Ладижин C

Стрічка новин

21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
PR
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
17:53
Мобільні оператори можуть частково обмежити окремі сервіси.
16:59
«Укренерго» вводить екстрені відключення світла по всій Україні
Більше новин
» » Інвалідність не перепона до повноцінного життя, це не вирок й не покарання


Інвалідність не перепона до повноцінного життя, це не вирок й не покарання

Фото: Л'Новини
ТОП
2 805
0

Напередодні третього грудня, коли у світі відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю, Л'Новини мали нагоду поспілкуватися з головою місцевої громадської організації інвалідів з дитинства "Вікторія" Федором Верещагіним. Говорили переважно про підготовку до свята і проблеми, які особливо гостро відчуваються у період пандемії. Про те, що сьогодні стимулює "вікторіанців", читайте у матеріалі. 

Люди з інвалідністю. Вони є, вони поряд і намагаються інтегруватися у суспільство усіма доступними їм способами. І лише від рівня ментального розвитку нашого суспільства залежить глибина їх інтеграції – чи то будуть жалюгідні подачки у вигляді секонд-хенду у свята, чи максимально можлива участь у житті громади: працювати і отримувати платню за свій посильний труд,  навчатися та відвідувати не лише різні заходи, а й поринати у буденність – купувати самому речі та продукти, регулярно відвідувати лікаря та перукаря та ін. Та поки що така активність для більшості з них залишається недосяжною. Десь – через відсутність пандуса, десь – через байдужість, десь – через свідому бездіяльність. 

Особливо скрутно людям з інвалідністю в останні два роки. Пандемія мінімізувала їх коло спілкування до критично низького рівня. Щоб нагадати про себе і не збожеволіти в обмеженому просторі шістдесят чотири ладижинці, котрі народилися з інвалідністю, тривалий час займаються саморозвитком з ГО «Вікторія». Вони разом їздять на активний відпочинок, організовують свята, розвиваються та навчаються. 

Днями у місцевому «Клубі підприємців» для осіб з інвалідністю «Вікторії» відомий художник Дмитро Самошевський провів майстер-клас з малювання. Дорослі та підлітки наполегливо і з захопленням осягали ази натюрморту. І це при тому, що у багатьох із них є певні проблеми з моторикою.

«Завдяки міському центру зайнятості, Клубу підприємців та художнику Дмитру Самошевському ми провели майстер-клас з малювання. Усім дуже сподобалося. Майстер розповідав ті нюанси, ті маленькі секрети, на які ми ніколи не звертали уваги, а вони є тією маленькою родзинкою, яка допомагає зобразити свої емоції», – розповів Л’Новинам голова громадської організації інвалідів з дитинства «Вікторія» Федір Верещагін.

Зі слів пана Федора, «Вікторія» й надалі намагатиметься запрошувати різних майстрів та умільців, котрі могли б поділитися з членами організації своїм досвідом. 

«Річ у тім, що діти разом з батьками не можуть самостійно подолати певний бар’єр, коли щось не виходить. Як правило все на цьому закінчується. Хоча внутрішні резерви для цього є. А фахівець може підказати, як треба робити, щоб розвиватися далі. Вони прислухаються і починають робити те, що потрібно. Тому що у більшості випадків поруч з ними залишаються бабусі, поки батьки на роботі. Але літня людина просто фізично не в змозі замінити собою увесь світ. Тому ми будемо раді усім фахівцям за допомогу. Адже наша молодь, котра вже закінчила навчальні заклади, здобула базову шкільну освіту, їх спілкування обмежується членами сім’ї. Тим більше у період карантину. Інтернет та телебачення ніколи не замінять того живого спілкування, коли твоєю рукою водить не мама, а фахівець. Тому отакі зустрічі дуже позитивно впливають на самооцінку», – зазначив Федір Верещагін.  

Ще однією важливою подією для членів ГО «Вікторія» напередодні третього грудня стало відкриття виставки «Повір у себе». Подія для міста щорічна і проходить у вітринах міського тепер уже Центру культури і дозвілля «Прометей» за підтримки міськради. Цього разу тут, наприклад, можна побачити вироби із виведених з обігу монет, ниток, мушель та інших підручних засобів. Хоча, як зауважив пан Федір, учасників мало бути більше.

«Мало відгукнулося, в нас є більше талантів. Але в майбутньому ми будемо проводити більше заходів, щоб розкрити таланти наших дітей», – розповів Федір Верещагін.




 
Виставка триватиме по 06 грудня 2021 року.  

Нагадаємо, третього грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. 

Інвалідність не є перепоною до повноцінного життя, це не вирок й не покарання. Люди з інвалідністю  є повноправними членами суспільства, які потребують трішечки більше уваги та піклування, створення відповідних умов.

Саме тому у 1992 році Генеральна Асамблеєя ООН резолюцією 47/3 проголосила третє грудня Міжнародним днем людей з інвалідністю.
Історія його виникнення починалася у 80-х роках ХХ сторіччя, коли Організація Об’єднаних Націй оголосила 1983-1992 роки десятиліттям людей з інвалідністю. У цей період проводилися роботи з метою розробки заходів, направлених на поліпшення становища людей з інвалідністю і забезпечення рівних можливостей у суспільстві.

Законом України від 16 грудня 2009 року № 1767-VI нашою державою  було ратифіковано Конвенцію про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї.

З метою забезпечення належних умов для реалізації соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод особами з інвалідністю, впровадження кращого світового досвіду у цій сфері, недопущення дискримінації, а також виконання зобов'язань, взятих Україною за Конвенцією про права інвалідів, Указом Президента України від 03 грудня 2015 року № 678/2015 «Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю» також закріплено відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю в Україні щороку 3 грудня.
Цей день є нагадуванням про необхідність виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами. У світі налічується понад мільярд людей з інвалідністю.

Міжнародний день людей з інвалідністю – день підсумовування зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня. Цей день акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.