Ладижин C

Стрічка новин

17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
Більше новин
» » Ладижинська міськрада за відповіді на депутатські запити виставляє рахунки на тисячі гривень, – Андрій Скакодуб


Ладижинська міськрада за відповіді на депутатські запити виставляє рахунки на тисячі гривень, – Андрій Скакодуб

Фото: скрін з відео
Політика / Влада / ТОП
2 541
0

Влада Ладижина ігнорує Закон України Про статус депутатів місцевих рад, котрий визначає правовий статус депутата місцевої ради як представника інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу та рівноправного члена місцевої ради, встановлює гарантії депутатської діяльності. В Про це заявив опозиційний депутат Ладижинської міської ради, голова місцевого осередку «Партії Вінничан» Андрій Скакодуб під час річного звіту, котрий відбувався наживо на платформі громадського медіа-центру «Репортер» 10 листопада 2021 року.

Зі слів депутата міськради, міськрада Ладижина ігнорує багато речей, які в усьому світі успішно функціонують, як інструменти відкритості та прозорості влади. 

«В нас немає ні Статуту (громади, – ред.), ні положення про місцеву ініціативу, загальні збори чи електронні петиції. Нічого абсолютно нема. Повний нуль в плані реалізації права на участь у місцевому самоврядуванні. Комунікації як такої нема між громадою та міськрадою. Безперечно це впливає на можливість реалізовувати свої повноваження, (як депутата, – ред.)… Років п’ять тому ми ініціювали разом зі Статутом місцевої громади і програму розвитку місцевого самоврядування. Пропонували також врегулювати порядок, яким чином ми можемо комунікувати. Депутати, міський голова, виконавчий комітет як мають звітувати. На сьогодні ніяких рішень міськради з приводу звітів не існує, але я сподіваюся за нашу каденцію пролобіювати цей потрібний документ, який має бути», – зазначив Андрій Скакодуб. 

Крім того, зі слів голови місцевого осередку «Партії Вінничан», влада міста порушує права депутата на доступ до інформації. Так за відповідь на депутатський запит рада править тисячі гривень оплати, що є порушенням та спробою блокувати роботу депутата.
 
«Кілька прикладів наведу. Написали ми низку запитів. Міська рада оцінила кожну сторінку тексту (відповіді, – ред.) якимось чином так, що одна із сум була сім тисяч гривень. Тобто? Депутат міськради має право на безкоштовне отримання інформації, яка є в розпорядженні ладижинської міської ради. Але мені виставили рахунок на сім тисяч гривень. Там був один запит з приводу відряджень міського голови. У свій час, коли я не був депутатом, публікував такий звіт в інтернеті про відрядження міського голови. Я вважаю, що це публічна інформація, вона не може бути конфіденційною. Але інформацію міськрада оцінила в сім тисяч. Відповідь на ще один запит оцінили на суму в понад три тисячі гривень. І отак кожні запити. Придумали механізм, як блокувати, щоб депутату не дати ніякої інформації», – розповів Андрій Скакодуб. 

Через обмеження доступу до інформації місцевий осередок «Партії Вінничан» звернувся до повноважного Верховної Ради з прав людини. Відповіді омбудсмена депутати ще отримали, але планують продовжувати боротися за можливість реалізувати свої права та захищати інтереси виборців. 

«На сесіях важко виступати, тому що за 20 років якогось плюралізму ніколи не було. Це регламент міськради, з яким ми не погодилися на першій сесії (цього скликання, – ред.). Яким чином? На першій сесії було оголошено, що порядок денний сформувала депутатська більшість, вже сформована міським головою. А ми мали підкоритись, і в тому числі стати учасниками депутатських груп, в яких рішенням більшості, мали би працювати. Іван Котик освітянин, я юрист, але в результаті він працює в комісії з питань ЖКГ, а я в комісії з екології, землі та містобудування. Безперечно ми будемо використовувати певні механізми, щоб цей регламент міськради привести у відповідність до законодавства, тим більше там крім мови дуже багато питань, котрі не відповідають законодавству. Я думаю, що про регламент ми будемо чути постійно. І, як на мене, це нормально, коли є  політична опозиція, а не погодження з «офіційною» версією, яку запропонував міський голова і його широка коаліція», – зазначив Андрій Скакодуб.

Щодо мовного питання, опозиційний депутат зазначив, що це одна з головних тем, до якої його осередок був дотичний.

«Головними темами, до яких впродовж останнього року ми були дотичні, це питання державної мови в роботі Ладижинської міської ради. Закон був прийнятий, який зобов’язує використовувати мову на засіданнях ради, але фактично державна мова була впроваджена в регламенті тільки після того, як ми звернулися до мовного омбудсмена. До речі міський голова тепер веде засідання державною мовою. Можливо спічі якісь присутні, але засідання ведеться українською», – наголосив депутат міськради. 

Ще одним важливим напрямком своєї діяльності Андрій Скакодуб вказав відтермінування підвищення тарифів на ЖКП в місті.
«Ми ініціювали позачергову сесію, коли в Ладижині був тарифний майдан. Ініціатива виникла, ми з Іваном Котиком її підтримали та ініціювали проведення такої сесії. Запропонували проєкт відстрочити введення трьох рішень виконкому. Таким чином нам вдалося відстрочити підвищення тарифів на 4 місяці. Це був такий другий серйозний крок з нашого боку», – уточнив депутат міськради.

Також під час звітування наживо Андрій Скакодуб нагадав виборцям, що у передвиборчій програмі місцевого осередку політичної партії «Партія Вінничан» міститься пункт про будівництва меморіалу загиблим в АТО/ООС воїнам, котрий має бути створений в частині міста, наближеній до міської площі, або міськради. Він зазначив, що у своїй роботі усіляко сприятиме, щоб цей меморіал в Ладижині з’явився.  

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.