Ладижин C

Стрічка новин

17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
PR
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
17:53
Мобільні оператори можуть частково обмежити окремі сервіси.
16:59
«Укренерго» вводить екстрені відключення світла по всій Україні
13:40
В Україні подорожчали комунальні послуги і не тільки
Більше новин
» » У Ладижині місяць триватиме Антикорупційний форум.


У Ладижині місяць триватиме Антикорупційний форум.

Фото: Ладижин Новини
ЛАДИЖИН / Громадська активність / PROZORRO
1 487
0

Марафон, який організувала Громадська платформа «Ладижин-2030» проходитиме з 20 березня по 28 квітня 

У суботу, 20 березня на Вінниччині стартував перший Антикорупційний форум Ладижина, ініційований низкою громадських активістів і міських громадських організацій, які входять до коаліції «Ладижин-2030». Через обмеження, пов’язанні із коронавірусною пандемією, захід вирішили проводити онлайн, через ZOOM-конференцію з використанням студії громадського медіа-центру «Репортер».

У відкритті форуму взяли участь:
Андрій СКАКОДУБ, депутат Ладижинської міської ради, голова ГО «Ладижинська Громадська рада», співголова Громадської платформи «Ладижин-2030»;
Яна ХУТОРЯНСЬКА, голова ГО «Подільська Агенція протидії корупції»,
Анна ВОВК, громадська активістка і співорганізаторка Антикорупційного форуму Ладижина,
Ігор ШЕВЧЕНКО, журналіст, заступник директора Громадського центру «Від Варти до Бугу».

Онлайн-гості першого засідання форуму:
Ганна СОЛОМАТІНА, голова ГО «Національна Антикорупційна платформа»,
Людмила ГОЛОВАШИЧ, голова Гайсинської РДА.

День перший. 
Тема дискусії: «Чи потрібні такі антикорупційні заходи проводити на рівні малих громад? Перші кроки до прозорості»

Привітала учасників Першого Антикорупційного форуму Ганна Соломатіна, експерт з антикорупції, екс-керівник Департаменту фінансового контролю Національної Агенції з питань запобігання корупції (НАЗК).

Ганна Соломатіна подякувала організаторам за те, що старт важливої громадської ініціативи відбувається із малого провінційного містечка. Вона нагадала, що у 2017 році вийшла на пресконференцію і розповіла про те, що колишній президент і адміністрація Порошенка повністю контролювали Агенції із запобігання корупції і надавала вказівки кого і як з е-декларантів перевіряти.

– Безумовно, тоді я очолювала цей департамент і відмовилася це робити. І у зв’язку з тим, що я два роки готувалася і вивчала, як це працює в інших країнах, в США, що і через 10 років це все буде викрито... То ж я не побоялась, вийшла і стала першим викривачем корупції у нашій країні.  Сьогодні я очолюю Громадське об’єднання «Національна Антикорупційна платформа». Я їжджу по країні, допомагаю людям, пояснюю, що не потрібно боятися, бо корупція це – іржа, яка з’їдає нашу країну. І тому ваша сьогоднішня подія для всієї України повинна стати поштовхом, щоб у маленьких містах, на місцях люди починали боротися із корупцією. Із тією владою, яка краде ваші податки, котрі ви сплатили, щоб влада робила дороги, будувала садочки, школи, щоб життя в громадах ставало кращим. Сьогодні Ладижин – дуже гарне місто, я у ньому бувала. Має 24 тисячі жителів... Але я уявляю, скільки виїхало з міста, тому що люди втомилися чекати від влади покращення. Покращення не настає, бо влада краде і краде у такий спосіб, що сьогодні в час всесвітньої пандемії, яка захлиснула Україну, замість того, щоб об’єднатись для боротьби з поширенням хвороби, так само як і на війні у 2014 році... Ви пам’ятаєте цей сленг Турчинова, мовляв, скиньтесь по 5 гривень і ми будемо захищати нашу армію. Що ми побачили? Нашу армію розграбували, – зазначила під час форуму Ганна Соломатіна.
«Починаємо з Ладижина об’єднувати всю країну», – Ганна Соломатіна
Експертка з антикорупції закликала усіх не боятися і слідкувати, як влада витрачає бюджетні кошти, не брати участі у побутовій корупції, коли у закладах освіти чи медицини влаштовуються різні збори коштів на наче б то благородні цілі. Бо з цього і починається велика корупція.

– Я вважаю, що Антикорупційний форум Ладижина стане поштовхом для всієї країни новостворені ОТГ, їх громади почали боротися за бюджети, за покращення життя. Тому що в Україні один Президент не справиться з цим. Ви бачите, що Глава держави запровадив нині дуже багато подій, що РНБО почало працювати. Але багато органів, багато Міністерств не працюють. Вони сьогодні не є ефективними. Тому не звертайте увагу на місто Київ, ви живете в Ладижині і повинні працювати таким чином, щоб всі брали з вас приклад, – сказала експертка.

Ганна Соломатіна побажала організаторам і учасникам Форуму не зупинятись на проведенні заходів до квітня, а брати владу на контроль, слідкувати за її діями і прозорістю.

Також учасників Форумі привітала Голова Гайсинської районної держадміністрації Людмила Головашич. Вона зазначила, що будь-які ініціативи повинні починатися знизу. Посадовиця наголосила, що сьогодні в Гайсинському районі 14 величезних громад, і кожна громада приречена на успіх. Вона закликала громадських активістів об’єднувати людей, які поки що бояться чи не знають, як діяти, котрі, можливо, сумніваються у своїх силах. На думку посадовиці, небайдужі жителі краю, які бажають боротись з корупцією, мають об’єднатись у спільну платформу, де б можна було започаткувати навчальні тренінги, вивчати законодавство тощо.

– Якщо ми не будемо боятися, нас буде багато, коли ми об’єднаємося, ми станемо сильні. Якщо ми будемо вміти, знати, розуміти, ми зможемо подолати будь-які проблеми, – підкреслила Людмила Головашич.

Також голова Гайсинської РДА навела приклад, як сьогодні по-різному лікарні використовують «ковідні» кошти.

– Уже є повідомлення, що не в усіх лікарнях, не усі головні лікарі і комісії, що розподіляють ці кошти, розподіляють їх справедливо. Різняться і заробітні плати: є випадки, що хтось отримує по 50-60 тис. грн, а інші 5-10 тис., – акцентувала чиновниця. 

Голова Гайсинської РДА пообіцяла перевіряти повідомлення про подібні випадки, аналізувати і надавати правову оцінку.

«Якщо місцеві голови ще не зрозуміли, що світ змінився і люди готові говорити правду, то тепер вони мають це зрозуміти!», – Людмила Головашич.
Також, на думку посадовиці, усі з нетерпінням чекають нового Закону України «Про місцеві державні адміністрації», яким буде передбачено чітке розмежування функцій адміністрацій і рад.

– Сьогодні ми з громадами маємо бути партнерами, будувати партнерські стосунки. Дуже добре, що у нас тепер не буде цього «триголового змія», коли є голови громад, голова адміністрації і голова районної ради. І вони, зазвичай, між собою конфліктують. А громади через це страждають. Сьогодні вся влада – кошти, земля і повноваження належать громадам. І люди повинні розуміти, що від того, який вони роблять вибір раз у п’ять років, залежить їхнє життя. Їхні депутати, їх представники в органах місцевого самоврядування сьогодні є їхнім голосом і їхніми ногами, які відчиняють двері до інформації. А інформація має бути доступна. Будь-яка сесія має проводитись відкрито, транслюватись у прямому ефірі. Тільки тоді буде об’єктивне висвітлення подій, – сказала Людмила Гловашич.

Голова Гайсинської РДА побажала організаторам форуму успіху і пообіцяла долучитися до дискусійних панелей у інші дні.

Учасники дискусії також поділились своїм баченням ситуації

Громадська активістка Анна Вовк:

Я співорганізатор першого Антикорупційного форуму у Ладижині. Сподіваюся, у наступні роки ми також будемо проводити цей захід. Що мене спонукало до участі у цьому форумі? Це те, що Україна зараз є найбіднішою і найкорупційнішою країною Європи. Корупція в нашій країні, на жаль, стала нормою, але я цю норму не сприймаю. Я не сприймаю, коли в мене сусід-держслужбовець будує будинок за сто тисяч доларів. Я не сприймаю, коли за 10 років держменеджери мого міста роздають «своїм» понад 100 квартир просто так. Я не сприймаю, коли в моєму місті «своїм» роздають земельні ділянки. І таких прикладів дуже і дуже багато. І я хочу, щоб такі Антикорупційні форуми пройшли по всій Україні. І ми будемо пробувати робити такий рух знизу і зверху, об’єднуватись, бо по-іншому ми правову державу не збудуємо.
«Корупція в нашій країні, на жаль, стала нормою...», – Анна Вовк 

Голова Громадської організації «Подільська агенція протидії корупції» Яна Хуторянська:

За шість років своєї діяльності, як активістки і громадського діяча,  бачила дуже неприємні факти розкрадання бюджетних коштів нашою владою. На жаль, це є дійсність і це є факт. І, вважаю, що в маленьких містах потрібно розпочинати робити певні зміни. Простіше розпочинати знизу. Потрібно об’єднуватись, щоб люди не боялися говорити, не боялися висловлювати свою думку з приводу подій у своєму місті. Що все це моя земля, мої кошти... Бюджет – це не кошти наших чиновників, а це кошти жителів громади, які вони сплачують зі своєї кишені. Бюджет – це наша спільна казна, яку кожен має право контролювати і вимагати прозорості використання чи вказувати на доцільність використання цих коштів. Запитати звіт про використання бюджетних коштів у посадовців. На жаль, досить багато інформації про грошові потоки, які витрачаються не на благо громади. Тому я «ЗА» навчання та об’єднання зусиль викривачів корупції. Сподіваюсь, такий форум буде масштабований на національний рівень і корупція буде подолана.

«Доволі багато інформації про грошові потоки, які витрачаються не на благо громади», – Яна Хуторянська


На думку співорганізатора Антикорупційного форуму Ігоря Шевченка, поки що доступ громадських активістів до певної супільнозначимої інформації у Ладижині владою блокується, на запити отримуються відписки. Він висловив сподівання, що Ладижинська міська рада, її перші посадовці долучаться до форуму і візьмуть участь в обговоренні питань, стосовно яких у громадськості накопичилося багато питань і які виносяться на панельні дискусії.

– Але якщо посадовці міської ради проігнорують запрошення, то це буде показником того, що вони не готові спілкуватися у відкритому діалозі. У ладижинців, на жаль, є ще і інша проблемна ситуація. Це відсутність зрозумілого діалогу і повне нерозуміння, як працюють правоохоронні органи. Бо правоохоронні органи мають якісь внутрішні інструкції, за якими вони працюють. Але коли до правозахисників звертаються люди, що є потерпілими в певних кримінальних справах, та дізнаються, що їхню справу пів року тому закрили, а слідчі їх, навіть, про це не повідомили... То тут і виникає питання, як до тих слідчих, які вели кримінальну справу, так і до прокуратури. І, на мій погляд, провини тут більше саме у прокуратури, тому що є група прокурорів з досудового розслідування... У правоохоронців відсутній алгоритм спілкування з людьми, мовляв, люди – це ніхто, ми тут все вирішили. Маємо багато фактів, коли одні і ті ж кримінальні справи закриваються і відкриваються неодноразово. Тим самим затягується час їх розгляду. Це і є дії, що дуже схожі на корупцію. І тому нам буде цікаво в рамках Антикорупційного форуму поспілкуватись з посадовцями Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, Вінницької обласної прокуратури, Служби Безпеки України у Вінницькій області, Вінницького відділення Державного бюро розслідувань (тими, хто займається безпосередньо вже злочинами самих правоохоронців) та інших органів, які працюють в напрямку запобігання корупції та притягнення до відповідальності порушників закону.

«Ефективна взаємодія між владою, правоохоронними органами та громадськими організаціями – найголовніша мета форуму», – Ігор Шевченко 

Громадський активіст, правозахисник і співорганізатор Громадської платформи «Ладижин-2030» Андрій Скакодуб розповів про об’єднання
громадськості навколо платформи та важливість боротьби з корупцією:

– Чотири роки тому ми дозріли до того, що створили Громадську платформу, у яку ввійшло спочатку 5 громадських організацій, а сьогодні вже понад 20-ти з міста Ладижина і сусідніх громад. Головна мета платформи – це виконання сімнадцяти цілей сталого розвитку ООН. При організації платформи ми підтримали 10 принципів Глобального договору ООН. До речі, 10-й принцип говорить, що ділові кола мають протистояти усім формам корупції. Ми бачимо в Україні з півсотні структур, в тому числі корпорацій, які начебто декларують ці цінності, а насправді іноді бачимо корупцію саме у цих корпораціях. Тому що неможливо чисту компанію сьогодні побудувати в Україні в умовах системного корупційного середовища. Бо корупція – це рівень суспільних відносин. І існує пряма залежність між економічним добробутом і рівнем корупції. Чим більший рівень корупції, тим менший рівень довіри між органами влади і громадою, людьми, тим гірший економічний розвиток. Це пряма залежність. Зрозуміло, що корупція існувала в усі часи і в кожній країні, але в тих країнах, де у неї менший рівень сприйняття, там вищий економічний розвиток. Ми аналізували Конвенцію ООН проти корупції, рекомендації якої Україна ратифікувала. Приміром, стаття 20 «Незаконне збагачення». Ми бачимо, як українські політики накидались на ту статтю, щоб вона не була втілена у нашому законодавстві. Бачимо, що маса норм, щодо яких Україна взяла на себе зобов’язання, не імплементовані у наше національне законодавство. І законодавство України про протидію корупції абсолютно цій Конвенції не відповідає і потребує змін. Наведу приклад, з чим ми стикаємося. Нині в країні є маса відкритих даних, можна не виходячи з дому проводити розслідування. Але впираємося у відсутність ефективної судової системи, правоохоронної системи. І можу сказати, що колишнім президентом був провалений такий важливий інститут, як громадський обвинувачувач. Якби він був, то громадськість мала б серйозні механізми впливу і контролю і, я переконаний, такого б не було, що по 5-10 разів одну і ту ж кримінальну справу відкривали і закривали, – наголосив Андрій Скакодуб.

«Основні порушення в Ладижині – зловживання з бюджетними коштами та несправедливий розподіл ресурсів в громаді», – Андрій Скакодуб

Головні запитання у громадських активістів, на думку Андрія Скакодуба, це зловживання з бюджетними коштами і несправедливий розподіл в громаді ресурсів. Депутат нагадав, що тільки після втручання уповноваженого з прав людини влада Ладижина почала публікувати на своєму сайті відкриті бази даних.


* * *
Під час обговорення активісти торкнулись питання применшення в Ладижині статусу депутата та постійних депутатських комісій міської ради.

Також було піднято питання про внесення ініціативи змін у законодавство України щодо необхідності опублікування електронних декларацій членами виконавчих комітетів органів самоврядування (в даний момент на них не поширюються норми ЗУ «Про запобігання корупції»). Бо саме члени виконкому дуже часто вирішують питання державницького рівня (виконують делеговані повноваження держави), але перед громадою їх майно і статки не є прозорими.

Як повідомили організатори, основною метою «Антикорупційного форуму Ладижина» є налагодження співпраці у трикутнику: «Влада-Громада-Правоохоронні органи».

Цьогорічний форум триває в режимі марафону з 20 березня по 28 квітня 2021 року. Це серія 12 онлайн-дискусій. Дні роботи форуму: середа і субота. 

Форум транслюється у Фейсбуці у прямому ефірі та доступний в запису.
Початок трансляції о 15:00.

Всі деталі на сторінці Антикорупційного форуму Ладижина 

ТЕМИ ФОРУМУ:
24.03.2021 – Конфлікт інтересів. Запобігання корупції

Щосереди – знайомство з правоохоронними органами.

По суботах:
27.03.2021 – Ресурси: земля
03.04.2021 – Публічні закупівлі / цільове використання коштів
10.04.2021 – Особистий інтерес / бізнес
17.04.2021 – ЖКГ / інфраструктура / комунальні підприємства та майно
24.04.2021 – Медицина
28.04.2021 – Підсумки форуму

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.