Ладижин C

Стрічка новин

23:30
В центрі Ладижина відкрили магазин мережі «М’ясомаркет» від МХП
ексклюзив
PR
17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
Більше новин
» » В околицях Ладижина успішно вирощують янтарні ягоди


В околицях Ладижина успішно вирощують янтарні ягоди

Фото: Ладижин Новини
ІНТЕРВ’Ю
3 765
0

Ще якихось 20 років тому поблизу Ладижина навіть не мріяли вирощувати десертні сорти винограду. Майже повсюдно домінували технічні «лідійні» – синій, рожевий та білий з характерним ароматом. Проте, зміна клімату, поява нових, адаптованих до наших широт сортів та наполегливість подолян створили цілком сприятливі умови для того, щоб в нашій місцевості почали вирощувати елітні сорти янтарних грон:  «Байконур», «Подарунок Несветая», «Ландиш», «Пам’яті вчителя», «Колобок», «Дубовський рожевий» та ще 144 сортів ростуть поблизу Ладижина на степаській землі. Впродовж 10 років тут займаються виноградарством ладижинці Нінель та Володимир Пазюченки. 

З перших вуст «Ладижин Новини» пощастило дізнатися про особливості вирощування винограду в нашій місцевості.
З чого все почалося?

– Раніше ми з чоловіком працювали на теплицях Ладижинської ТЕС агрономами. Потім, коли теплиці закрили, ми перейшли в Паливно-транспортний цех. Але вже тоді почали займатися вирощуванням винограду для себе. В Степашках нам батьки залишили будинок, то ж кожне літо ми працювали там у своє задоволення. Так улюблена справа перерослі в сенс життя, – розповідає Нінель Станіславівна. Проте, каже,  всі заслуги у виноградарстві належать її чоловікові Володимиру Дмитровичу. – Він закінчив Уманський сільгоспінститут за спеціальністю плодівництво та виноградарство, де здобув спеціальність агронома. То ж у нього все за технологією. Сьогодні в нас росте 150 сортів винограду. Кожен він знає «в лице» за певними ознаками, адже сам вибирає саджанці у перевірених виноградарів. Висаджує їх, спостерігає, як сорт поводить себе на нашій землі. Якщо сорт пристосований до наших умов, ми починаємо його вирощувати.  

Чого більше витрачаєте на вирощування винограду – зусиль чи коштів?

– Виноградарство потребує багато часу і любові. Мій чоловік постійно в роботі. Якщо один день щось проґавиш, то хвороби за добу можуть вкрити весь виноград. Взагалі, вирощування винограду – постійний безперервний цикл. Це дуже важка робота. Хто не знає, думає, що посадив лозу, і май собі користь. Та це не так. Бо навіть купити саджанці також зараз не дешево – вартість одного чубука коливається від 500 до 600 грн, залежно від нових видів сорту. Наш виноград добре знають не тільки в Ладижині. Він екологічно-чистий, смачний. Ми душу вкладаємо в цю справу. Недарма і люди дякують за смачні ягоди – їх смак та вигляд грон запам’ятовуються на довго.

Чи траплялися на вашому винограднику курйозні випадки?

– В кожній діяльності бувають курйози, в нас також не без цього. То оси шкодять, то градом поб’є,  то засуха страшна, після рясних дощів виноград теж дуже страждає, особливо навесні, коли під час цвітіння дощі змивають пилок і це впливає на формування грон. Цього року весна була холодна, то ж у всіх виноград 3 тижні не розвивався і достиг, відповідно, з запізненням, тому масово виноград почав достигати лише у вересні. 

Який виноград корисніший – червоний чи білий?

– Взагалі він весь корисний і смачний. У винограді, крім клітковини, є залізо, фосфор, вітаміни С, В, А і К, магній та калій. Ягоди винограду також багаті антиоксидантами, такими як лютеїн і зеаксантин. А шкірка червоного винограду містить речовину ресвератрол, він має сильні протизапальні властивості та захищає від деяких хронічних захворювань. Окрім того, у винограді є мірицетин і кверцетин, які допомагають організму протидіяти шкідливому утворенню вільних радикалів. Тому винограду потрібно їсти якомога більше. 

Президент Володимир Зеленський 25 вересня підписав указ про офіційне свято в Україні – день виноградаря і винороба. Чи вважаєте себе причетними до цього свята?

– Так, звичайно. Ми дуже багато працюємо, особливо Володимир Дмитрович. Він знає дуже багато  про вирощування винограду і робить все за технологією. То ж кого-кого, а мого чоловіка точно можна назвати виноградарем. Через багато років знання, здобуті в інституті, йому стали в пригоді. Я вважаю, що мій чоловік – виноградар з великої букви, тому йому і всім нашим колегам в день професійного свята бажаю процвітання та успіхів в їх дуже нелегкій роботі.

Що побажаєте тим, хто подумує стати виноградарем? Варто чи ні починати цю справу?

– Сьогодні дуже багато молоді, яка пробує займатися виноградом саме в нашому регіоні. Тому, можливо, Вінниччина скоро й перетвориться на Тоскану. А початківцям можу сказати, що виноградарство – це терпіння, любов та догляд. Це ціла культура. Знаєте, коли люди собаку заводять, то вони знають до чого готуватися, що це певні щоденні обов’язки. Так і тут. Лоза жива, вона потребує щоденної уваги. У виноградаря руки постійно догори: весь час щось треба відщіпувати, обламувати, підв’язувати. Це важка робота. Але, якщо ти подаруєш лозі максимум тепла та уваги, вона нагородить тебе щедрим урожаєм. Тому спробувати варто. Принаймні для себе.

Корисні властивості винограду

Запобігає раку. Виноград містить велику кількість корисних сполук, які можуть допомогти захистити від певних типів раку. Ресвератрол, одна із сполук, що містяться в цих ягодах, добре вивчений з точки зору профілактики та лікування раку. Дослідження показують, що він захищає від раку, зменшуючи запалення, діючи як антиоксидант і блокуючи зростання та поширення ракових клітин в організмі.

Знижує кров’яний тиск і рівень холестерину в крові. Одна чашка (151 г) винограду містить 288 мг калію, що становить 6% від РСНП. Цей мінерал необхідний для підтримки нормального рівня артеріального тиску. Окрім того, сполуки, виявлені в винограді, допомагають запобігти високому рівню холестерину внаслідок зниження його абсорбції.

Покращує пам’ять, увагу та настрій. Вживання винограду може принести користь вашому мозку. У 12-тижневому дослідженні вживання 250 мг виноградної добавки в день значно поліпшив результати когнітивного тесту учасників, що вимірює увагу, пам’ять і мову. Інше дослідження за участю здорових молодих людей показало, що вживання близько 230 мл виноградного соку поліпшило як швидкість їх навичок, пов’язаних із пам’яттю, так і настрій через 20 хвилин після вживання.

Захищає від бактерій, вірусів і дріжджових інфекцій. Виноград є хорошим джерелом вітаміну С, який добре відомий своїм позитивним впливом на імунну систему. Згідно з дослідженнями в пробірках, з'єднання в винограді зупинили поширення вірусу герпесу, вітряної віспи та дріжджових інфекцій. Ресвератрол може також захистити від хвороб харчового походження.

Уповільнює старіння.Ресвератрол збільшує тривалість життя у різних видів тварин. Він стимулює сімейство білків, що називаються сиртуїн, які пов’язані з довголіттям.

Запобігає хронічним захворюванням. Хронічне запалення відіграє ключову роль у розвитку хронічних захворювань, таких як рак, хвороби серця, діабет, артрит й аутоімунні захворювання, і це лише деякі з них.

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.