстер) та педагогічну (логопед-дефектолог), які досить вдало поєднала і розробила власну методику розвитку дитини за допомогою музики. 

Загалом, її нинішнє кредо я б дозволила собі описати так:
«Що? Дряхлість мозку? – «Дві години Моцарта на день – lagom*!»

Але про все по черзі.

В Ладижині Ольгу Шеіну добре пам’ятають ті, хто на початку 90-х років минулого століття користувався послугами місцевого кабельного телебачення, до речі, на той час – першого в Україні. Ольга вела тоді місцеві новини, прямі ефіри та досить популярну вітальну програму «Фермата**», (саме вона запропонувала цю назву для цієї передачі). Але маючи за плечами дві освіти їй було затісно в провінційному містечку, то ж розвиток і становлення ладижинського феномена на ім’я Ольга Ларсес відбувалися саме у столиці. 

– Життя багатогранне! Я мала кілька робіт одночасно: музичний педагог у дитячому садку, приватний логопед, приватний викладач гри на фортепіано, логопед у дитсадку, концертмейстер в столичних танцювальних студіях і навіть концертмейстер балетного класу. І так мені запропонували роботу в навчально-освітній приватній організації, яка має назву Гуманітарний центр «Брама плюс». Ця школа щойно відкрилась, і мене запросили викладати уроки  музичного розвитку  для маленьких діток віком від 3 місяців та їх батьків. Це відповідь на запитання: «А коли ж варто починати займатися з дитиною музикою?». Я ж не просто музикант, я ще і логопед. І я знаю, які процеси відбуваються у  мозку, коли людина займається музикою або просто бере участь у музичних заняттях, або просто звертає увагу на звуки. Але для кращого результату людині необхідно допомогти звернути увагу на звуки. А яким чином? А як? Для того й існують люди з такою освітою, як у мене. І так народилась моя авторська програма «Музична вітальня». Адже в музиці головне – не створювати музику, а чути її, відчувати, розуміти та реагувати на неї. Будь-який імпульс ззовні дає поштовх для розвитку мозку – звук, що ми чуємо, запах і дотик, що ми відчуваємо, рух, який ми помічаємо, колір та форма, яку ми бачимо. Тому в цій приватній школі в нас навіть виникла програма для вагітних. А тим, хто готується стати мамою, раджу співати, і не важливо, як ви це робите. Сенс в тому, який позитив ви вкладаєте у мелодію, яку наспівуєте. Якими почуттями ви наповнюєте музичні звуки. А щодо музики, то  найкраще для розвитку дитини та й взагалі персони будь-якого віку – слухати класику. А особливо твори Вольфганга Амадея Моцарта. 

– Чому саме Моцарт? 
– Ми ж знаємо, що з часом мозок людини руйнується. Від відсутності необхідності використання поступово зникають нейронні зв’язки. А це в свою чергу призводить до таких вікових змін, як хвороба Альцгеймера чи Паркінсона. Але завдяки музиці ми можемо призупинити ці процеси. Звук, особливо, якщо ми граємо на музичному інструменті, це зумовлює створення нових нейронних зв’язків у мозку. Наш головний орган у цей час ніби світиться, тому що у цей момент у нашому мозку виникають  мільярди електричних імпульсів.  І дослідники доводять, що саме музика Моцарта створює вібрації, які покращують фізіологічні процеси та сприятливо впливають на структуру мозку. Але феномен Моцарта є й досі нерозгаданим космосом. Музиканти, педагоги, лікарі, психологи, психотерапевти й нейрофізіологи й досі намагаються розшифрувати таємну «формулу» Великого Генія.
– Як таке трапилося, що ти раптом опинилася у Швеції?
– Це довга історія, яка тісно пов’язана з роботою в приватному гуманітарному центрі «Брама Плюс». Наші вихованці серед іншого мали можливість опановувати гірськолижний спорт, а саме слалом. Ми займалися у школі «Оленів», що у Протасовому Яру у Києві. На тренування дітей обов’язково мав супроводжувати педагог, це ж дошкільнята – когось потрібно переодягнути, одягнути гірськолижні черевики й форму, носа витерти, ще щось. Також тренування передбачали обов’язкову спеціальну розминку, яку роблять усі гірськолижники – це цілий комплекс для колін, плечового поясу, розвитку балансу й координації рухів тощо. Мені сподобалась ця техніка тренувань настільки, що я швидко її засвоїла та серйозно захопилася слаломом. Згодом стала інструктором і почала сама проводити заняття зі слалому для дітей.   Так от, ця школа «Оленів» регулярно організовувала тури для дітей та їх батьків на гірськолижні курорти Європи та Скандинавії.  Організаторами турів передбачалась обов’язкова позиція супроводжуючого педагога, в обов’язки якого входили індивідуальні тренування з дітьми та організація вільного часу дітей, поки батьки відпочивають. І так я потрапила до Швеції, де і зустріла свого майбутнього чоловіка.
– Не шкода було все залишати?
– Це було не просте рішення. Я не планувала ніяких змін. Так тривало кілька років. Ми обидва вже були у віці, а наші діти вже виросли. Я була тоді настільки популярна в Києві, що де б я не була, зі мною обов’язково хтось мав привітатися. Але мій майбутній чоловік стукнув кулаком по столу і сказав, що так далі не можна. (посміхається).

– І ти таки наважилася.
– Так, хоча я чітко розуміла, що Швеція – це не Америка, де всі спілкуються англійською, (я теж нею володію). Але державна мова у Швеції – шведська. Хоча в громадських місцях і державних службах знання англійської дуже допомагає. Після переїзду мій мозок просто вибухував від мовної напруги. Тоді ж не було сучасних телефонів з усіма корисними додатками. В мене був маленький словничок, який я всюди з собою таскала, він в мене затертий до дірок. І я настільки раділа, коли чула десь на вулиці чи в магазині англійську мову, що навіть хотілося видихнути: «Оо, «рідна мова»...», і витерти піт з чола (сміється).  

– Як довго тривав процес адаптації?
– Що сказати. Одних лише курсів шведської було вісім. Також я мала українське водійське посвідчення. Згідно з законами країни воно було дійсне лише рік, протягом якого я мала обов’язково отримати шведське посвідчення водія, або взагалі забути про кермо.  В Швеції для отримання водійського посвідчення людина має пройти чотири іспити.  Підручники для водіїв перекладала сама. І якби я не мала українського водійського посвідчення, то часом мені було б важко перекласти й зрозуміти тексти правильно – настільки специфічний їх переклад. Наприклад, узбіччя шведською vägren, що у дослівному перекладі  означає дорожній північний олень (сміється).

Що до моєї української освіти, то мої дипломи були підтверджені шведським міністерством освіти й оцінені за шведськими категоріями. Але для отримання ліцензії, яку обов’язково повинен отримати шведський педагог для влаштування на роботу, мені треба було пройти ще кілька педагогічних курсів у гімназії.

– Олю, ти казала, що шведська система освіти відрізняється від української. Наскільки велика ця різниця?
– Різниця відчутна. Під час навчання у гімназії були враховані всі мої досягнення в Україні, усі мої програми, за якими я працювала з дітьми. І замість того, щоб навчатися півтора року, я вчилася лише вісім місяців. І це мене приємно вразило. І ось тут життя показало: якщо взяти ваги і на одну їх чашу покласти всі тридцять років мого досвіду роботи у педагогіці, мій музичний диплом та диплом логопеда, а на іншу – вісім  місяців навчання у шведській гімназії, то ця друга чаша переважить. Я одразу отримала бажану роботу. Завдяки їй ми маємо можливість подорожувати і втілювати в реальність всі наші ідеї та бажання.  А тепер я вже думаю ще й університет закінчити.  У Швеції й у 80 років люди навчаються і в університетах, і на курсах, і в гімназіях.
 
– Як з’явилася ідея створити он-лайн музичну школу гри на фортепіано?
– В Швеції непросто започаткувати власну справу. Тут настільки тонкі, складні та хитромудрі правила, що багато хто просто опускає руки. Тим більше, якщо мозок складений не як у бізнесмена. Але зараз технічний прогрес дозволяє проводити заняття онлайн. Мене це зацікавило. Я спочатку почала з «Грудневих вечорів» Ріхтера. Потім я перейшла до навчальних курсів гри на фортепіано. Все це є на моєму Youtube-каналі Olgas musikrum Музыкальная гостиная. Курси розраховані на дорослих і пропонуються двома мовами – російською та шведською. До речі я все пояснюю простою доступною мовою. Але для того, щоби навчатися в моїй онлайн музичній школі необхідно обов’язково зареєструватися у фейсбуці в закритій групі «Olgas Musikrum. Муыкальная гостиная». Саме там у хронологічному порядку і знаходяться всі друковані й нотні матеріали в форматі PDF, які ви самостійно можете роздрукувати для себе. Всі ноти й друковані матеріали, а також всі відео уроки знаходяться і залишаються в постійному доступі для моїх шановних студентів. І це все абсолютно безкоштовно... поки що. 

– Маєш статистику, хто найчастіше відвідує твій канал?
– Так. Статиcтика показує, що за кількостю відвідувачів, найбільше мої курси переглядають шведи, тому що вони розуміють, що це важливо і БЕЗКОШТОВНО! Також є чимало підписників з Європи. Майже 75% – це педагоги з різних країн. Наприклад, постійно мої курси відвідує викладач по класу фортепіано з Італії. І хоча він не знає ні шведської, ні російської, уся інформація йому зрозуміла. Адже програма ґрунтується на  методиках, які я винайшла шляхом особистого багаторічного досвіду. Крім того, я завжди навчаюсь в інших педагогів і плачу за це свої гроші. Також беру участь у міжнародних онлайн конференціях, де ми – музичні педагоги, обмінюємося досвідом. Та й колеги, з якими я постійно підтримую зв’язок, із задоволенням проходять мої програми. Від них маю відгуки, що, наприклад, комусь стало зрозуміліше, як простіше можна пояснити учням окрему тему тощо.
  
– Як твій чоловік ставиться до твоєї Youtube-діяльності?
– Цілком підтримує і допомагає знімати відеоуроки. Він же ж і є мій камераман. І коли йому доводиться знімати матеріал, де звучить не шведська, то на якомусь інтуїтивному рівні він знає,  коли який план потрібно знімати, тому що це гра на фортепіано, і тут потрібно паказати і клавіші, і музичний текст (ноти), і як правильно користуватися педаллю та багато інших нюансів. Все це він розуміє з першого погляду. І робить досить професійно. Я дуже задоволена його роботою! Він молодець! (сміється).

До речі, всі мої онлайн випускники отримують іменний сертифікат. А ще ціннішим є те, що я ніколи не залишаю моїх студентів, а також випускників без моєї персональної педагогічної підтримки. Тобто навіть після закінчення моїх курсів людина завжди може безкоштовно звернутися до мене за будь-яких питань стосовно музики і завжди отримати від мене кваліфіковану педагогічну допомогу. 

PS: Варто зазначити, що музичними відео-уроками Ольга не обмежується. На її Youtube-каналі також є рубрика «Домашній логопед» українською мовою. І тревел-блог «...то, что вдохновляет», в якому вона розповідаю саме про шведські традиції, місцеві цікавинки та про такі унікальні місця Швеції, про які, як каже авторка, вам жоден гід і турфірма не розповість.
___________
*lagom – шведська філософія гармонії. «Саме стільки, скільки потрібно».
**Фермата – музичний термін, що в перекладі з італійської означає «зупинка», «затримка». В контексті вітальної програми – зупиніться й привітайте своїх рідних та близьких.
Спілкувалася Тетяна Поліщук

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.