Ладижин C

Стрічка новин

21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
PR
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
17:53
Мобільні оператори можуть частково обмежити окремі сервіси.
16:59
«Укренерго» вводить екстрені відключення світла по всій Україні
Більше новин
» » Обов’язок тероборони – не допустити ворога на нашу землю, – Віктор Довгаль


Обов’язок тероборони – не допустити ворога на нашу землю, – Віктор Довгаль

Фото: Віктор Довгаль
ІНТЕРВ’Ю
9 999
0

На Вінниччині триває процес комплектування підрозділів Територіальної оборони – батальйонів ТрО. В області у складі вінницької бригади ТрО таких діятиме сім. Один із них – Батальйон ТрО Гайсинського району, дислокуватиметься у Ладижині. Про місце дислокації батальйону та про те, чого бракує тероборонівцям для повноцінного розгортання діяльності Л’Новини дізнавалися у командира Гайсинського батальйону територіальної оборони, учасника АТО/ООС старшого лейтенанта Віктора Довгаля.

– Пане Вікторе, де саме в Ладижині дислокуватиметься батальйон ТрО Гайсинського району?
– По-перше, хочу зазначити, що місця дислокації підрозділів ТрО обиралися згідно з вимогами Закону України «Про національний спротив», а також тим завданням, які поставленні вищим керівництвом. Найкращий варіант – це фонди колишніх військових частин, але таких варіантів, на жаль не було. Тому прийняли пропозицію керівництва Ладижина стосовно комплексу приміщень колишнього будинку перестарілих міста Ладижин. Договір оренди укладений на 5 років, можливий розгляд варіанту про передачу на баланс Міністерства оборони. 

– Ваш батальйон наразі повністю укомплектований?
– На сьогодні батальйон укомплектований на 70%. Наразі триває підбір кандидатів на службу за контрактом на постійній основі. Також активізуємо роботу з набору на контрактну службу в резерві. Наразі посади солдат та сержантів укомплектовані повністю, потрібні офіцери не обов’язково кадрові, половина офіцерів, тих що є вже – випускники військових кафедр. Адже, як передбачає Закон України «Про основи національного спротиву», задачі ТрО полягають не лише у діях військового характеру, тому їх цивільний досвід та знання також згодяться. Крім того, при призові місце роботи та середня зарплатня зберігається. Діяльність ТрО тісно пов’язана з цивільним захистом населення, скажімо, з подоланням наслідків стихійного лиха. Ми маємо також захищати об’єкти критичної інфраструктури. Тому наша діяльність тісно пов’язана і з роботою ДСНС, медиків, Нацгвардії, СБУ та контррозвідки. Представники цих відомств мають входити у постійно діючій штаб територіальної оборони району. Більше про напрямки діяльності штабів ТрО можна зізнатися з Постанови КМУ № 1442 від 29.12.2021 «Про затвердження Типового положення про штаб зони (району) територіальної оборони». 

– Чому жителі регіону не поспішають укладати контракт? Проблема в системі?
– Проблема у сприйнятті ситуації. І тут дійсно дивує ставлення населення. Бо дехто думає, що, якщо щось почнеться, то вони візьмуть в руки в кого що є – вила, кийки, ще там щось, і будуть партизанити. Партизани це звісно добре, але вони діють на вже окупованій території. А щоб не допустити загарбників на свою територію, більш ефективними є укомплектовані та підготовленні батальйони ТрО. І люди повинні розуміти, що батальйони ТрО – це не тимчасово, а на довго! 

У 90-х ми скоротили свою обороноздатність до мінімуму і тепер мусимо відновлювати втрачене та вдосконалюватись. Тому що цей сусід буде нашим сусідом завжди й імперськи звички не залишить. Так було сотні років тому, так і нині. Ми, на жаль, не маємо економічної змоги вибудувати на кордоні роз’єднувальний мур, як між Ізраїлем та Палестиною. Ми маємо бути готові швидко мобілізувати свої сили до захисту Держави, ми маємо самі стати цим муром, і у нас у цьому сенсі відбувається позитивна динаміка. 

– Пане Вікторе, на вашу думку, чому в людей таке ставлення? Можливо дехто сподівається на те, що нас ця чаша мине?
– Навіть якщо нас це мине і, уявімо, ворог з сусіднього Придністров’я, чи з моря, атакує частину Одеської області, то до нас може хлинути потік біженців. Це теж великі ризики. Адже їх (біженців) потрібно буде десь розмістити, нагодувати. І ми повинні розуміти, що в усьому цьому потоці будуть не лише соціально свідомі люди, а й кримінальні елементи, а можуть бути ще й диверсанти, котрі приховано діятимуть на нашій території, допомагаючи ворогу, дестабілізуючи обстановку у різний спосіб, навіть через соціальні мережі, через інформаційні вкиди. Тому зараз дуже важливо навчити людей інформаційної гігієни. Потрібно думати, про що ви пишете у соціальних мережах, не сіяти паніку та не грати на руку ворогу. А ще потрібно відповідально споживати інформацію, тому що через соцмережі якраз і проводять безліч інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) – це спецоперації, котрі проводяться в інформаційному полі на потрібній території, у тому числі це промивка мізків та формування громадської думки у потрібному руслі. 

– Коли почнуться повномасштабні навчання особового складу батальйону ТрО Гайсинського району?   
– Для того, щоб розпочати повномасштабні навчання, необхідна навчальна база – це стенди, макети, полігони та багато іншого. На пальцях усе не покажеш і не розкажеш. Зараз батальйони ТрО лише формуються. Гадаю, що за 1-2 місяці ми вже зможемо провести повноцінні навчання з різних військових дисциплін. І проводитимемо їх не лише для військових, а й для цивільного населення – для тих, кому це цікаво. Тому що є в нас у місті, скажімо, чимало мисливців. Українське законодавство дозволяє використовувати мисливську зброю у разі вторгнення. Але люди повинні розуміти, що мисливські набої заподіюють менше шкоди, аніж бойові набої. І не факт, що ви, якщо зі 100 метрів зробите постріл з дробовика в бік противника, одягненого у сучасне екіпірування, ви заподієте йому шкоду. І чи встигнете ви після цього втекти від нього, адже у бойової зброї дальність ураження набагато більша – до 1000 м.  Має бути вироблена тактика застосування таких груп, а також відпрацьовані питання взаємодії з іншими групами та підрозділами. Тому вже за кілька місяців ми будемо щільно працювати з населенням у напрямку підвищення обороноздатності. 

– Ви говорили про 1-2 місяці підготовки бази до навчань. Це пов’язано зі станом будівлі, в якій розміщуватиметься ваш батальйон?
– І з цим також. На сьогодні нам потрібно здійснити ремонт покрівлі будівель та модернізації системи опалення. Це той мінімум, котрий необхідно зробити, щоб зайти в приміщення та почати роботу. А ще необхідно облаштування кімнати зберігання зброї, режимних приміщень, систем зв’язку, оповіщення та сигналізації, охоронних систем та відеоспостереження – величезний обсяг робіт, що потребує значних капіталовкладень – близько 7-8 млн грн. Але ці кошти не тільки громади міста – це кошти всіх громад Гайсинського району. Відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» фінансування системи ТрО здійснюється з різних бюджетів – як з Міністерства Оборони, так і з місцевих. Навіть від благодійників, якщо це не суперечить нормам законодавства. Станом на сьогодні тринадцять з чотирнадцяти громад прийняли рішення про виділення коштів. 25 лютого процес прийняття рішень має бути закінчений – гроші перераховані. Це все потрібно тільки на створення умов для функціонування батальйону. А якщо доведеться розгортати штаб у воєнний час, тоді коштів знадобиться значно більше і не тільки коштів, а різних ресурсів, як людських та і матеріальних.

– Куди можна звертатися тим, хто виявить бажання нести службу у батальйоні ТрО Гайсинського району?
– У відділах Гайсинського РТЦК (колишні військкомати) ситуацію знають. До того ж 16 лютого 2022 року ухвалили рішення про організацію рекрутингових центрів. Такий діятиме і при Гайсинській РДА. В Ладижині ми співпрацюватимемо у цьому напрямку з військово-обліковим столом міськради. Головне – бажання. Ще раз наголошую, батальйон ТрО – це не партизани. Ми призначені для того, аби не допустити ворога на свою територію. І ми – не тимчасове формування, а діятимемо на постійній основі. Давайте разом боронити нашу землю від посягань ворога.

Спілкувалася Тетяна Поліщук

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.