Ладижин C

Стрічка новин

23:30
В центрі Ладижина відкрили магазин мережі «М’ясомаркет» від МХП
ексклюзив
PR
17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
Більше новин
» » Коза Дереза – нова надзвичайно харизматична мешканка Ладижинського гаю


Коза Дереза – нова надзвичайно харизматична мешканка Ладижинського гаю

Фото: Ладижин Новини
Культура / ТОП
3 072
0

Ця найдеталізованіша паркова скульптура має музейну цінність і вабить до себе усіх без винятку відвідувачів дендропарку від малого до великого. Бо добре нам відома героїня української народної казки постає дещо в іншому образі – вона не просто анатомічно відтворена, а олюднена, має власний характер та особливу харизму. Над її образом на фестивалі дерев’яної скульптури в Ладижині добряче попрацював відомий в Україні скульптор Андрій Кліщ. 
Що особливого у техніці виконання цієї скульптури та чому саме Коза Дереза з’явилася в ладижинському дендропарку, – Л’Новинам розповіла засновниця фестивалю дерев’яної скульптури в Ладижині, мистецтвознавиця Інна Березіна. Розмова відбувалася у присутності майстра, котрий продовжував працювати над скульптурою. Тож щоб не відривати пана Андрія від роботи мистецтвознавиця люб’язно погодилася поспілкуватися та пояснити усі тонкощі процесу.
«Цього року темою фестивалю була анімалістика – казки Ладижинського гаю. А оскільки Ладижинський гай – гай українських казок, ми вирішили шукати героїв саме серед них. Андрій взяв достатньо відому всім казку «Коза Дереза», олюднив її максимально, разом з тим зберіг якісь анатомічні й казкові тонкощі, передав характеристики цієї героїні. Коза – мама, але пані з характером. Тут усе просто, але разом з тим складно, тому що Андрієві притаманна ювелірна робота. Андрій завжди вдається в деталі та в подробиці. Тобто можна було зробити цю козу більш узагальненою, але там вона і круторога, і гордовита, і з борідкою, і з вим’ям, і з хвостиком, і з тим фартушком, який носять українські господині, і з коралями. Тобто він її деталізував максимально – і олюднив, і зробив її максимально казковою, і разом з тим попав у тему анімалістики. Це характерно йому, як художнику. Взагалі він талановитий та багатогранний», – розповіла Л’Новинам Інна Березіна. 
Високу деталізацію нової паркової скульптури у Ладижині мисткиня пояснила особливим підходом майстра до роботи, адже за освітою Андрій Кліщ художник-графік, і перед початком роботи в першу чергу малює ілюстрацію до казки в уяві, я потім усі деталі втілює у матеріалі, а це може бути не лише дерево – Андрій Кліщ також працює у камені та з металом. 
«Андрій Кліщ – представник потужної династії митців. У професії він вже понад 30 років. Це багатогранний та універсальний майстер. Йому притаманна така деталізація, бо він художник-графік, а ілюстратори, як ви знаєте,  працюють дуже дрібно, тонко, детально. Також його основна спеціальність – художник по металу. Андрій Кліщ є членом української спілки художників-металістів. Ну і з рештою він працює як у дереві, так і у камені», – зазначила Інна Березіна. 

Щодо погодних умов, в яких довелося працювати скульпторам під час III Міжнародного фестивалю «Ладижинський гай-2021», усі учасники заходу погодилися з тим, що свіжий вересневий вітер та дощ – значно кращі умови для роботи, аніж серпнева спека. А рівень фестивалю з року в рік зростає, – зазначила Інна Березіна.
«Це четвертий мій фестиваль. Ідея полягала в тому, щоби впровадити в Україні європейський, чи навіть американський формат таких фестивалів. Але в Європі на таких заходах працюють лісоруби, різчики, ті, хто довго тримав бензопили в руках і хто знає, що з цим робити. Це швидше їхнє хобі, яке стає абсолютним задоволенням. Той формат, який я впроваджую в Ладижині, абсолютно європейський – робота плюс спід карвінг. Але великий плюс у тому, що ми робимо, це те, що в моїй команді працюють виключно професійні скульптори. Це люди, які вчилися багато років на скульптора, художника чи металіста. Вони знають анатомію, вони знають композицію, вони знають роботу в матеріалі. І всі ці знання, помножені вже на творчу ідею, роблять результат таким, що в Ладижині ми залишаємо твори мистецтва музейного рівня. Це не просто нашвидкуруч зроблене, хоча європейці цінують і таке – вони приїжджають на спід карвінги з величезними причепами, щоб придбати фігури та прикрасити ними своє подвір’я. Тут (в Ладижині, – ред.) навіть на спід карвінгу роботи виходять високого мистецького рівня. Усі скульптори тут на високому рівні. Абсолютно відсутні вікові бар’єри, хоча це не виключає поваги одне до одного. Немає зверхності. При цьому досвідчені майстри бояться щось радити колегам, щоб не задавити оту творчу думку, яка  може бути сміливіша, ніж у них. І навіть новий учасник нашого фестивалю – молодий та професійно-амбітний, з твердим сильним характером, з прекрасним почуттям смаку, Сергій Стеблюк – прекрасно вписався в нашу команду. Шкода, що з нами не було з об’єктивних причин Володимира Чиквіна з Білорусі. Я сподіваюся, що він буде працювати з нами. Але це буде не рокірування, а поповнення колективу», – уточнила Інна Березіна.
Нагадаємо, ІІІ Міжнародний фестиваль дерев'яної скульптури "Ладижинський гай-2021" проходив у Ладижині з 13 по 24 вересня. За цей час відомі скульптори створили для Ладижинського дендропарку 5 паркових скульптур музейного рівня. Про Кота Коцького ми вже писали раніше. А з іншими персонажами Л’Новини познайомлять вас зовсім скоро…
Тетяна Поліщук

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.