Ладижин C

Стрічка новин

21:24
СТАРТУВАВ НОВИЙ СЕЗОН КОНКУРСУ БІЗНЕС-ІДЕЙ «РОБИ СВОЄ»
PR
17:07
Ветерани та їхні родини з Вінниччини можуть отримати гранти до 100 тис. грн
PR
11:43
6 грудня в Ладижині святкуватимуть День святого Миколая
19:15
В Ладижині розробляють програму реабілітації захисників України
ексклюзив
19:10
Художники і дизайнери Ладижина також допомагають ЗСУ
ексклюзив
15:05
Ладижинські волонтери виготовляють один маскувальний костюм приблизно за дві години
ексклюзив
22:01
7 млн грн на громади: стартував новий сезон конкурсу “Час діяти, Україно!”
PR
22:16
У Ладижині під час війни запустили ситуаційний центр зі штучним інтелектом
14:39
Близько тисячі маленьких ладижинців обслідували лікарі Охматдиту
ексклюзив
22:18
143 дитини, перебуваючи за кордоном, продовжують здобувати освіту в Ладижині дистанційно
ексклюзив
21:06
Героям присвячується. Прем’єра пісні Василя Куцака - ВКЛОНІМОСЬ!
ексклюзив
21:39
Переселенці з Херсону відновили в Ладижині бізнес, який мусили закрити через війну
ексклюзив
16:00
Відкладене через війну весілля – переселенці з Бахмуту одружилися в Ладижині
ексклюзив
19:54
Арт-кав’ярня Фредерік допомагала переселенцям, а тепер - українським воїнам
ексклюзив
21:54
Найстаршій волонтерці з села Лукашівки - 93 роки
ексклюзив
19:40
У Ладижині відкрився заклад стрітфуду в новому форматі - Döner Mаркет кафе
PR
13:02
В Ладижині продовжують відключати електроенергію, щодекади змінюється графік
оновлено
22:54
В Ладижині змінився графік відключень електроенергії в 2-й декаді січня 2023 року
оновлено
11:49
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 04.01 по 10.01.2023
15:12
Графік відключень електроенергії в Ладижині з 21.12 по 31.12.2022
13:37
Новий графік відключень електроенергії в Ладижині - з 11.12 по 20.12.2022
13:18
Незаконне перевезення лісу виявили в Гайсинському районі
12:27
Як оформити пенсію під час воєнного стану
11:10
Поліція розшукує неповнолітнього жителя Гайсинського району
18:04
На Вінниччині очікується погіршення погодних умов!
16:37
Серійного крадія затримали у Гайсинському районі
14:08
Діти ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб з окупованих територій можуть навчатися на бюджеті
13:27
В Гайсинському районі чоловік погрожував зброєю військовослужбовцям
17:53
Мобільні оператори можуть частково обмежити окремі сервіси.
16:59
«Укренерго» вводить екстрені відключення світла по всій Україні
Більше новин
» » АДМІНРЕФОРМА НЕ ВПЛИНЕ НА БЮДЖЕТ І СТАТУС МІСТА ЛАДИЖИНА


АДМІНРЕФОРМА НЕ ВПЛИНЕ НА БЮДЖЕТ І СТАТУС МІСТА ЛАДИЖИНА

ЛАДИЖИН / ІНТЕРВ’Ю
2 124
0

У п’ятницю, 17 липня Верховна Рада 238 голосами підтримала постанову №3605 «Про утворення та ліквідацію районів». Таким чином створюється 136 районів замість 490 районів по Україні та зокрема 6 районів замість 27 районів у Винницькій області із центрами у містах Вінниця, Хмільник, Могилів-Подільський, Гайсин, Тульчин та Жмеринка.


Загалом, це - позитив, реформа децентралізації рухається вперед.  


Однак, на жаль, багато громадян є дезінформованими та поширюють у соцмережах коментарі подібного характеру: «Бар під Жмеринку не піде!», або «Калинівка/Козятин МАЄ бути центром, а не Хмільник!», «Чим Гайсин краще Ладижина?». І така ситуація по всій Україні. Люди заплутались (або  їх умисно заплутали) та не розуміють, що новий районний поділ ніяким чином не впливатиме на надання публічних послуг безпосередньо в громадах. Чиняться також спекуляції і щодо можливої зміни статусу населених пунктів. В Ладижині, зокрема, міська влада поширює чутки що після реформи децентралізації місто Ладижин буде називатись не містом, а ОТГ - начебто прирівнюючи його до села...


За коментарями з питань, які виникли через утворення нових районів та взагалі реформи децентралізації, ми звернулись до радника з децентралізації, експерта з місцевого економічного розвитку Асоціації ОТГ Євгена ШАПОВАЛОВА:


- Всі послуги, які були на рівні старих районів, тепер будуть в громадах на місцях. Нікуди в новостворений район тепер "їхати за довідкою" не потрібно буде.

На рівні нових районів будуть збереженими районні ради та РДА. Державні адміністрації згодом повинні трансформуватися у префектури. Це - вертикаль Президента та територіальні представництва органів виконавчої влади (податкова, статистика, суд, прокуратура тощо). 

Важливим моментом для розуміння є те, що статус адміністративних центрів нових районів ніяким чином – ані з точки зору бюджету, ані повноважень не впливатиме на статус населених пунктів. Статус населених пунктів не змінюватиметься і при створенні об’єднаних територіальних громад. Тобто – МІСТО залишиться МІСТОМ, а СЕЛО – СЕЛОМ.

Це означає, що міста обласного значення на села ніхто не перетворює. Тому що місто  це населений пункт, а громада – адміністративна одиниця. 

Після завершення реформи децентралізації умовні Вінницька, Ладижинська чи Жмеринська об’єднані громади матимуть рівні повноваження та ресурси (не менші, аніж мають на сьогодні) – це ті ж 60% ПДФО, місцеві податки та збори, цільові кошти із Державного бюджету на фінансування освіти, медицини тощо.  У жодної громади не буде відібрано ані статус, ані фінансові надходження у їх бюджети. 

Так, у Вінницькій області сьогодні налічується шість міст обласного значення – Вінниця, Хмільник, Могилів-Подільський, Козятин, Ладижин та Жмеринка, і лише чотири з них були визначеними районними центрами. Вибір районних центрів здійснювався виходячи не зі статусу населеного пункту, а скоріше – придатністю для розміщення відповідних районних державних служб. Приміром, при виборі районного центра між містами Гайсин та Ладижин, скоріше керувалися зручністю логістики, наявністю приміщень під адмінбудівлі, в тому числі - під районну раду та адміністрацію. Логічно буде не будувати нову будівлю для РДА за сотні мільйонів гривень на території Ладижина, а перерозподілити зекономлені кошти на поліпшення медицини, доступності соціальних послуг в районі тощо.

Зрозуміло також, що змінити менталітет не так просто. Ті 490 районів, що були донедавна створювались ще при СРСР та існували доволі довго. Але, як тільки модель, де всі послуги та кошти знаходяться у громадах запрацює повноцінно по всій території України, «залежність» від райцентру відпаде сама собою. 

Варто визнати, що попереду багато законодавчої роботи. Необхідно завершити роботу над чітким розподілом повноважень між громадами, районами та областю. Прийняти нову редакції Законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації». Також змін потребують Бюджетний та Податковий кодекси. Але сам факт створення нової трьохрівневої системи адміністративно-територіального устрою – важливий крок для якісного завершення  реформи децентралізації.

Отже, новий районний поділ перш за все спричинений необхідністю завершення формування ефективної системи державної виконавчої влади на місцях. Повноваження, статус та бюджети, як мінімум, не погіршаться. Більше того, виключно від самих мешканців громад, їх волі, далекоглядності, а також від обраних ними голів та депутатів місцевих рад буде залежати подальший успіх громад, на території яких вони проживають, - зазначив Євген ШАПОВАЛОВ.


ДЛЯ ДОВІДКИ:

Децентралізація – реформа в Україні, що розпочалась в 2014 році та має найбільшу підтримку в населення (68,3% українців схвалюють реформу за даними Інституту Горшеніна). До 2020 року реформа децентралізації в основному була зосередженою на формуванні об’єднаних територіальних громад та надані таким міським, селищним, сільським громадам повноважень рівня районів та міст обласного значення. В даний момент реформа знаходиться на фінішній прямій. 

12 червня 2020 року відповідно до чинного законодавства своїм розпорядженням №707-р КМУ затвердив території та адміністративні центри усіх територіальних громад Вінницької області.

17 липня 2020 року Верховна Рада України своєю постановою №3605 створила нові укрупнені райони на базі новостворених територіальних громад та ліквідувала старі райони.

Зазначені нормативні акти де-юре вже вступили в дію, але де-факто усі зміни територіально-адміністративного устрою вступлять в силу вже після обрання нових органів влади нових адміністративних територіальних одиниць відповідно до нового адмінтерустрою на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

До цього часу планується внести зміни в ряд законів та нормативних актів.

На даний час Мінрегіон оприлюднив для громадського обговорення 4 проекти законів, які є невід’ємною частиною правової основи реформування місцевого самоврядування:

  • проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування»;
     
  • проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади»;
  • проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення у відповідність положень податкового законодавства у зв’язку із реформуванням адміністративно-територіального устрою»;

  • проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансового забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування».

Шановний читач, Ви зайшли на сайт як незарєстрований користувач. Рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм іменем.

0 коментарів

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.