Ладижин C

Стрічка новин

17:58
МХП-Громаді: військовим важливо розуміти, що їхні родини в безпеці, з підтримкою та допомогою
23:10
МХП Поруч: Як компанія допомагає ветеранам та ветеранкам повертатися до цивільного життя
PR
21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
Більше новин
» » «Провальна» напруга, або як на Незалежності триває боротьба за життя ладижанки


«Провальна» напруга, або як на Незалежності триває боротьба за життя ладижанки

Фото: Ладижин Новини
Кримінал / Пригоди / ВІДЕО
1 619
0

Вже другий тиждень поспіль читачі Л’Новин схвильовано стежать за перебігом подій, які відбуваються в Ладижині на вул. Незалежності. Річ у тім, що зміна назви вулиці з «Леніна» на «Незалежності», яка сталася 5 років тому,  не забезпечила її мешканцям привілейованого статусу. Частина її мешканців досі потерпають не лише від відсутності твердого покриття на дорозі, а й від низької напруги. 

Особливо гостро проблему відчули у січні цього року мешканці будинку № 185, де наразі під кисневим концентратором після ускладнень від ковіду лежить місцева мешканка Марія Бужак. 

«Тут мала б бути лише ода вдячності Ладижинським лікарям ковідного відділення, які з важкого стану витягли мою маму. До ковіду вона мала ще два нейрохірургічних втручання та опромінення. Ми щиро вдячні персоналу ковідного відділення за допомогу у критичні моменти! Нам та Ладижину з лікарями пощастило. За стабільного стану, майже через 2 тижні з реанімації, маму перевели на домашнє лікування забезпечивши її кисневим концентратором, котрий підіймав сатурацію (рівень кисню в крові) після пневмонії. Та на другу добу кисневий концентратор почав вимикатися й видавати помилку. Як виявилось – через низьку напругу в електромережі», – розповіла Л’Новинам дочка пані Марії Ольга.

Як кажуть місцеві мешканці, проблема низької напруги на вулиці Незалежності існує не один рік. Та, попри нарікання ладижинців, вона так і залишається невирішеною. І, якщо мікрохвильовка, що ледве гріє, чи тьмяна лампочка, не завдавали особливого клопоту, то вимкнення кисневого концентратора, який вдома подає кисень людині з ускладненнями після ковіду, змусило людей добряче понервуватися. 

«Іноді не можливо було запустити апарат. Він просто вимикався у час, коли світло у будинку є. То ж, аби мама могла нормально дихати, хтось мав постійно чергувати біля концентратора, аби одразу його увімкнути. Ситуація змусила мого тата – електрика з понад 30-річним стажем, кілька разів викликати чергову бригаду Тростянецьких електромереж, аби нарешті вжити заходів та стабілізувати напругу. Бригада проводила заміри на лініях і фіксувала їх у журналі. Мовляв, це все, що в їх компетенції. При спробі поскаржитися на гарячу лінію ПАТ Вінницяобленерго тато отримав відповідь, що напруга в нашій мережі нормальна. А концентратор може відключатися через те, що в господарстві вмикаються якісь прилади. Але під час відключень концентратора в хаті вимкнений навіть бойлер, ми його вмикаємо лише вночі (за дешевшим тарифом). З іншої техніки міг працювати лише холодильник, телевізор та 2-3 енергоощадні лампочки. А проблеми з «провалами» напруги насправді виникають через стару та малопотужну трансформаторну підстанцію. Напруга ж в мережі, особливо ввечері низька – 170-190 вольт», – уточнила Ольга. 

Як стало відомо Л’Новинам, минулого тижня в трансформаторі, з якого живиться вулиця Незалежності, щось горіло і частина будинків впродовж кількох годин була знеструмленою. Рідні пані Марії за цей добряче понервували. Кажуть, кризу пані Марії допомогли пережити лежаче нерухоме положення, консультації лікарів та відкриті вікна. 

Щоправда, чергові електрики того ж дня замінили пошкоджену деталь трансформатора, але напруга як провалювалася, так і продовжує падати. 

Власник господарства Андрій Бужак минулого тижня звернувся до Л’Новини, аби надати справі розголосу. Адже проблеми з низькою напругою турбують не лише його. Сусіди пана Андрія також скаржаться на нестабільність мережі. Кажуть, якби не локдаун, давно б усією вулицею прийшли в кабінет мера просити про допомогу. Але просити немає кого, в міськраді відвідувачів не приймають через карантин.

Варто зазначити, що у постачальників електроенергії є пів року, аби покращити якість електропостачання по вул. Незалежності в Ладижині. Адже з 01 липня 2021 року набирає чинності Порядок забезпечення стандартів якості електропостачання та надання компенсацій споживачам за їх недотримання, затверджений постановою НКРЕКП від 12.06.2018 № 375 (нова редакція – постанова НКРЕКП від 12.08.2020 № 1550). 

Порядком визначена Процедура надання оператором системи компенсації споживачам за недотримання гарантованих стандартів якості електропостачання. Зокрема, Порядком передбачено, що у разі недотримання гарантованих стандартів якості надання послуг оператор системи передачі надає споживачу (замовнику – у разі недотримання гарантованих стандартів якості при наданні послуги з приєднання до електричних мереж електроустановок, призначених для споживання) компенсацію в розмірі 10000,00 гривень.

То ж мешканці приватного сектору Ладижина можуть розраховувати на кругленьку компенсацію. Щоправда, навряд чи грошима можна компенсувати моральну шкоду. А поламаних через стрибки напруги приладів за ці гроші сьогодні не купиш.

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.