Ладижин C

Стрічка новин

17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
Більше новин
» » Антикорупційний форум Ладижина – це наступний крок нашої громади до демократичності і прозорості, – Ігор Шевченко


Антикорупційний форум Ладижина – це наступний крок нашої громади до демократичності і прозорості, – Ігор Шевченко

Фото: Ладижин Новини
ТОП / ІНТЕРВ’Ю
3 093
0

Напередодні антикорупційного форуму, який розпочнеться в місті 20 березня, Л’Новини поспілкувалися з одним організаторів заходу – керівником Громадського центру «Від Варти до Бугу» Ігорем Шевченком.

ЧАСТИНА 1
ТАРИФНИЙ МАЙДАН – ЩО ДАЛІ?


– Ігорю, Громадський центр «Від Варти до Бугу» сьогодні готується до проведення Антикорупційного форуму в Ладижині, про це ми поговоримо далі. Але перше питання буде щодо результатів проведеного «Тарифного майдану» : чого досягли і на якій стадії зараз знаходяться справи щодо перегляду тарифів на теплову енергію в місті Ладижин?
– Так дійсно всі містяни знають, і газета «Л’Новини» також це питання висвітлювала, що 25, 29 та 31 січня 2021 року в місті Ладижин проходив «Тарифний майдан», організатором якого виступив наш громадський центр.Головною причиною проведення мирного зібрання стало те, що виконавчим комітетом Ладижинської міської ради у 2018 році був встановлений завищений тариф на теплову енергію (через самовільне завищення тарифу на виробництво теплової енергії), і ладижинці за два роки переплатили компанії «ДТЕК Західенерго» чимало коштів. На першому зібранні ми сформували вимогу до міської ради, щоб скасувати незаконне встановлення тарифу на виробництво теплової енергії. 29 січня на сесії Ладижинської міської ради депутати з міським головою вирішили не йти на зустріч громадським вимогам. Саме тому 31 січня ми провели вже третє мирне зібрання, на якому містяни вирішили звернутись до Антимонопольного комітету, Президента України, голови Вінницької ОДА та Офісу Генерального прокурора.




Звернення до Антимонопольного комітету та Президента України ми надіслали. До кінця березня чекаємо від них відповідної реакції. Сподіваємось, що ретельне дослідження викладених в наших листах фактів дасть відповіді на всі питання ладижинців.

До прокуратури звернення ми не надсилали, бо зараз вже є порушена кримінальна справа з подібного питання за заявою Ю. Куленка, плануємо долучити нашу сторону саме до цієї справи – зараз вивчаємо процесуальні норми як це зробити краще. А от звернення до голови Вінницької ОДА С.Борзова трохи відрізняється від попередніх звернень, бо стосується скоріше не тарифних питань 2018 року, а вже поточної ситуації щодо виконання вимог ліцензійних умов – транспортувальником теплової енергії в Ладижині – АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО». Розповім про це трохи детальніше.

Відповідно до нових ліцензійних умов, які були затверджені НКРЕКП у 2017 році, АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» мала б пройти відповідну процедуру внесення змін до ліцензії на право провадження господарської діяльності з транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами в місті Ладижин Вінницької області, в результаті чого Вінницькій ОДА були б надані схеми теплових мереж, споруд та інших об’єктів, задіяних у провадженні діяльності з транспортування теплової енергії, а також АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» була б внесена до Реєстру суб’єктів природних монополій з транспортування теплової енергії в місті Ладижин. Але відповідної інформації ми сьогодні не знаходимо ні в реєстрі Вінницької обласної державної адміністрації, ні в Реєстрі суб’єктів природних монополій. Саме тому ми попросили Вінницьку ОДА виступити з цього питання комунікатором з НКРЕКП та допомогти у приведенні господарської діяльності нашого транспортувальника теплової енергії до законних вимог. У разі позитивного вирішення питання та включення АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» до реєстру суб’єктів природних монополій, це підвищить відповідальність ліцензіата при поданні відповідних економічних розрахунків тарифу на транспортування теплової енергії та збільшить можливості контролювати цю діяльність з боку громадськості.

До речі, як виявилось в процесі дослідження вищезгаданих питань, АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» також не привів у відповідність свої документи і з питань водопостачання та водовідведення, бо цей напрямок діяльності також є природною монополією, а в державному реєстрі цієї компанії немає. Тут також випливає питання щодо компетентності виконавчого комітету Ладижинської міської ради, адже вони встановлюють тарифи на послуги ліцензіату, який не привів у відповідність свої ліцензійні документи. Ліцензії АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» датуються 2015 роком, але у 2017 році були введені нові ліцензійні умови, і ліцензіат має їх дотримуватись.

– Ви вірите, що в перспективі буде можливий контроль надавачів комунальних послуг в нашому місті?
- Насправді, по іншому і не може бути. Сьогодні українське законодавство прямо передбачає такий контроль з боку споживачів послуг, адже надавач послуг формує свою ціну на послуги, яку ніхто не вправі зменшити. Вони виставляють рахунки, а ми мусимо їх сплачувати.
Єдиний спосіб зменшити суми платіжки це перевірити економічну обґрунтованість тарифу, чи вірно зроблений його розрахунок. Або, якщо існує конкуренція, обрати того надавача послуг, який готовий це зробити для нас дешевше. Сьогодні в Ладижині немає конкуренції серед надавачів житлово-комунальних послуг, тому ми мусимо досліджувати економічну складову тарифів. Хто це буде робити?

– Дійсно, хто ж це буде робити?
– Більшість тарифів сьогодні встановлюються виконавчим комітетом Ладижинської міської ради, і саме вони мали б робити цю роботу. Але, як бачимо з останніх подій, міська рада і виконавчий комітет не стоять на боці інтересів ладижинців в цьому питанні. Міська рада навіть своїм рішенням доручила депутатській комісії перевірити саме правову складову, а не економічну обґрунтованість питання щодо прийняття нових тарифів на теплову енергію у 2021 році. З точки зору закону вони роблять все вірно, це бюрократія і тут нічого складного – надрукували оголошення, провели слухання, на які прийшло 3-5 осіб і все… А от щоб перевірити економічну складову тарифу тут потрібна вже політична воля. І певний час та зусилля.

Цього року «ДТЕК Західенерго» декларує не фактичних, а нормативних втрат в тепловій мережі ліцензіата при транспортуванні тепла – 11 мільйонів гривень на рік, які будуть змушені сплатити споживачі тепла. То чому міська рада, та її виконком не можуть перевірити показники лічильників всіх споживачів, в т.ч. на транспортній магістралі, щоб мати справжню цифру втрат при транспортуванні? Можливо ця цифра не буде дуже відрізнятись від нормативних показників, але це потрібно робити, щоб була довіра. Бо якщо не буде такого контролю за діями ліцензіата, то тарифи швидко будуть зростати… Ми досі не упевнені, що ладижинцям точно не доводиться сплачувати за тепло, яке, можливо, споживають не обліковані споживачі в нашому місті.

Наприклад, нещодавно виявилось, що жителі буд. №45 сплачували за тепло, яке споживала державна казначейська служба, що розташована в цій же будівлі. І не виключено, що цій службі Ладижинська ТЕС також виставляла рахунки, тобто отримувала подвійний дохід.

І саме тому, якщо наша міська влада не здійснює такого контролю за ліцензіатом, то лишається сподіватись лише на громадську небайдужість та громадський контроль.

– Але для цього потрібно витрачати багато часу, чи згодні люди витрачати свій час?
– Щодо часу. Якщо це буде робити одна людина, то вона просто не впорається з таким масивом даних. Якщо це буде 3-4 людини, то ця робота може робитись, але дуже повільно. Поки ми проведемо перевірку розрахунків та реальних цифр споживання і втрат того ж тепла, то ці тарифи вже зміняться найближчим часом новими тарифами, і ми просто не будемо встигати за діями надавачів послуг і нашої влади… Якщо ж до роботи долучаться представники з усіх будинків нашого міста, то робота буде робитись швидко і в реальному режимі. І, найголовніше, часу це займатиме для кожного набагато менше, ніж зазвичай.

– Саме з цих причин ваш центр оголосив про створення громадського комітету з комунальних питань?
– Саме так. Ми ще на мирному зібранні оголосили про створення громадського комітету з питань житлово-комунальних послуг та благоустрою в нашій громаді. Люди цю ідею підтримали.

Ми вважаємо за доцільне крім контролю тарифів на житлово-комунальні послуги та контролю якості їх надання також переглянути витрачання коштів, що виділяються з бюджету на благоустрій, з перерозподілом пропорційно до кількості жителів громади в тій чи іншій частині міста чи в окремому населеному пункті (бо крім Ладижина до нашої громади також входять Лукашівка, Заозерне, Василівка і Губник). Ми всі разом є одна громада, і якщо виділяються кошти з бюджету на покращення благоустрою чи інших комунальних питань міста, то відповідні блага мають отримати всі члени громади.

Але це процес не одного дня. Вже є охочі працювати в комітеті, хоча цього ще недостатньо для проведення установчих зборів. Тому ми продовжуємо набір активних жителів нашої громади.

Також нагадаю, що на мирному зібранні було обрано п’ятеро представників громадськості, яких містяни делегували для роботи з депутатськими комісіями в Ладижинській міській раді з житлово-комунальних питань. Це – Юрій Куленко, Віталій Сойченко, Володимир Пашковський, Юрій Васильєв, Ігор Шевченко.

Отже, головна робота ще попереду. Не забуваймо, що єдиною рушійною силою змін в громаді може бути лише самоорганізація населення.

ЧАСТИНА 2
АНТИКОРУПЦІЙНИЙ ФОРУМ ЛАДИЖИНА – НОВА ПОДІЯ




– В соціальній мережі Фейсбук і в останньому номері газети ви розмістили оголошення про проведення в місті Антикорупційного форуму. Що це за подія?
– Така подія в нашому місті проходитиме вперше. І сподіваюсь, не в останнє. Початок форуму заплановано на 20 березня 2021 року. Організатори форуму: Громадська платформа «Ладижин-2030», Громадський центр «Від Варти до Бугу», ГО «Подільська агенція протидії корупції», ГО «Ладижинська громадська рада».

– Тема форуму – боротьба з корупцією в місті Ладижин?
– Так, ви все вірно зрозуміли. Це видно із назви заходу. Спочатку ми планували провести форум як одноденний урочистий захід: запросити правоохоронні органи, представників влади, громадських активістів, та разом провести аналіз і оприлюднення вчинених в нашому місті правових і економічних послідовних дій, які можна розглядати як схеми зловживань з боку посадовців місцевої влади чи комунальних підприємств.

Але через посилення обмежень у проведенні масових заходів через COVID-19 ми змушені перевести цей захід в онлайн-режим. І ця онлайн-подія триватиме вже не один день, а кілька тижнів – у форматі «марафону» (1-2 прямих ефіри на тиждень). Це дозволить збільшити загальну тривалість форуму, що збільшить можливості демонстрації кейсів. А також ми зможемо здійснити включення правоохоронців, які можливо на офлайн-подію 20.03.21 року не змогли б приїхати до нашого міста.

Тобто всі глядачі, як і планувалось, будуть спостерігати за форумом через Інтернет наживо. Основні спікери форуму з’являтимуться в нашому громадському пресцентрі в Ладижині, а от гості та представники правоохоронних органів виходитимуть з нами на зв’язок за допомогою відео зв’язку зі свого міста, чи то Гайсин, Вінниця, Хмельницький чи Київ. Сподіваємось на участь і Ладижинської міської ради.

Формат «телемарафону» із презентацією і обговоренням кожного корупційного кейса (тривалістю до 30-40 хвилин) ми вважаємо більш зручним ніж суцільний 5-8 годинний захід, адже тоді можна провести 10 окремих презентацій в різні дні, і аудиторія не буде стомлюватись. Крім того, кожна конференція буде доступна в запису на нашій сторінці «Антикорупційний форум Ладижина» у Фейсбук.

Велика кількість ладижинців зможуть ознайомитись з поширеними матеріалами.

– Думаєте Ладижинська міська рада погодиться взяти участь у форумі? Ви ж, як я зрозуміла, будете їх посадовців з винувачувати у корупції...
– Насправді, ми як громадська організація, нікого не звинувачуємо, адже це більше прерогатива правоохоронних органів. Водночас ми звертаємо увагу на непрозорі ділянки діяльності нашої влади.

Форум несе мету здійснити профілактичні дії, а як наслідок – міська влада зможе виправитись та організувати свою діяльність таким чином, щоб довіри до неї стало більше.

Водночас, якщо влада вважає, що вона все робить належним чином і в її діях немає порушень, то це тим більш є великим стимулом сміливо взяти участь в форумі, та довести по кожному кейсу, що там немає зловживань влади і посадовців.

Правоохоронні ж органи зі свого боку будуть вирішувати, які саме справи їх зацікавили – все як на ярмарку… (посміхається).
Тема кожної справи буде оголошуватись наперед, це дозволить нашим глядачам завчасно вирішити, чи їм цікава саме ця тема, і під’єднатися до трансляції заздалегідь.

Це дозволить відповідним посадовцям подати заявку на участь в цьому прямому ефірі, щоб дати необхідні відповіді на питання, які зможуть виникнути під час обговорення кейсу.

– Тобто цей телемарафон «Антикорупційний форум» можна назвати ток-шоу?
– Ні. Це точно не ток-шоу, а справжній формат співпраці у трикутнику «громада-влада правоохоронні органи». Можливо і будуть якісь електризовані чи кумедні ситуації, але це точно не є нашою метою.

Спілкувалась Оксана ГАЙСИН

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.