Ладижин C

Стрічка новин

21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
PR
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
17:53
Мобільні оператори можуть частково обмежити окремі сервіси.
16:59
«Укренерго» вводить екстрені відключення світла по всій Україні
Більше новин
» » Неповні ремонтні роботи: на Ладижинській ТЕС у 2,5 раза зросли аварійні зупинення енергоблоків


Неповні ремонтні роботи: на Ладижинській ТЕС у 2,5 раза зросли аварійні зупинення енергоблоків

Фото: Держенергонагляд
ДТЕК / ТОП / ЛАДИЖИН
2 477
0

За сім місяців 2021 року (в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року) на Ладижинській ТЕС (входить до складу АТ «ДТЕК Західенерго») зафіксовано 31 аварійне зупинення проти 12 (збільшення у 2,5 раза). Загалом під час планової перевірки Держенергонаглядом АТ «ДТЕК Західенерго» виявлено 256 порушень вимог законодавства. До такого висновку дійшли експерти Держенергонагляду після здійснення заходів з державного нагляду (контролю) за підготовкою об'єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період 2021/2022 років. Повідомляє сайт Державної інспекції енергетичного нагляду України.

Зазначається, що на багатьох ТЕС основною причиною відмов обладнання є невиконання у повному обсязі ремонтних робіт. З кожним роком на об’єктах теплоелектричної генерації відбувається неухильне зменшення обов’язкових, регламентованих нормативно-технічною документацією, обсягів робіт. Йдеться насамперед про такі роботи як: відновлення запалювальних поясів, обмурівки, ущільнення топок і газоходів котлів, заміна броні, підшипників, шестерень тощо.

Також зменшуються понадтипові роботи (роботи за результатами дефектації та контролю металу): заміна поверхонь нагріву котлів, ділянок і обладнання пилосистем, лопаткових апаратів турбін тощо. Унаслідок зазначеного відбувається зростання аварійних зупинень енергоблоків.
Для прикладу, під час планової перевірки Держенергонаглядом АТ «ДТЕК Західенерго» (далі – Товариство) виявлено 256 порушень вимог законодавства, про що складено акт і видано відповідний припис.

На об’єктах Товариства за сім місяців 2021 року (в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року) зафіксовано аварійних зупинень на:
  • Ладижинській ТЕС - 31 аварійне зупинення проти 12 (збільшення у 2,5 раза);
  • Бурштинській ТЕС - 29 аварійних зупинень проти 13 (збільшення у 2,2 раза);
  • Добротвірській ТЕС - 20 аварійних зупинень проти 11 (збільшення в 1,8 раза).
Насамперед, як і в попередні роки, крім заводських і конструктивних дефектів устаткування, старіння металу, дефектів монтажу та ремонту, багато відмов у роботі на електростанціях відбулося через порушення персоналом топкового і водно-хімічного режиму роботи котлів, помилкових дій персоналу, порушень вимог заводських і виробничих інструкцій, невиконання розроблених раніше протиаварійних заходів.
До значної тривалості простою блоків призвела необхідність усунення під час аварійних ремонтів значної кількості експлуатаційних дефектів: ремонтів стрічки живильників сирого вугілля, кріплення корпусів підшипників кульових барабанних млинів, регуляторів вприску, напірних коробів млинових вентиляторів, робочих коліс дуттьових вентиляторів, газоходів, пилеживильників, арматури тощо.

Планова перевірка також показала, що у Товаристві з організаційно-технічних заходів з підготовки до ремонту постійно не виконується вимога нормативного документа «Технічна експлуатація електричних станцій і мереж. Правила» щодо забезпечення на 80% обсягів ремонту матеріалами і запасними частинами. Не проводиться підготовка та підвищення кваліфікації експлуатуючого персоналу, персоналу підрядних організацій, які беруть участь у ремонтах і, як наслідок, неукомплектування кваліфікованим ремонтним персоналом під час виконання ремонтів. Не виявляються всі відхилення від вимог нормативно технічної документації й розпорядчих документів і недоліки при здійсненні експлуатаційно-ремонтному обслуговуванні. Не складаються та не затверджуються заходи, спрямовані на усунення виявлених недоліків і підвищення якості ремонту й експлуатації обладнання. Після виконання ремонтів не проводиться належний аналіз організації ремонтів, якості виконання ремонтів, технології виконання ремонтів.

Держенергонагляд здійснює планові та позапланові заходи нагляду (контролю), за результатами яких видаються приписи із зазначенням виявлених порушень, які необхідно усунути. Відповідно до вимог чинного законодавства всі приписи обов’язкові до виконання. Безумовне усунення всіх порушень та недоліків дозволить повноцінно підготувати об'єкти електроенергетики до роботи в ОЗП та зменшити кількість аварійних відмов і зупинень.

З метою забезпечення надійного і сталого функціонування об’єднаної енергетичної системи України, надійного енергопостачання споживачів електричної й теплової енергії та безпеки постачання електричної енергії, виробники електроенергії та оператори системи розподілу мають завершити у строк до 15 листопада реалізацію, розроблених на підставі вимог Положення про порядок оцінки готовності об’єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період (далі – Положення), заходів, спрямованих на приведення технічного стану і організації експлуатації об'єктів електричних мереж у відповідність до вимог правил та стандартів у галузі електроенергетики.

Відповідно до Положення, оцінка готовності об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП проводиться для виробників електричної енергії, оператора системи передачі та операторів систем розподілу, що здійснюють ліцензовану діяльність на ринку електричної енергії.

З огляду на зазначене, для підвищення надійності роботи енергетичного обладнання українських теплоелектростанцій Держенергонагляд рекомендує:
  • провести техніко-економічний аналіз ремонтного обслуговування з урахуванням аварійності після виконаних ремонтів та розробити заходи із забезпечення надійності енергетичного обладнання ефективності використання коштів, та поліпшення ремонтного обслуговування ТЕС;
  • забезпечити чітке виконання вимог директивних матеріалів, місцевих інструкцій з експлуатації устаткування;
  • підсилити контроль за ходом ремонтних робіт, здійснюваних підрядними організаціями, підвищити вимоги до приймання найбільш відповідальних вузлів з ремонту і реконструкції;
  • при модернізації або заміні основного устаткування з вичерпаним ресурсом використовувати більш досконале устаткування (або їх окремі вузли);
  • підсилити контроль за веденням топкових і водно-хімічних режимів котлів при пусках та в процесі їх експлуатації;
  • організувати поопераційний контроль і повузлове приймання робіт, виконаних підрядними організаціями.
Після публікації цього матеріалу Л'Новини отримали офіційний коментар від ДТЕК щодо результатів планової перевірки Держенергоналядом ТЕС АТ «ДТЕК Західенерго».

У коментарі зокрема зазначається, що:

«Останні роки енергетична галузь переживала системну кризу. Протягом останніх кількох місяців вона дійшла до критичного рівня та поставила роботу теплової генерації на межу виживання. Мова про аномально низькі тарифи, які тривалий час не покривали мінімальної собівартості виробництва будь-якого виробника електроенергії, питання 11 млрд грн боргів на балансуючому ринку, яке досі залишається невирішеним та інші фактори.

В умовах, коли дві третини енергоблоків теплових електростанцій та третина блоків атомних електростанцій були вимушені зупинитися, ТЕС ДТЕК Енерго працювали на максимумі. В окремі дні липня в енергосистемі одночасно працювало до 28 енергоблоків ТЕС ДТЕК Енерго. В тому ж місяці, в порівнянні з червнем, компанією було збільшено середньодобовий обсяг відпуску електроенергії майже у два рази. У найкризовіший місяць - липень, ТЕС ДТЕК Енерго виробили 2,4 млрд кВт·год е/е.

Але працювати в такому кризовому режимі тривалий час було технічно неможливо. Через сукупність факторів вище, наприклад, лише 15 липня компанія була вимушена вивести в аварійний ремонт 9 енергоблоків на 5 ТЕС.

Активізувати ремонту кампанію стало можливим завдяки нормалізації у серпні ситуації на ринку електроенергії. Це дозволило досягти економічно обґрунтованих цін та, таким чином, знайти необхідні ресурси для підготовки генерацій до осінньо-зимового періоду.

В рамках підготовки до опалювального сезону ДТЕК Енерго, на сьогодні компанією реалізовано 16 з 28 запланованих на цей рік ремонтів блоків ТЕС, загальностанційного обладнання, будівель та споруд. На ці потреби за 7 місяців цього року було інвестовано понад 1,1 млрд грн. За підсумками року компанія планує вкласти в ремонтну кампанію близько 2,5 млрд грн.

Крім того, для забезпечення стабільності української енергосистеми та надійності проходження опалювального сезону, з 16 серпня був виведений з консервації та включений в мережу енергоблок №1 на Бурштинській ТЕС.

Також варто зазначити, що усі зауваження Держенергонагляду, виявлені під час планової перевірки, планується усунути в погоджені терміни», - йдеться в офіційному коментарі ДТЕК.


Новину відредагував redactor - 8-09-2021, 15:45
Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.