Ладижин C

Стрічка новин

21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
PR
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
17:53
Мобільні оператори можуть частково обмежити окремі сервіси.
16:59
«Укренерго» вводить екстрені відключення світла по всій Україні
Більше новин
» » Золота піраміда «B2B Jewelry» зацікавила столичних журналістів


Золота піраміда «B2B Jewelry» зацікавила столичних журналістів

Фото: з відкритих джерел
Кримінал / Пригоди / ТОП / Бізнес
18 076
3

Більше 400 000 інвесторів і "продажі" на сотні мільйонів. Такий бізнес виростив вінницький ювелір за два роки. Чи це не бізнес? Тему розкривають журналісти Сергій Шевчук та Світлана Заражевська в матеріалі «Золота піраміда: B2B Jewelry залучає гроші під 400%, і безкоштовно "продає" прикраси» на Liga.net 

В матеріалі зазначається, що юридичної особи B2B Jewelry не існує, принаймні, в Україні. Це бренд, під яким працює мережа фірмових магазинів ювелірного заводу Шарм, розташованого в містечку Ладижин під Вінницею. Бренд з'явився влітку 2018 року, але вибухове зростання проекту почалося влітку-восени 2019-го. Зараз B2B представлена у всіх великих містах України і півтора десятках райцентрів, а також у Росії та Казахстані.
* * *
Далі додаємо частину тексту видання.

Увечері п'ятниці, 21 лютого, в київському магазині компанії B2B Jewelry на проспекті Петра Григоренка не проштовхнутися: біля кожного консультанта товпляться десятки клієнтів. У менеджерів незвичайного ювелірного салону є традиція: всіх покупців вони проводжають фірмовою фразою проекту: "живіть у достатку".

Серед них - Микола М., київський пенсіонер, який живе на Виноградарі. Він приїхав з іншого кінця міста, щоб вкласти в B2B Jewelry ще 6 000 гривень: частину за себе, частину - за родичів. Микола не простий вкладник: недавно він отримав звання менеджера, а в його мережі вже п'ять "інвесторів". За місяць Микола і його підопічні вклали в компанію понад $2 000.

Якщо вірити даним самої B2B Jewelry, то в Україні, Росії та Казахстані працює вже 59 магазинів (від редакції - насправді кількість магазинів стрімко зростає і на момент розміщення цього матеріалу магазинів було створено вже більше 80-ти). У компанії є власний ювелірний завод, вона обіцяє прибутковість на пасивні інвестиції в вироби з дорогоцінних металів 8% на тиждень або близько 400% річних. На офіційній facebook-сторінці B2B Jewelry йдеться, що таких інвесторів як Микола вже більше 400 000. Серед ентузіастів проекту ходить цифра в чверть мільярда доларів, які компанія вже нібито привернула у своїх вкладників (підтвердити реалістичність цифр про масштаб діяльності неможливо).

Що з цього правда і що таке B2B Jewelry - стрімко зростаючий міжнародний стартап із дуже агресивним маркетингом або найбільша фінансова піраміда з часів Кінгз Кепітал?

Щоб розібратися, журналіст LIGA.net став частиною багатотисячної мережі її вкладників.

Тільки факти: Що таке B2B Jewelry і як на ній можна заробити

Юридичної особи B2B Jewelry не існує, принаймні, в Україні. Це бренд, під яким працює мережа фірмових магазинів ювелірного заводу Шарм, розташованого в містечку Ладижин під Вінницею. Бренд з'явився влітку 2018 року, але вибухове зростання проекту почалося влітку-восени 2019-го. Зараз B2B представлена у всіх великих містах України і півтора десятках райцентрів, а також у Росії та Казахстані.

У B2B дуже незвичайні ювелірні салони. У них клієнтам доплачують за покупки: кешбек (повернення коштів) становить більше ціни виробу. Але головний товар у магазинах мережі - не прикраси з дорогоцінних металів, а сертифікати, забезпечені золотом або сріблом.

Нижче три способи "жити в достатку", які пропонує B2B Jewelry:

Золото. У магазинах дійсно продаються ювелірні прикраси: з мережею працює близько 20 постачальників на чолі з заводом Шарм. На цінниках дві суми: одна - фактична вартість товару, друга - сума кешбеку. Зараз кешбек становить 104%, це означає, що купити прикрасу в салонах B2B Jewelry можна фактично безкоштовно (і за це навіть доплатять). Кешбек розбивають на 52 частини і виплачують на карту будь-якого банку протягом року. Наприклад, ви купуєте за тисячу гривень кільце, а вам протягом року повернуть рівними частинами 1040 гривень. Вигідно навіть з урахуванням інфляції.

"Це просто маркетинг: наша продукція дорожче, ніж у більшості конкурентів, таким чином, компанія залучає покупців", - пояснювала кореспонденту LIGA.net логіку кешбек консультант київського B2B Jewelry.

Таке пояснення мало б сенс, якби кешбек був менше 100%, але якщо обіцяють повернути більше "цінника", то яка різниця, що там за цифра.

Папір. Разом з реальними прикрасами, компанія продає сертифікати. В B2B Jewelry запевняють, що вони дають право в будь-який момент отримати вироби з золота або срібла на номінал сертифіката, який стартує від 1 000 грн. (Саме такий придбав журналіст LIGA.net, а максимальний номінал, який він бачив, - 27 000 грн.).

"Сертифікати можна порівняти з депозитом", - говорить журналісту LIGA.net один із менеджерів B2B.

Але є дуже великі відмінності, основне - ставка. За сертифікатом обіцяють неймовірні для сьогоднішньої України 8% на тиждень або 416% річних (для порівняння, прибутковість за банківськими депозитами в гривні за рік - близько 12% мінус податок). Виплати за сертифікатом щотижня. У випадку з сертифікатом на 1000 грн, B2B платить щоп'ятниці 80 грн: тобто "інвестиція" повернеться за чотири місяці, а далі чистий прибуток. Сертифікат завжди можна обміняти на прикраси, але тоді відсотки втрачаються.

8% на тиждень - тимчасовий хід, розповіла LIGA.net одна з менеджерів. Далі B2B в два рази знизить відсоток виплат - до 4% (більше 200% річних), що відповідає "рівню реальної рентабельності компанії", - уточнила вона.

Мережа: MLM або Мережевий маркетинг. Компанія стимулює залучення нових клієнтів: кожен "інвестор" фінансово мотивований, загітувати на покупку сертифікатів родичів і знайомих. Всі, хто прийде за рекомендацією "інвестора", вважаються учасниками його "мережі" і їх покупки зараховуються в його "оборот". Чим вище цей показник - тим більше реферальних бонусів він отримує. У цій системі 23 ранги від "новачка" до "Діамант". Оборот від $0 до $100 000 млн, бонуси - від 8 до 19% за кожен внесок "своєї" людини.

Кореспондент LIGA.net поспілкувався з одним з "інвесторів" B2B Jewelry, мережа якого перевищила оборот у $1 млн. За його словами вибухове зростання проекту почалося влітку-восени 2019, коли до нього приєдналися фахівці з мережевого маркетингу і впровадили систему бонусів. Це призвело до грандіозного ефекту: якщо вірити інсайдеру, одна з підприємниць із великим "мережевим" досвідом із серпня 2019 року сформувала структуру з оборотом у $70 млн.

Щоб купити сертифікат B2B Jewelry кореспондент LIGA.net став шостим "підопічним" Миколи з Виноградаря. Інакше приєднатися до B2B Jewelry не можна - обов'язково потрібно запрошення іншого учасника. Микола вислав інвайт зі свого кабінету на сайті B2B. За це він отримає 1% від покупки "підопічного". Кореспонденту LIGA.net компанія подарувала «підписний бонус» - $40.

Микола був радий розширенню своєї "мережі", хоча і не приховував досади, що це сталося в п'ятницю. "Щоп'ятниці у них завжди виплати. Тепер доведеться чекати тиждень, а так можна було вже отримати бонус і ці гроші можна вкласти в нові сертифікати. Вони повинні постійно працювати і приносити дохід, тому що ніхто не знає, що буде далі", - пояснив він.

Гроші в обмін на чесне слово. У кого люди купують сертифікати

Більшість покупців приходять у салони саме за сертифікатами. За годину в магазині кореспондент LIGA.net бачив, як троє осіб заплатили за сертифікати B2B Jewelry від 20 000 до 40 000 гривень.

Скільки грошей вкладено в сертифікати, компанія не розкриває. Уже згаданий великий інвестор, каже, що в січні сума залучених грошей перевищила $250 млн. (Якщо це правда, то масштаб можна порівняти з об'ємом депозитів фізосіб у середньому українському банку, наприклад, Кредобанк або Креді Агріколь)

Якщо вірити власним даним проекту, які B2B періодично публікує в своїх соціальних мережах, за неповні два місяці 2020 року кількість його учасників зросла в півтора рази, перевищивши 424 000 осіб в Україні, Казахстані та Росії (таку цифру згадував і один зі співрозмовників LIGA.net).

До цього часу особливих затримок із виплатами у B2B Jewelry не було. Але якщо раптом почнуться, то покупцям сертифікатів буде дуже важко повернути свої гроші: обіцянка надзвичайних відсотків в обмін на гроші практично нічим не забезпечена.

Щонайменше, на сертифікаті, який купив журналіст LIGA.net. В обмін на тисячу гривень кореспондент отримав від B2B Jewelry картонний сертифікат на срібло і щось на зразок квитанції на звичайному аркуші А4. На кожному "документі" - дві печатки: одна - «Ювелірний салон B2B» (такої юрособи немає в реєстрі Мін'юсту), друга - Alliance Communitu Group S.L. (S.L. - іспанський аналог англійського «limited»), Google про таку компанію нічого не знає. Сума виплат або прибутковість на цих "документах" не вказані.

Договір із B2B Jewelry підписувати не довелося, гроші компанія приймає в «касі» на підставі іншого листа А4, виписаного продавцем-консультантом. Фіскальні чеки відсутні як такі, біля каси табличка - «терміналу немає». Паспорт при оформленні не потрібен - тільки номер телефону і номер банківської карти.

Чи дає все це будь-які гарантії вкладнику? Опитані LIGA.net юристи говорять, що ні. "Тут навіть не ідентифіковано особу, яка видала сертифікат, не кажучи вже про те, що будь-яка інвестиція повинна бути закріплена договором із докладними умовами інвестування", - пояснює партнер кримінальної практики Ario Law Firm Євген Грушовець. Довести факт можливого обману та суму збитку на підставі тільки Сертифікату не можливо, потрібен, як мінімум фіскальний чек або банківська виписка, додає юрист Strong Legal Services Тарас Швець. Як можна описати "документи" отримані кореспондентом LIGA.net? По суті, це лист або інформаційна довідка, видана невідомим суб'єктом, вважає старший юрист консалтингової компанії Де-юре Дмитро Оносовський.

Учасників проекту ці юридичні недоліки (невідомо навіть якій юрособі люди віддають свої гроші і кому пред'являти претензії у разі чого) поки не бентежать. "Яка ж це піраміда? Ми даємо їм гроші, вони закуповують сировину, платять майстрам і виробляють більше товару, - розсудив у бесіді з кореспондентом LIGA.net Микола М. - Ми самі потім ці вироби і купуємо, заново вкладаючи отримані відсотки в нові сертифікати. Виробництво працює".

Схожі коментарі можна часто побачити в facebook-спільнотах B2B Jewelry. Головний аргумент на користь проекту - сертифікати забезпечені товаром, високі відсотки - маржинальністю бізнесу. Як зауважила одна з клієнток B2B, "ми всі стали співінвесторами компанії і тепер вона ділиться з нами прибутком".

Піраміда чи бізнес? Чому регулятори не помічають B2B Jewelry

Здоровий глузд говорить, що структура з більш ніж 400 000 учасників, яка залучає гроші населення під високі відсотки в десятках магазинів, і вже нібито встигла зібрати $250 млн, не може не потрапляти в поле зору фінансових регуляторів.

Може.

B2B Jewelry офіційно не надає фінансових послуг, компанії немає в реєстрі фінустанов. Це означає, що вона не підпадає під нагляд жодного з трьох фінансових регуляторів (Нацкомфінпослуг, Нацкомісія з цінних паперів та Національний банк). Хоча продає сертифікати, що можна вважати цінними паперами і, по суті, залучає гроші населення, хоча після скандальної справи банку Михайлівський, закон забороняє це всім юрособам, крім банків та кредитних спілок.

Член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов нарікає, що в українському законодавстві відсутнє поняття фінансової піраміди. У 2013 році закон про піраміди навіть пройшов перше читання, але відтоді документ залишився без руху, говорить він у коментарі LIGA.net. "Залишається чекати, що на компанію почнуть скаржитися, - говорить Залєтов. - Але навіть тоді цим повинні будуть займатися правоохоронні органи, а не регулятори".

Чи можна прямо називати B2B Jewelry пірамідою? Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова вважає, що так. За словами Оносовського з юрфірми Де-юре, модель B2B нагадує відому "схему Понці", при якій фінансова піраміда прикривалася інвестиціями в нібито реальний бізнес.

Ознаки дійсно є: нереально високі відсотки, постійний розрахунок на нових учасників, відсутність економічного базису в бізнес-моделі, перераховує виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. "Ювелірний бізнес існує вже тисячі років, тут майже неможливо придумати модель, яка забезпечила би рентабельність у 400% річних", - відзначає він.

LIGA.net звернулася до всіх фінрегуляторів, а також у Нацполіцію і Генпрокуратуру з проханням дати оцінку діяльності B2B Jewelry. Конкретної відповіді не надав ніхто: в НКЦПФР сказали, що давно стежать за компанією, але поки не можуть втрутитися; в Нацкомфінпослуг - що не мають повноважень; у НБУ - що займуться цим питанням у межах повноважень, пообіцявши, що повідомлять правоохоронців; у прокуратурі - що не зобов'язані давати громадянам юридичну консультацію з будь-яких питань.

"Будь-які фінансові послуги, тобто визначені законом операції з чужими грошима, можуть надаватися тільки на підставі ліцензії, в іншому випадку це пряме порушення законодавства", - йдеться в коментарі НБУ.

За словами заступника керівника проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" Юлії Вітки, фінрегулятори дійсно не можуть вплинути на ситуацію, оскільки фінансове шахрайство - це прерогатива правоохоронців. При цьому їм не обов'язково чекати напливу потерпілих. "Можна звернутися до органів з повідомленням - тоді у них буде хоч якийсь привід для початку розслідування".

Що буде, якщо B2B Jewelry дійсно виявиться пірамідою, а сотні тисяч її клієнтів втратять свої гроші? "На підставі одних лише сертифікатів практично неможливо притягнути організаторів до відповідальності, - каже Грушовець і Ario Law Firm. - Перш за все, тому що самі вкладники погоджуються на їх умови, не маючи юридичної оцінки своїх дій".

***
В Liga.net зазначають, що у випадку, якщо співробітник редакції отримає виплати за "сертифікатом" B2B Jewelry, усі кошти будуть спрямовані в благодійний фонд Let's Help, що допомагає пенсіонерам.

Весь текст читайте в матеріалі «Золота піраміда: B2B Jewelry залучає гроші під 400%, і безкоштовно "продає" прикраси» на Liga.net

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

3 коментаря

Хрю Хрю 27 лютого 2020 14:00
Якщо будуть виплати, то від кого? від фіз особи з якогось рахунку? тільки так можна встановити "теоретично" кінцевого вигодонабувача

Нина 28 лютого 2020 09:57
Чего вы лезете? Если наша страна не может обеспечить пенсионеров, мамочек и всех кто нуждается, пусть хоть этот проэкт даст возможность выживать простым людям. Не только депутатам хочется денег, которые берут с наших налогов. А мы не лезем в карман бедных, мы пользуемся предложением человека. который реально хочет помочь, и помогает тем кому не может помочь государство. Мы очень благодарны, что есть такой проект, что хоть зимой за квартиру есть чем заплатить, и немного на лекарства можно выделить,. Это как раз и есть благотворительность, Вы смотрите за ДУСей и тому подобным, а не лезьте туда где есть возможность бедным выживать!!!! 3gacq
Вася 1 березня 2020 20:26
Лохи які платять гроші в касу на іншій підставі? :)))) ото непугані ідійоти :)))

НІНА - ти там своє "3gacq" засунь в одне місце бот смердячий - разом з "пєнсіямі" і "лєкарствамі"

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.